Notebookcheck
laptopy testy i recenzje notebooki > Laptopy > Recenzja Google Nexus 7 II (2013)

Test tabletu Google Nexus 7 drugiej generacji (2013)

03/09/2013

Pierwszy Nexus 7 był najlepszym z niedrogich tabletów 7-calowych. Model drugiej generacji jest nieco droższy, ale za to otrzymał świetny wyświetlacz o rozdzielczości 1920 x 1200 pikseli. Niniejszy artykuł to wynik testów wersji z 16 GB pamięci flash.

Obudowa

od góry: HTC One X, Kindle Fire, Nexus 7 drugiej generacji
od góry: HTC One X, Kindle Fire, Nexus 7 drugiej generacji

Nowy Nexus 7 jest, tak jak poprzednik, plastikowy, z tym że jego tył ma nieco gumowaną powierzchnię, o fakturze podobnej do faktury obudowy Kindle Fire HD 7. Zrezygnowano z usianej kropkami faktury starszego Nexusa 7 na rzecz gładszej powierzchni. Skutkiem tego jednak szybciej pojawiają się na obudowie ślady palców i kurz.

Obudowa ma 8,65 mm grubości, a urządzenie waży 290 g. Starszy model miał 10,56 mm grubości i ważył 340 g. Kindle Fire HD 7 ma 10,3 mm grubości i waży 395 g, a nieco większy (7,9") iPad Mini ma 7,2 mm grubości i waży 308 g. Nowy Nexus jest więc jednym z najlżejszych tabletów w swojej kategorii wielkościowej i dzięki temu jest bardziej poręczny.

W recenzji pierwszego Nexusa 7 autor stwierdził, że tył obudowy ugina się nieco na środku pod naciskiem palca. W nowym modelu w tym samym miejscu to zjawisko nie występowało.

Jakość obudowy jest zbliżona do tej właściwej dla poprzednika. W przypadku użycia dużej siły tablet trochę się wykrzywia, ale nie słychać przy tym trzeszczenia. Plastikowe krawędzie i narożniki nie wydają się tak wzmocnione, jak w starszym Nexusie 7 i Kindle Fire, a są znacznie delikatniejsze, niż w Asusach Transformer Pad i iPadach.

Nowy Nexus 7 ma te same złącza zewnętrzne, co jego pierwowzór. Nastąpiły jednak pewne zmiany. Port mikro USB znajduje się na spodzie tabletu, a gniazdo audio 3,5 mm przeniesiono na przeciwległy bok. Zrezygnowano z czterostykowego złącza na lewym boku, więc nie ma co liczyć na możliwość podpięcia specjalnej klawiaturę czy innego typu akcesoriów.

Autor podłączył przejściówkę z mikro USB na USB w celu sprawdzenia działania normalnej klawiatury do komputera stacjonarnego, myszki i pendrive'ów. Klawiatura i myszka zostały rozpoznane natychmiast, natomiast pendrive nie był widoczny. Oznacza to, że nadal nie można wykorzystać pamięci zewnętrznej. Technologia Wireless Display (WiDi) oraz SlimPort poprzez mikro USB rekompensują brak wyjścia wideo użytkownikom z kompatybilnym wyświetlaczem zewnętrznym. Przydałoby się jednak wyjście mikro HDMI obecne w Nexusie 10.

na lewym boku brak złączy
na lewym boku brak złączy
dół: mikro USB 2.0
dół: mikro USB 2.0
prawy bok: gniazdo zasilania, regulator głośności, mikrofon
prawy bok: gniazdo zasilania, regulator głośności, mikrofon
góra: gniazdo audio 3,5 mm
góra: gniazdo audio 3,5 mm

Komunikacja

Łączność internetowa jest zapewniona przez dwuzakresowy moduł WLAN b/g/n (2,4 GHz i 5 GHz) Atheros obsługujący też Bluetooth 4.0 i WiDi. Nie wystąpiły żadne problemy w rodzaju zrywania połączeń.

Wbudowany GPS bez problemu nawiązywał połączenie z dostępnymi satelitami. Początkowo dokładność była słaba (ponad 30 m według aplikacji GPS Test), ale stopniowo poprawiała się do poniżej 6 m na dworze.

Nexus 7 obsługuje znaczniki NFC. Znacznik NFC lub urządzenie muszą być jednak umieszczone w ściśle określonym miejscu - z tyłu tabletu, na powierzchni nad napisem "Nexus".

Kamerki

W nowym Nexusie 7 pojawiła się tylna kamerka 5 MPx, której nie posiadał pierwowzór. Zdjęcia robione w plenerze są zadowalającej jakości, ale widać na nich pewne zaniebieszczenie. Zdjęcia robione w pomieszczeniach okazują się rozmyte i zaszumione, jeżeli oświetlenie nie jest optymalne. Nie ma lampy błyskowej. Podobnie wygląda jakość rejestrowanych filmów 1080p. Poruszenie tabletu podczas nagrywania może skutkować dłuższą utratą ostrości.

Przednia kamerka 1,2 MPx jest prawie równie kiepska, jak ta z pierwszego Nexusa 7. Nadaje się w ostateczności do prowadzenia wideorozmów, ale uzyskiwany obraz jest generalnie wypłowiały, z widoczną fioletową obwódką wokół jasnych elementów obrazu i szumem.

zdjęcie z kamerki 5 MPx
zdjęcie z kamerki 5 MPx
zdjęcie z kamerki 1,2 MPx
zdjęcie z kamerki 1,2 MPx
zdjęcie z aparatu Canon EOS 450D
zdjęcie z aparatu Canon EOS 450D

Filmy

Filmy wyglądają świetnie na wyświetlaczu Full HD, szczególnie jeśli materiał źródłowy to 1080p. Autor wgrał na tablet filmy 1080p różnego formatu, by sprawdzić, czy nie występują jakieś problemy z kompatybilnością i ich odtwarzaniem. Wbudowany odtwarzacz odtwarzał płynnie pliki .mp4 i .mkv, natomiast pliki .avi oraz .mov nie chciały działać. Nagrywane filmy są rejestrowane jako pliki .mp4. Niekompatybilne z odtwarzaczem filmy można odtwarzać przy wykorzystaniu obcych aplikacji. Filmiki z YouTube działały bez zarzutu.

filmy 1080p są odtwarzane płynnie, jeśli ich format jest wspierany
filmy 1080p są odtwarzane płynnie, jeśli ich format jest wspierany
Nexus 7 to tablet z systemem Android 4.3
Nexus 7 to tablet z systemem Android 4.3
przeciągnięcie w dół z lewego górnego i z prawego górnego rogu powoduje wywołanie odpowiednio powiadomień i ustawień systemowych
przeciągnięcie w dół z lewego górnego i z prawego górnego rogu powoduje wywołanie odpowiednio powiadomień i ustawień systemowych

Urządzenia wejścia

Ekran dotykowy

Głównym instrumentem do sterowania tabletem jest ekran obsługujący dotyk 10-punktowy. Nie było problemu z rozpoznawaniem przez ten ekran klików, przesunięć, przewijania itp. Użytkownikom o dużych dłoniach może być łatwiej korzystać z funkcji dotyku wielopunktowego w trybie poziomym aniżeli w portretowym.

Klawiatura ekranowa

Klawiatura ekranowa to standardowe rozwiązanie z systemu Android, które obsługuję funkcję swype.

Przyciski

Trzy przyciski, Back, Home i Tabs, zajmują wąski pas na spodzie lub z boku ekranu (w zależności od orientacji obrazu). Są one zawsze widoczne, by ułatwiać pracę na wielu aplikacjach jednocześnie. Pod tym względem Nexus 7 różni się od Kindle Fire, w którym naekranowy przycisk Back bywa czasem niedostępny.

ekran obsługuje dotyk 10-punktowy
ekran obsługuje dotyk 10-punktowy
standardowa klawiatura systemu Android
standardowa klawiatura systemu Android
eReader
eReader

Wyświetlacz

Nowy Nexus 7 to pierwszy tablet 7-calowy (przekątna ekranu to dokładnie 7,02") z wyświetlaczem o rozdzielczości 1920 x 1200 pikseli. Zagęszczenie pikseli (~323 ppi) jest bliskie temu z iPhone'a 5, a nieco wyższe od tego z Nexusa 10. Przyciski Back, Home i Tabs zajmują jednak 96 linii pikseli w pionie, więc dostępny obszar roboczy to 1824 x 1200 pikseli.

495
cd/m²
535.2
cd/m²
511.5
cd/m²
503
cd/m²
548.7
cd/m²
491.5
cd/m²
509.7
cd/m²
548.1
cd/m²
477.6
cd/m²
podświetlenie ekranu
X-Rite i1Pro 2
maksimum: 548.7 cd/m² średnia: 513.4 cd/m²
rozświetlenie: 87 %
na akumulatorze: 548.7 cd/m²
kontrast: 513:1 (czerń: 1.07 cd/m²)
ΔE Color 2.64 | 0.6-29.43 Ø6
ΔE Greyscale 2.61 | 0.64-98 Ø6.3
Gamma: 2.35

Luminancja okazała się dużo wyższa, niż w pierwszym Nexusie 7. Zamiast średnio 280 cd/m² tutaj uzyskano ponad 513 cd/m². Jest to wynik prawie tak dobry, jak w 10-calowym Asusie Transformer Pad Infinity i znacznie wyższy, niż we wszystkich innych tabletach 7-calowych i tabletach 9-calowych (jak iPad Mini, Kindle Fire HD 7, HP Slate 7 i Asus Memo Pad HD 7). Nieco gorszy, niż w konkurencyjnych modelach, jest natomiast kontrast (513:1). Niemniej jednak jakość obrazu można śmiało nazwać najlepszą w tej kategorii wielkościowej.

Grayscale
Grayscale
ColorChecker
ColorChecker
Saturation Sweeps
Saturation Sweeps
na dworze
na dworze

Skala szarości i wierność kolorów okazały się zaskakująco dobre, gdyż średnie błędy DeltaE 2000 wyniosły odpowiednio 2,61 i 2,64. W niektórych innych tabletach DeltaE 2000 dla wielu kolorów potrafi przekraczać 10 (tak było w Samsungu Galaxy Tab 3 8.0 i Acerze Iconia W3 810). Gamma (2,35) i temperatura barwowa (6701 K) są bliskie ideału (odpowiednio 2,2 i 6500 K). Ten niedrogi tablet deklasuje konkurentów jakością wyświetlacza.

Matryca nie męczy oczu podczas używania Nexusa 7 na dworze. Na wysokim lub maksymalnym ustawieniu intensywności podświetlenia tekst i zdjęcia są idealnie wyraźnie. Niemniej jednak dłuższe używanie omawianego tabletu pod gołym niebem jest pewnym wyzwaniem. Najlepiej korzystać z niego w cieniu. Autorowi mocno przeszkadzały refleksy na powierzchni ekranu i jeszcze bardziej błyszczącej ramce wokół niego.

Kąty widzenia matrycy typu IPS są świetne. Tak powinny wyglądać w każdym tablecie. Jest to szczególnie istotna cecha podczas używania urządzenia pod gołym niebem, kiedy trzeba zmieniać kąt jego ustawienia, by uniknąć refleksów. Kiedy odchylenie przekracza 45 stopni (w dowolnym kierunku), na ekranie Nexusa 7 można obserwować spadek jasności obrazu. W większości przypadków ma to jednak znikomy wpływ na jakość obrazu.

kąty widzenia matrycy Nexusa 7 drugiej generacji (2013)
kąty widzenia matrycy Nexusa 7 drugiej generacji (2013)

Osiągi

Google zmieniło Nvidię zastosowaną w pierwszym Nexusie 7 na Samsunga w Nexusie 10, a tym razem wybrało rozwiązanie Qualcomma. Procesor Snapdragon S4 Pro APQ8064 o taktowaniu 1,5 GHz to ten sam Snapdragon 600 (o obniżonym taktowaniu), który jest spotykany w licznych smartfonach (jak HTC One i Nexus 4). Czterordzeniowa jednostka oparta na architekturze Krait (28 nm) przewyższa inne procesory bazujące na standardzie Cortex-A9, aczkolwiek jest zubożona w stosunku do rozwiązań bazujących na Cortex-A15 (jak Tegra 4 czy Exynos 5 Dual w Nexusie 10). Wielkość pamięci operacyjnej, 2 GB DDR3L, również jest podobna do spotykanej w innych tabletach i smartfonach. 

Wydajność okazała się dużo lepsza od wydajności Tegry 3 w testach Linpack i Smartbench, ale gorsza od Apple A6 z iPada 4. Szybkość działania przeglądarki według testów Peacekeeper, Browsermark i SunSpider jest większa, niż w wielu konkurencyjnych modelach.

Geekbench 2
Geekbench 2
Quadrant Standard
Quadrant Standard
Smartbench 2012
Smartbench 2012
Peacekeeper - --- (sortuj wg wyników)
Google Nexus 7 2013
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
611 Points ∼10%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
915 Points ∼15% +50%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
468 Points ∼8% -23%
Google Nexus 10
Mali-T604 MP4, 5250 Dual, 32 GB SSD
652 Points ∼11% +7%
Browsermark - --- (sortuj wg wyników)
Google Nexus 7 2013
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
2380 points ∼33%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
2495 (min: 2479, max: 2507) points ∼35% +5%
Apple iPad mini
SGX543MP2, A5, 16 GB SSD
2098 (min: 2036, max: 2139) points ∼29% -12%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
1667 (min: 1653, max: 1676) points ∼23% -30%
Google Nexus 10
Mali-T604 MP4, 5250 Dual, 32 GB SSD
2254 points ∼31% -5%
Vellamo Mobile Benchmark 2.0 - HTML5 (sortuj wg wyników)
Google Nexus 7 2013
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
1663 Points ∼53%
Google Nexus 10
Mali-T604 MP4, 5250 Dual, 32 GB SSD
1864 Points ∼60% +12%
Amazon Kindle Fire HD 7 inch
SGX540, OMAP 4460, 16 GB SSD
460 Points ∼15% -72%
Google V8 Ver. 7 - Google V8 Ver. 7 Score (sortuj wg wyników)
Google Nexus 7 2013
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
2248 Points ∼11%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
1661 Points ∼8% -26%
Apple iPad mini
SGX543MP2, A5, 16 GB SSD
852 Points ∼4% -62%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
1487 Points ∼8% -34%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
1236 Points ∼6% -45%
Google Nexus 10
Mali-T604 MP4, 5250 Dual, 32 GB SSD
2964 Points ∼15% +32%
Amazon Kindle Fire HD 7 inch
SGX540, OMAP 4460, 16 GB SSD
1383 Points ∼7% -38%
Sunspider - 0.9.1 Total Score (sortuj wg wyników)
Google Nexus 7 2013
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
1150.4 ms * ∼11%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
895.3 ms * ∼8% +22%
Apple iPad mini
SGX543MP2, A5, 16 GB SSD
1556.8 ms * ∼15% -35%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
1873.5 ms * ∼18% -63%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
1722.8 ms * ∼16% -50%
Google Nexus 10
Mali-T604 MP4, 5250 Dual, 32 GB SSD
1345.7 ms * ∼13% -17%
Amazon Kindle Fire HD 7 inch
SGX540, OMAP 4460, 16 GB SSD
1787 ms * ∼17% -55%
Smartbench 2012 - Productivity Index (sortuj wg wyników)
Google Nexus 7 2013
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
5080 points ∼27%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
3935 points ∼21% -23%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
3840 points ∼20% -24%
Google Nexus 10
Mali-T604 MP4, 5250 Dual, 32 GB SSD
3504 points ∼19% -31%
Amazon Kindle Fire HD 7 inch
SGX540, OMAP 4460, 16 GB SSD
2418 points ∼13% -52%
Linpack Android / IOS - Multi Thread (sortuj wg wyników)
Google Nexus 7 2013
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
253.634 MFLOPS ∼9%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
654.29 MFLOPS ∼22% +158%
Apple iPad mini
SGX543MP2, A5, 16 GB SSD
124.4 MFLOPS ∼4% -51%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
106.8 MFLOPS ∼4% -58%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
69.296 MFLOPS ∼2% -73%
Google Nexus 10
Mali-T604 MP4, 5250 Dual, 32 GB SSD
189.94 MFLOPS ∼6% -25%
Amazon Kindle Fire HD 7 inch
SGX540, OMAP 4460, 16 GB SSD
73.782 MFLOPS ∼2% -71%

* ... im mniej tym lepiej

Gry

Snapdragon APQ8064 współdziała ze zintegrowaną grafiką Adreno 320. Wszystkie przetestowane na Nexusie 7 gry z Android Market działały płynnie. Np. w N.O.V.A. 3 nie było widać spowolnień nawet w bardziej intensywnych zmaganiach. W testach grafiki NenaMark2 i Epic Citadel Nexus uzyskał wyniki bliskie 60 kl/s, wyraźnie lepsze od rezultatów urządzeń z Tegrą 3 (aczkolwiek w Epic Citadel na ustawieniach Ultra High odnotowano 38,5 kl/s).

Need for Drift
Need for Drift
N.O.V.A. 3
N.O.V.A. 3
ShadowGun
ShadowGun
GFXBench (DX / GLBenchmark) 2.7
1920x1080 T-Rex HD Offscreen C24Z16 (sortuj wg wyników)
Google Nexus 7 2013
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
16 fps ∼0%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
16 fps ∼0% 0%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
3.2 fps ∼0% -80%
Google Nexus 10
Mali-T604 MP4, 5250 Dual, 32 GB SSD
12.4 fps ∼0% -22%
T-Rex HD Onscreen C24Z16 (sortuj wg wyników)
Google Nexus 7 2013
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
16 fps ∼0%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
12 fps ∼0% -25%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
5.3 fps ∼0% -67%
Google Nexus 10
Mali-T604 MP4, 5250 Dual, 32 GB SSD
7.9 fps ∼0% -51%
Epic Citadel
Ultra High Quality (sortuj wg wyników)
Google Nexus 7 2013
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
38.5 fps ∼63%
High Quality (sortuj wg wyników)
Google Nexus 7 2013
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
58.1 fps ∼95%
High Performance (sortuj wg wyników)
Google Nexus 7 2013
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
58.6 fps ∼96%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
53.6 fps ∼88% -9%
NenaMark2 - --- (sortuj wg wyników)
Google Nexus 7 2013
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
59.3 fps ∼88%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
55.6 fps ∼83% -6%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
36.7 fps ∼55% -38%
Amazon Kindle Fire HD 7 inch
SGX540, OMAP 4460, 16 GB SSD
27.8 fps ∼41% -53%
Google Nexus 10
Mali-T604 MP4, 5250 Dual, 32 GB SSD
55.2 fps ∼82% -7%
3DMark
1280x720 offscreen Ice Storm Unlimited Physics (sortuj wg wyników)
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
8850 Points ∼10%
1280x720 offscreen Ice Storm Unlimited Graphics Score (sortuj wg wyników)
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
11596 Points ∼2%
1280x720 offscreen Ice Storm Unlimited Score (sortuj wg wyników)
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
10848 Points ∼5%
1920x1080 Ice Storm Extreme Physics (sortuj wg wyników)
Google Nexus 7 2013
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
10508 Points ∼13%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
8627 Points ∼10% -18%
1920x1080 Ice Storm Extreme Graphics (sortuj wg wyników)
Google Nexus 7 2013
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
6655 Points ∼1%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
6442 Points ∼1% -3%
1920x1080 Ice Storm Extreme Score (sortuj wg wyników)
Google Nexus 7 2013
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
7245 Points ∼3%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
6826 Points ∼3% -6%
1280x720 Ice Storm Standard Physics (sortuj wg wyników)
Google Nexus 7 2013
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
10777 Points ∼7%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
8647 Points ∼6% -20%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
6466 Points ∼4% -40%
1280x720 Ice Storm Standard Graphics (sortuj wg wyników)
Google Nexus 7 2013
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
12167 Points ∼2%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
10742 Points ∼1% -12%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
3118 Points ∼0% -74%
1280x720 Ice Storm Standard Score (sortuj wg wyników)
Google Nexus 7 2013
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
11828 Points ∼1%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
10193 Points ∼1% -14%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
3523 Points ∼0% -70%
AnTuTu v3
I/O (sortuj wg wyników)
Google Nexus 7 2013
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
877 Points ∼95%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
772 Points ∼84% -12%
Google Nexus 10
Mali-T604 MP4, 5250 Dual, 32 GB SSD
903 Points ∼98% +3%
RAM (sortuj wg wyników)
Google Nexus 7 2013
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
2549 Points ∼37%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
1915 Points ∼28% -25%
Google Nexus 10
Mali-T604 MP4, 5250 Dual, 32 GB SSD
2209 Points ∼32% -13%
GPU (sortuj wg wyników)
Google Nexus 7 2013
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
9072 Points ∼94%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
3645 Points ∼38% -60%
Google Nexus 10
Mali-T604 MP4, 5250 Dual, 32 GB SSD
5303 Points ∼55% -42%
CPU (sortuj wg wyników)
Google Nexus 7 2013
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
7290 Points ∼47%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
6371 Points ∼41% -13%
Google Nexus 10
Mali-T604 MP4, 5250 Dual, 32 GB SSD
5148 Points ∼33% -29%
Total Score (sortuj wg wyników)
Google Nexus 7 2013
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
19788 Points ∼55%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
12703 Points ∼36% -36%
Google Nexus 10
Mali-T604 MP4, 5250 Dual, 32 GB SSD
13563 Points ∼38% -31%

Pamięć masowa

Z 16 GB wewnętrznej pamięci dyskowej tylko 11,94 GB jest dostępne do wykorzystania dla użytkownika. Nie da się skorzystać z pamięci zewnętrznej. Prędkości odczytu i zapisu okazały się według AndroBench większe, niż w pierwszym Nexusie 7.

Warto wspomnieć, iż co pewien czas tablet wykonuje funkcję fstrim, kiedy znajduje się w stanie bezczynnym, co ma wpływać na mniejsze zużycie pamięci oraz poprawę wydajności zapisu/odczytu danych. Jest to automatyczna funkcja systemu Android 4.3.

AndroBench 3-5
Random Write 4KB (sortuj wg wyników)
Google Nexus 7 2013
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
0.82 MB/s ∼0%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
0.28 MB/s ∼0% -66%
Google Nexus 10
Mali-T604 MP4, 5250 Dual, 32 GB SSD
1.27 MB/s ∼1% +55%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
1.07 MB/s ∼0% +30%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
Adreno 320, 600 APQ8064T, 16 GB iNAND Flash
1.13 MB/s ∼0% +38%
Random Read 4KB (sortuj wg wyników)
Google Nexus 7 2013
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
11.99 MB/s ∼6%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
4.76 MB/s ∼2% -60%
Google Nexus 10
Mali-T604 MP4, 5250 Dual, 32 GB SSD
10.35 MB/s ∼5% -14%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
12.14 MB/s ∼6% +1%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
Adreno 320, 600 APQ8064T, 16 GB iNAND Flash
12.28 MB/s ∼6% +2%
Sequential Write 256KB (sortuj wg wyników)
Google Nexus 7 2013
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
13.97 MB/s ∼2%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
5.22 MB/s ∼1% -63%
Google Nexus 10
Mali-T604 MP4, 5250 Dual, 32 GB SSD
20.02 MB/s ∼3% +43%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
13.97 MB/s ∼2% 0%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
Adreno 320, 600 APQ8064T, 16 GB iNAND Flash
13.11 MB/s ∼2% -6%
Sequential Read 256KB (sortuj wg wyników)
Google Nexus 7 2013
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
59.73 MB/s ∼4%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
16.87 MB/s ∼1% -72%
Google Nexus 10
Mali-T604 MP4, 5250 Dual, 32 GB SSD
99.53 MB/s ∼7% +67%
Google Nexus 4
Adreno 320, S4 Pro APQ8064A, 16 GB SSD
49.7 MB/s ∼3% -17%
Samsung Galaxy S4 GT-I9505
Adreno 320, 600 APQ8064T, 16 GB iNAND Flash
75.1 MB/s ∼5% +26%

Wpływ na otoczenie

Ciepło

W spoczynku temperatury Nexusa 7 okazały się bliskie temperaturze otoczenia. To pozytywne, gdyż w wielu innych tabletach (jak np. Slate 7, Iconia W3 810 i Galaxy Tab 3 8.0) testy wykazywały pewne nagrzewanie się nawet podczas bezczynnego działania.

Pod większym obciążeniem oraz w trakcie grania lewa część tabletu (ta strona, po której znajdują się dwie kamerki) dość szybko się nagrzewa. Prawa strona urządzenia też się nagrzewa, ale w mniejszym stopniu i do niższych wartości.

Najwyższą temperaturę uwzględnioną na schemacie, 45,8°C, uzyskano w ponadgodzinnym teście aplikacji Stability Test 2.5, więc nie w sytuacji reprezentatywnej dla normalnego użytkowania. Podczas dłuższego korzystania z internetu i grania da się odczuć podwyższoną temperaturę obudowy, ale nie stanowi ona większej niedogodności.

w stresie
 45.2 °C37.2 °C38.2 °C 
 45.4 °C37.6 °C41 °C 
 42.8 °C37.2 °C38.8 °C 
maks. w ogóle: 45.4 °C
średnia: 40.4 °C
32.8 °C35.2 °C45.8 °C
34.8 °C35.6 °C45.2 °C
34 °C35.2 °C42.2 °C
maks. w ogóle: 45.8 °C
średnia: 37.9 °C
temperatura otoczenia 25 °C | Fluke 62 Mini IR Thermometer
(-) The average temperature for the upper side under maximal load is 40.4 °C / 105 F, compared to the average of 30.7 °C / 87 F for the devices in the class Tablet.
(-) The maximum temperature on the upper side is 45.4 °C / 114 F, compared to the average of 34.8 °C / 95 F, ranging from 22.2 to 51.8 °C for the class Tablet.
(-) The bottom heats up to a maximum of 45.8 °C / 114 F, compared to the average of 34.3 °C / 94 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 27.6 °C / 82 F, compared to the device average of 30.7 °C / 87 F.

Głośniki

Głośniki są umieszczone przy krawędziach plecków tabletu, więc są skierowane w stronę przeciwną do trzymającego urządzenie użytkownika. Każdy z nich ma oddzielną maskownicę, co stanowi różnicę w stosunku do starszego modelu, w którym pod jedną maskownicą znajdowały się dwa głośniki. Takie rozmieszczenie głośników daje bardziej zrównoważony, mniej stłumiony dźwięk. Niemniej jednak dźwięk z głośników brzmi słabo, gdyż brakuje w nim basów z prawdziwego zdarzenia. Przy wyższych nastawach głośności problem narasta, gdyż pasmo staje się jeszcze węższe. Do tego na obudowę tabletu przenoszą się wibracje, gdyż w trybie poziomym dłonie akurat zakrywają głośniki, dodatkowo tłumiąc dźwięk.

Kindle Fire posiada lepsze głośniki.

Wydajność akumulatora

Akumulator litowo-jonowy nowego modelu ma pojemność 3950 mAh (16 Wh). W pierwszym Nexusie 7 było to 4325 mAh (16 Wh).

W stanie bezczynności testowany model działał ponad 44 godziny. Urządzenia łączności bezprzewodowej były wyłączone, a intensywność podświetlenia ekranu została ograniczona do minimum.

W teście w pełni obciążającym CPU i GPU (Stability Test 2.5) z ustawioną maksymalną jasnością obrazu i włączonymi modułami łączności bezprzewodowej nowy Nexus 7 pracował 3:18 h. 

W teście symulującym korzystanie z internetu przez Wi-Fi z luminancją na poziomie około 150 cd/m² (jakieś 25% skali intensywności podświetlenia) energia z akumulatora wyczerpała się po 6 godzinach i 51 minutach. Pierwszy Nexus 7 osiągnął praktycznie identyczny wynik (6:50 h). Kindle Fire HD 7 uzyskał w tym samym teście 9:11 h, a HP Slate 7 - 6:55 h.

Wydajność akumulatora
luz
44h 08min
sieć przez WLAN
6h 51min
obciążenie
3h 18min

Podsumowanie

Nexus 7 drugiej generacji jest [w Stanach Zjednoczonych - przyp. tłum.] nieco droższy od pierwszego Nexusa 7. Jeśli ograniczyć się tylko do jakości obudowy, dopłata nie jest uzasadniona, gdyż nie nastąpił w tej dziedzinie znaczący postęp. Nowy Nexus 7 nadal nie posiada możliwości skorzystania z pamięci zewnętrznej, brak w nim wyjścia sygnału wideo i złącza dokowania. Użytkownik szybko zorientuje się, że faktycznie dostępne niecałe 12 GB (w modelu 16 GB) pamięci dyskowej to dość mało. 

Kiedy jednak włączy się wyświetlacz, staje się jasne, dlaczego nowy model jest droższy. Jego matryca jest bowiem najlepszą w tabletach z 7-calowym ekranem. Oferuje bardzo wysoką jasność i dobre odwzorowanie kolorów. Procesor Snapdragon nie ma problemu z wysoką rozdzielczością wyświetlacza.

Nexus 7 jest też lekki, więc okazuje się poręczny i dobrze sprawdza się w mobilnym użytkowaniu.

Jeżeli ktoś chce kupić 7-calowy tablet z systemem Android, nowy Nexus 7 to najlepszy model w tej kategorii.

Aktualne ceny Nexusa 7 drugiej generacji 32 GB
Aktualne ceny Nexusa 7 drugiej generacji 32 GB 4G

 

 

bohater testu: Google Nexus 7 drugiej generacji (fot. producenta)
bohater testu: Google Nexus 7 drugiej generacji (fot. producenta)

Specyfikacja techniczna

Google Nexus 7 2013
Karta grafiki
Qualcomm Adreno 320, rdzeń: 400 MHz
Pamięć
2048 MB 
, DDR3L
Matryca
7 cali 16:10, 1920 x 1200 pikseli, pojemnościowy, IPS, Corning Gorilla Glass, refleksująca: tak
Dysk twardy
16 GB SSD, 16 GB 
Złącza
1 USB 2.0, gniazda audio: gniazdo słuchawkowe 3,5 mm, czujniki: odbiornik GPS, żyroskop, kompas, czujnik światła, akcelerometr
Łączność
Qualcomm Atheros WCN3660 (a/b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 4.0
Gabaryty
wysokość x szerokość x głębokość (mm): 8.65 x 200 x 114
Akumulator
16 Wh litowo-polimerowy, 3950 mAh
System operacyjny
Android 4.3
Camera
kamerka: tył: 5 megapikseli (1080p), front: 1,3 megapiksela
Inne
głośniki: stereo
Waga
290 g
Cena
- PLN

 

Autorzy

Tekst i zdjęcia: Allen Ngo
Tłumaczenie: Tomasz Cyba

Podobne urządzenia

Za

+matryca IPS 1920 x 1200 pikseli, bezkonkurencyjna w klasie tabletów 7-calowych
+wsparcie Intel WiDi i SlimPort
+lekki
+płynne odtwarzanie filmów .mp4 i .mkv 1080p
+szybkie CPU i GPU
+dobre czasy pracy na akumulatorze
+czysty system Android 4.3
 

Przeciw

-ubogie wyposażenie w porty peryferyjne
-w modelu 16 GB tylko około 12 GB dostępnej przestrzeni dyskowej
-bardzo ciepły pod dużym obciążeniem
-brak wsparcia plików .avi i .mov w stanie fabrycznym
-mocno refleksująca powierzchnia ekranu
-kiepska przednia kamerka 1,2 MPx
-obudowa w większości plastikowa
-podatny na odciski palców
-takie sobie głośniki

 

> laptopy testy i recenzje notebooki > Laptopy > Recenzja Google Nexus 7 II (2013)
20. grudnia 2017

 

Please share our article, every link counts!
C01:48 14.09