Notebookcheck
laptopy testy i recenzje notebooki > Laptopy > Recenzja Lenovo Yoga 3 Pro

Test Lenovo Yoga 3 Pro

27/11/2014

Yoga 3 Pro to nowy hybrydowy laptop Lenovo z procesorem Intel Core M (Broadwell). Urządzenie to może być używane jak normalny komputer przenośny, a po obróceniu ekranu o 360 stopni staje się tabletem. Ekran Yogi 3 Pro ma wysoką rozdzielczość (3200 x 1800 pikseli). Ciekawe jest porównanie wydajności tego modelu z wyposażoną w niskonapięciowy procesor Haswell Yogą 2 Pro.

Obudowa

Jeśli autor miałby opisać obudowę Yogi 3 Pro w kilku słowach, brzmiałoby to tak: urzekająca, piękna, nieskazitelna, wyjątkowa. Model ten jest dostępny w trzech wersjach kolorystycznych (srebrnej, pomarańczowej i złotej). W najgrubszym miejscu Yoga 3 Pro ma tylko 12,8 mm wysokości. Waży 1202 g. Dla porównania MacBook Air 13 ma 17 mm wysokości i waży 1,4 kg.

Mimo że Yoga 3 Pro jest filigranowa, generalnie jej konstrukcja jest raczej solidna. Przy użyciu umiarkowanej siły można doprowadzić do uginania się obudowy w okolicy gładzika. 

Gumowe nóżki na spodzie są bardzo małe, toteż między podłożem a spodem laptopa zostaje niewiele miejsca. Nie jest jednak potrzebny dopływ powietrza od spodu, gdyż prawie nie ma tam otworów wentylacyjnych. 

Zatrważająco cienka pokrywa ekranu robi gorsze wrażenie. Jej odporność na nacisk od tyłu jest niewielka. Nie wykrzywia się ona może przeraźliwie, ale umiarkowana siła wystarczy do tego, by wykazać jej giętkość. 

W ciekawy sposób rozwiązano zawias, który w Y3P ma łączenia jak zapięcia bransoletki zegarka. Ekran trochę się chybocze przy używaniu funkcji dotyku, natomiast pisanie na klawiaturze powoduje tylko delikatne drgania. 

Zawias pozwala na odchylenie ekranu o 360 stopni, toteż omawiany model może być używany w czterech trybach: laptopa, namiotu, podstawki i tabletu. Tryby te były opisywane w recenzjach starszych przedstawicieli rodziny Yoga. Autor nie miał problemów z używaniem żadnego z nich. Nie wystąpiły też większe trudności podczas przechodzenia z jednego trybu do drugiego. Jedyną dolegliwością jest to, że trudno podnieść klapę, kiedy laptop jest zamknięty (nie tylko jedną ręką, ale nawet przy użyciu dwóch rąk). 

Dostęp do podzespołów jest dość łatwy, a to dzięki demontowalnej spodniej osłonie jednostki zasadniczej. Wewnątrz znajdziemy między innymi moduł łączności bezprzewodowej, duży akumulator, dysk SSD pod M.2, wentylator układu chłodzenia oraz głośniki. Niestety Yoga 3 Pro nie posiada gniazd pamięci RAM - pamięć ta jest wlutowana w płytę główną. Mankamentem jest też to, że do odkręcenia śrubek, którymi przymocowana jest spodnia osłona, wymagany jest śrubokręt Torx.

Mimo cieńszej obudowy model Yoga 3 Pro ma więcej portów peryferyjnych od swoich poprzedników. Liczba portów USB zwiększyła się z dwóch do trzech (są dwa USB 3.0 i jeden USB 2.0). To dzięki zastosowaniu nowego gniazda zasilania, które jest jednocześnie portem USB. Niestety nie jest ono kompatybilne ze starszymi rozwiązaniami. Do przesyłania sygnału wideo mamy wyjście mini HDMI. Nie zabrakło na szczęście czytnika kart SD. 

Rozmieszczenie portów peryferyjnych jest sensowne, gdyż znajdują się one w tylnych częściach ścianek bocznych. Porty USB na lewym boku (jeden z nich to jednocześnie gniazdo zasilania) znajdują się w odległości około 1 cm od siebie, co nie stanowi większej niedogodności. Głównym problemem konstrukcyjnym, jeżeli chodzi o złącza, jest to, że Yoga 3 Pro jest urządzeniem wyjątkowo cienkim i ma bardzo niewielki prześwit - niewielka odległość od blatu, na którym stoi laptop, to wyzwanie przy podłączaniu większych urządzeń (np. pamięci USB) lub grubszych wtyczek.

Porównanie rozmiarów

330 mm 220 mm 15.5 mm 1.6 kg329 mm 219 mm 16 mm 1.4 kg330 mm 228 mm 12.8 mm 1.2 kg316.5 mm 221 mm 19.3 mm 1.6 kg255.4 mm 183.3 mm 7.2 mm 619 g

Złącza

przód: brak złączy
przód: brak złączy
lewy bok: USB 3.0, gniazdo audio, regulator natężenia dźwięku, blokada rotacji obrazu, przycisk OneKey Recovery, przycisk zasilania
lewy bok: USB 3.0, gniazdo audio, regulator natężenia dźwięku, blokada rotacji obrazu, przycisk OneKey Recovery, przycisk zasilania
prawy bok: czytnik kart pamięci, mini HDMI, USB 3.0, gniazdo zasilania/USB 2.0
prawy bok: czytnik kart pamięci, mini HDMI, USB 3.0, gniazdo zasilania/USB 2.0
tył: brak złączy
tył: brak złączy

Osprzęt

klawiatura QWERTY
klawiatura QWERTY
płytka dotykowa
płytka dotykowa

Cienka konstrukcja Y3P budzi obawy o jakość klawiatury w tym modelu. Jak można było się spodziewać, skok klawiszy jest płytki. Nie jest on jednak znacząco krótszy, niż w modelu Yoga 2 Pro. Na szczęście odpowiedź klawiszy jest konkretna. Klawisze wchodzą cicho i precyzyjnie. Po krótkim okresie przyzwyczajenia można pisać na tej klawiaturze bez obaw. Układ klawiszy nie jest idealny. I z prawej, i z lewej strony mamy pomniejszone niektóre klawisze (Backspace, Enter, prawy Shift, Tab). Zaskakujące jest zrezygnowanie z odrębnych klawiszy funkcyjnych - są one przypisane do klawiszy cyfr jako funkcje drugorzędne. 

Klawiatura jest podświetlana, z tym że podświetlenie można tylko włączyć i wyłączyć. W testowanym egzemplarzu podświetlenie było nieco nierównomierne; w dolnej części klawiatury było ono trochę intensywniejsze, niż w górnej. 

Płytka dotykowa Synaptics jest duża i zdaniem autora lepsza, niż podobne płytki ze zintegrowanymi przyciskami w wielu współczesnych ThinkPadach, na które często narzekają użytkownicy. Tutaj jako przyciski służy dolna część płytki (podobnie jak w innych modelach z rodziny Yoga). Nie występuje tu też znane z ThinkPadów skakanie kursora po ekranie. Nie łatwo zastąpić oddzielne przyciski, ale rozwiązanie z YP3 jest jednym z najlepszych ze zintegrowanymi przyciskami, z jakimi autor miał styczność. Powierzchnia płytki jest gładka i matowa. Zostają na niej odciski palców. 

Ekran dotykowy jest bardzo dobry. Pochwalić można dokładność, szybkość reakcji i rozpoznawanie funkcji dotyku wielopunktowego. Szyba znajduje się blisko właściwego wyświetlacza, dzięki czemu obsługa ekranu dotykowego jest bardziej naturalna, niż w innych laptopach (przypomina tę ze smartfonów i z tabletów z wysokiej półki).

Obraz

Matryca w modelu Yoga 3 Pro ma przekątną 13,3 cala i rozdzielczość 3200 x 1800 (QHD+). Zagęszczenie pikseli wynosi 276 ppi. czyli jest duże jak na dzisiejsze standardy. W subiektywnym odczuciu kolory są ładne i relatywnie mocno nasycone.

265
cd/m²
282
cd/m²
291
cd/m²
261
cd/m²
287
cd/m²
288
cd/m²
280
cd/m²
264
cd/m²
298
cd/m²
podświetlenie ekranu
X-Rite i1Pro 2
maksimum: 298 cd/m² średnia: 279.6 cd/m²
rozświetlenie: 88 %
na akumulatorze: 287 cd/m²
kontrast: 362:1 (czerń: 0.792 cd/m²)
ΔE Color 3.08 | 0.4-29.43 Ø6.2
ΔE Greyscale 3.36 | 0.64-98 Ø6.4
Gamma: 2.5

Mankamentem tej matrycy jest to, że - podobnie jak w Yodze 2 Pro - jest to wyświetlacz PenTile Samsunga, który cechuje się specyficznym układem subpikseli. Przy patrzeniu z bliska czcionki i inne elementy obrazu o prostych liniach mają postrzępione, rozmyte krawędzie. Obrazy o jednolitym kolorze wyglądają trochę jak w ciapki. 

Średnia luminancja przy maksymalnej intensywności podświetlenia miała wartość 279,6 cd/m². To wynik dobry, ale nie znakomity. W wielu urządzeniach o podobnej wielkości stwierdzono w teście około 350 cd/m². Yoga 3 Pro bez problemu radzi sobie w pomieszczeniach, ale na dworze sprawuje się gorzej. 

Dobrze przedstawia się odwzorowanie kolorów w stanie fabrycznym. Średni błąd DeltaE 2000 dla kolorów miał wartość zaledwie 3,08. Najwyższa wartość, dla koloru pomarańczowego, to tylko 5,76. Średni błąd DeltaE 2000 dla skali szarości osiągnął natomiast 3,36, czyli także był niewielki. Pochwalić można też punkt bieli - 6087 K to wynik bliski ideału (6500 K).

wierność kolorów
wierność kolorów
nasycenie kolorów
nasycenie kolorów
skala szarości
skala szarości

Na dworze z Yogą 3 Pro są podobne problemy, co z innymi laptopami z błyszczącym ekranem. Refleksy to norma. W cieniu jednak jest generalnie w miarę dobrze. 

Kąty widzenia są świetne.

na dworze (słońce)
na dworze (słońce)
na dworze (w cieniu)
na dworze (w cieniu)

Osiągi

Procesor Intel Core M-5Y70 jest oparty na nowej architekturze Broadwell (14 nm). Jego taktowanie bazowe wynosi 1,1 GHz, a maksymalne - 2,6 GHz. Jest to procesor dwurdzeniowy o TDP w wysokości zaledwie 4,5 W. Dla porównania niskonapięciowy Haswell z modelu Yoga 2 Pro (Core i5-4200U) cechuje się TDP w wysokości 15 W.

Osiągi tego CPU porównano z Core i5-4200U z modelu Yoga 2 Pro. Jak się okazało, w krótszych testach lepsza była Yoga 3 Pro, a w tych trwających dłużej, bardziej skomplikowanych, z obliczeniami szybciej radził sobie starszy model. Ma to związek z niskim TDP procesora Core M-5Y70. I tak w teście Super PI 1M omawiany laptop potrzebował na uporanie się z obliczeniami 14,6 s, a w teście wPrime 32M - 19,3 s. Wyniki Yogi 2 Pro to odpowiednio 15 i 22,9 s. Z kolei ukończenie testów Super PI 32M i wPrime 1024M zajęło Yodze 3 Pro odpowiednio 837 i 981 s, a Yodze 2 Pro - 804 i 726 s.

Procesor Core M-5Y70 ma zintegrowany układ grafiki HD Graphics 5300. Układ ten posiada 24 jednostki wykonawcze. Jego bazowe taktowanie wynosi 100 MHz, a maksymalne - 850 MHz. W teście 3DMark 11 Yoga 3 Pro uzyskała 756 pkt., podczas gdy wynik dysponującego układem HD Graphics 4400 modelu Yoga 2 Pro to 897 pkt. (o 19% więcej).

Jak pokazują zestawione w tabelce poniżej testy gier, na Yodze 3 Pro można pograć w niektóre najnowsze tytuły, ale w większości przypadków tylko na najniższych ustawieniach.

taktowanie CPU w teście Super PI
taktowanie CPU w teście Super PI
taktowanie CPU w teście Cinebench
taktowanie CPU w teście Cinebench
taktowanie CPU i GPU w teście gry Dota 2
taktowanie CPU i GPU w teście gry Dota 2
CPU-Z CPU
CPU-Z CPU
CPU-Z Mainboard
CPU-Z Mainboard
CPU-Z Memory
CPU-Z Memory
GPU-Z
GPU-Z
HWiNFO
HWiNFO
LatencyMon
LatencyMon
3DMark 06 Standard
4747 pkt.
3DMark Vantage P Result
2966 pkt.
3DMark 11 Performance
756 pkt.
3DMark Ice Storm Standard Score
35549 pkt.
3DMark Cloud Gate Standard Score
3673 pkt.
3DMark Fire Strike Score
428 pkt.
Pomoc
PCMark 7 Score
4650 pkt.
PCMark 8 Home Score Accelerated v2
2633 pkt.
PCMark 8 Creative Score Accelerated v2
3108 pkt.
PCMark 8 Work Score Accelerated v2
3721 pkt.
Pomoc
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
6773
Cinebench R10 Shading 32Bit
4284
Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
3853
Cinebench R10 Shading 64Bit
3981 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
8939 Points
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
5195 Points
Cinebench R11.5 CPU Single 64Bit
1.13 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
17.35 fps
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
2.09 Points
Cinebench R15 OpenGL 64Bit
21.05 fps
Cinebench R15 CPU Multi 64Bit
180 Points
Cinebench R15 CPU Single 64Bit
91 Points
Cinebench R15 Ref. Match 64Bit
98 %
Pomoc

Duże znaczenie dla ogólnej wydajności komputera ma jego pamięć dyskowa. W modelu Yoga 3 Pro zastosowano szybki dysk SSD Samsung PM851 (M.2) o pojemności 256 GB (według informacji pochodzących od posiadaczy Yogi 3 Pro w laptopie tym można też trafić na dysk LiteOn L8T-256L9G). W teście AS SSD odczyt sekwencyjny osiągnął 482,4 MB/s, a zapis - 229,1 MB/s. W teście CrystalDiskMark było to odpowiednio 528,9 i 242,1 MB/s. Nie są to rekordowe wyniki, ale i tak można być z nich zadowolonym. W testach 4K Yoga 3 Pro poradziła sobie bardzo dobrze. Ich rezultaty w aplikacji CrystalDiskMark okazały się dużo lepsze od osiągnięć Yogi 2 Pro z dyskiem SSD Samsung PM841 (mSATA) o pojemności 128 GB, a w testach programu AS SSD minimalnie górą był starszy model.  

Ogólną wydajność mierzymy przy wykorzystaniu aplikacji PCMark. W teście PCMark 7 model Yoga 3 Pro uzyskał 4650 pkt., niewiele mniej od Yogi 2 Pro (4670 pkt.).

Samsung SSD PM851 256 GB MZNTE256HMHP
przesył danych (minimum): 57 MB/s
przesył danych (maksimum): 434.9 MB/s
przesył danych (średnio): 321 MB/s
czas dostępu: 0.1 ms
szybkość interfejsu: 133.4 MB/s
obciążenie procesora: 3.8 %
low med. high ultra
The Elder Scrolls V: Skyrim (2011) 19.59.25.83.2fps
Anno 2070 (2011) 40.520.110.64.8fps
Diablo III (2012) 28.521.31810.6fps
Counter-Strike: GO (2012) 53.537.723.711.8fps
Borderlands 2 (2012) 20.211.39.54fps
Dead Space 3 (2013) 35.918.313.97.1fps
Crysis 3 (2013) 12.57.54.21.7fps
Tomb Raider (2013) 37.518.812.36.1fps
SimCity (2013) 2612.48fps
BioShock Infinite (2013) 27.814.611.83.2fps
Metro: Last Light (2013) 13.310.16.13.2fps
Company of Heroes 2 (2013) 8.3fps
Dota 2 (2013) 53.626.712.2fps
Total War: Rome II (2013) 24.917.4133.6fps
Fifa 14 (2013) 91.448.845.221.6fps
Battlefield 4 (2013) 15.211.67.5fps
X-Plane 10.25 (2013) 26.710.73.93.4fps
Thief (2014) 9.35.14.32.2fps
GRID: Autosport (2014) 48.31412.5fps
Risen 3: Titan Lords (2014) 17.311.74.6fps
Sims 4 (2014) 9117.68.56.6fps
Fifa 15 (2014) 21.113.88.3fps
Ryse: Son of Rome (2014) 7.14.6fps
F1 2014 (2014) 34201212fps
Civilization: Beyond Earth (2014) 21.28.85.84.5fps

Wpływ na otoczenie

Hałas

Bez cienia przesady można stwierdzić, że Yoga 3 Pro to bardzo cichy laptop. Choć chłodzenie nie jest pasywne, podczas normalnego użytkowania emisja hałasu jest znikoma. W teście bez obciążenia zmierzono 28,9-30,1 dB. To może nic niezwykłego, ale już wyniki pod obciążeniem (31,5-31,9 dB) okazały się wyjątkowo niskie. W takim trybie omawiany laptop jest więc niewiele głośniejszy, niż podczas pracy bez obciążenia.

Hałas

luz
28.9 / 30.1 / 30.1 dB
obciążenie
31.5 / 31.9 dB
  red to green bar
 
 
30 dB
cichy
40 dB(A)
słyszalny
50 dB(A)
irytujący
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft SL-451 (odległość 15 cm)

Ciepło

Temperatury obudowy podczas pełnego obciążenia okazały się przyzwoite. Średnie wartości dla wierzchu i spodu jednostki zasadniczej wyniosły odpowiednio 31,7°C i 30,3°C. Najwyższa temperatura stwierdzona w tym teście to 42,1°C. W teście bez obciążenia średnie wyniosły 28,9°C i 28,2°C, a absolutne maksimum - 34,4°C. 

W teście obciążenia CPU (Prime95) taktowanie procesora wynosiło pod koniec 1,6 GHz. Temperatura osiągnęła maksymalnie 77°C, a później spadła do 65°C.

W teście obciążenia GPU (przeprowadzonym z użyciem aplikacji FurMark) taktowanie układu grafiki zostało dość szybko obniżone do 350 MHz. Temperatury procesora były podobne do tych stwierdzonych w teście Prime95.  

W teście pełnego obciążenia (Prime95 i FurMark jednocześnie) częstotliwość taktowania CPU została obniżona do zaledwie 500-600 MHz, a taktowanie GPU spadło do 300 MHz. I w tym teście temperatura procesora osiągnęła maksymalnie 77°C, a ostatecznie ustabilizowała się na poziomie około 65°C.

 

 

temperatury podzespołów w teście obciążenia CPU
temperatury podzespołów w teście obciążenia CPU
temperatury podzespołów w teście obciążenia GPU
temperatury podzespołów w teście obciążenia GPU
temperatury podzespołów w teście pełnego obciążenia
temperatury podzespołów w teście pełnego obciążenia
w stresie
 32.5 °C39.4 °C42.1 °C 
 28.7 °C31.1 °C31.3 °C 
 26.6 °C26.1 °C27.6 °C 
maks. w ogóle: 42.1 °C
średnia: 31.7 °C
37 °C37 °C31.5 °C
29 °C30.6 °C27.3 °C
28.6 °C26 °C26.1 °C
maks. w ogóle: 37 °C
średnia: 30.3 °C
zasilacz  41 °C | temperatura otoczenia 21 °C | Fluke 62 Max
(+) The average temperature for the upper side under maximal load is 31.7 °C / 89 F, compared to the average of 30.3 °C / 87 F for the devices in the class Convertible.
(±) The maximum temperature on the upper side is 42.1 °C / 108 F, compared to the average of 35.4 °C / 96 F, ranging from 21.8 to 55.7 °C for the class Convertible.
(+) The bottom heats up to a maximum of 37 °C / 99 F, compared to the average of 36.5 °C / 98 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 28.9 °C / 84 F, compared to the device average of 30.3 °C / 87 F.
(+) The palmrests and touchpad are cooler than skin temperature with a maximum of 27.6 °C / 81.7 F and are therefore cool to the touch.
(±) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 29 °C / 84.2 F (+1.4 °C / 2.5 F).

Głośniki

Logo JBL Audio wskazuje na coś lepszego, niż standardowe głośniki, ale w bardzo cienkiej obudowie nie da się zmieścić potężnych głośników. Te z modelu Y3P zapewniają dźwięk wystarczająco głośny do podstawowych zastosowań, brzmienie jest dość czyste, ale niestety głośniki nie są zdolne do odtwarzania tonów niskich.

Wydajność akumulatora

W porównaniu z modelem Yoga 2 Pro pojemność akumulatora zmniejszyła się o niecałe 19%, z 54 do 44 Wh (5900 mAh). Jak to wpłynęło na czasy pracy na zasilaniu własnym?

W teście czytelnika aplikacji Battery Eater omawiany model działał 10:35 h. To wynik sporo lepszy od osiągnięcia poprzednika (9:15 h). W teście symulującym korzystanie z internetu przez Wi-Fi model Yoga 3 Pro osiągnął 6:19 h, a wynik Yogi 2 Pro to 5:35 h. MacBook Air 13 zdołał jednak wytrzymać w tym teście 8:35 h, a Dell XPS 13 9333 pracował w nim 7:45 h.

Pobór mocy
wyłączony / stan wstrzymaniadarklight 0.2 / 0.3 W
luzdarkmidlight 3.7 / 8.9 / 10.7 W
obciążenie midlight 22 / 19.5 W
 color bar
Legenda: min: dark, med: mid, max: light        Extech Power Analyzer 380803
Wydajność akumulatora
luz
10h 35min
sieć przez WLAN
6h 19min
Big Buck Bunny H.264 1080p
6h 19min
obciążenie
2h 35min

Podsumowanie

Osiągi procesorów Core M, czyli pierwszych jednostek opartych na architekturze Broadwell, nie są olśniewające. Niemniej jednak umiarkowane zapotrzebowanie energię sprawiło, że Yoga 3 Pro pod pewnymi względami wypada lepiej od starszego modelu. Poza tym laptop ten imponuje bardzo lekką i cienką obudową. Od przeciętnego tabletu jest zaś znacznie wydajniejszy. Model ten nie jest chłodzony pasywnie, ale wentylator pracuje cicho. 

Tutaj trzeba jednak zwrócić uwagę na fakt, że cicha praca została uzyskana poprzez obniżanie zegarów CPU i GPU pod obciążeniem. 

Jeżeli chodzi o czasy pracy na akumulatorze, są one wyraźnie lepsze, niż w modelu Yoga 2 Pro, mimo że Yoga 3 Pro posiada akumulator o mniejszej pojemności. Można jednak znaleźć ultrabooki, które radzą sobie w tej kategorii jeszcze lepiej. 

Testy syntetyczne wykazały, że wydajność omawianego modelu jest nieco gorsza, niż Yogi 2 Pro, która nie imponowała przecież na tym polu. W codziennej pracy jest jednak w porządku. Dzięki dyskowi SSD i dużemu zasobowi pamięci RAM (8 GB) urządzenie działa płynnie. 

Matryca o wysokiej rozdzielczości (QHD+) z jednej strony dobrze odwzorowuje kolory i zapewnia duży obszar roboczy, ale jasność obrazu nie jest wybitna, a niektóre elementy obrazu są nieostre. W laptopie kosztującym 1300 dolarów można by oczekiwać czegoś lepszego. 

To właśnie wysoka cena może sprawić, że Yoga 3 Pro nie osiągnie dużej popularności. Z powodu nie najlepszych czasów pracy na akumulatorze i matrycy cena powinna być niższa.
Aktualne ceny laptopów Lenovo Yoga 3 Pro:
Lenovo Yoga 3 Pro 256 GB
Lenovo Yoga 3 Pro 512 GB

z bliska: Lenovo Yoga 3 Pro
z bliska: Lenovo Yoga 3 Pro

Specyfikacja techniczna

Lenovo Yoga 3 Pro
Karta grafiki
Intel HD Graphics 5300, rdzeń: 100 - 850 MHz
Pamięć
8192 MB 
, LPDDR3-1600, przylutowana
Matryca
13.3 cali 16:9, 3200 x 1800 pikseli, Multi-touch, Samsung TN133YL03L01, IPS, podświetlanie diodami LED, Corning Glass, refleksująca: tak
Chipset
Intel Broadwell-Y PCH-LP (Premium)
Dysk twardy
Samsung SSD PM851 256 GB MZNTE256HMHP, 256 GB 
, 158 GB wolne miejsce
Karta dźwiękowa
Realtek ALC286
Złącza
2 USB 3.0, 1 HDMI, gniazda audio: wejście/wyjście audio w jednym, czytnik kart: SD, SDHC, SDXC, MMC
Łączność
Broadcom BCM4352 (a/b/g/n/ac), Bluetooth 4.0
Gabaryty
wysokość x szerokość x głębokość (mm): 12.8 x 330 x 228
Akumulator
44 Wh litowo-polimerowy, 4 ogniwa
System operacyjny
Microsoft Windows 8.1 64 Bit
Camera
kamerka: 720p
Inne
głośniki: 2x 1,5 W, JBL, klawiatura: Chiclet, podświetlanie klawiatury: tak, 24 miesiące(y) gwarancji
Waga
1.202 kg, zasilacz: 192 g
Cena
- PLN

 

dysk SSD
dysk SSD

Autorzy

Tekst i zdjęcia: Steve Schardein
Tłumaczenie: Tomasz Cyba

Podobne laptopy

Notebooki innego producenta i/lub z innym CPU

Recenzja Dell Latitude 13 7350
HD Graphics 5300, Core M 5Y10

Laptopy z tym samym GPU i/lub rozmiarem ekranu

Recenzja HP Envy x2 13
HD Graphics 5300, Core M 5Y70, 1.796 kg

Notebooki z tym samym GPU

Recenzja Dell Venue 11 Pro 7140
HD Graphics 5300, Core M 5Y10a, 10.8", 1.401 kg

Laptopy z tą samą przekątną ekranu i/lub wagą

Recenzja Lenovo ThinkPad Yoga 370
HD Graphics 620, Core i7 7600U, 13.3", 1.41 kg
Recenzja Lenovo Yoga 920-13IKB
UHD Graphics 620, Core i7 8550U, 13.9", 1.372 kg
Recenzja Lenovo Yoga 720-15IKB
GeForce GTX 1050 (Laptop), Core i7 7700HQ, 15.6", 2 kg
Recenzja Lenovo Yoga 710-14
GeForce 940MX, Core i5 6200U, 14", 1.6 kg

Za

+niesamowicie lekki i cienki
+zawias
+jednostka zasadnicza wydaje się solidna na płaskiej powierzchni
+dobra łączność bezprzewodowa
+relatywnie dobre wyposażenie w złącza
+odwzorowanie kolorów
+ogólna wydajność
+niska emisja hałasu
+przyzwoite temperatury
 

Przeciw

-mocne zaniżanie taktowania CPU i GPU pod obciążeniem
-jednostka zasadnicza i pokrywa ekranu podatne na wykrzywianie
-klawiatura ma płytki skok klawiszy i niefajny układ
-widoczne z bliska nieostre niektóre elementy obrazu i przekłamania kolorów
-niezbyt wysoka luminancja
-czasy pracy na akumulatorze krótsze, niż u wielu konkurentów

 

> laptopy testy i recenzje notebooki > Laptopy > Recenzja Lenovo Yoga 3 Pro
20. grudnia 2017

 

Please share our article, every link counts!
C19:47 20.03