Notebookcheck
laptopy testy i recenzje notebooki > Laptopy > Recenzja Xiaomi Mi Notebook Pro

Test laptopa Xiaomi Mi Notebook Pro

Tekst i zdjęcia: J. Simon Leitner
Wstęp i tłumaczenie: Tomasz Cyba

26/11/2017

Mi Notebook Pro jest traktowany jako chińska kopia MacBooka Air 15. Ten całkiem dobrze prezentujący się laptop otrzymał w czterordzeniowy procesor Intel Kaby Lake Refresh i kartę grafiki GeForce MX150. Co ciekawe, można go wyposażyć w dwa dyski SSD M.2 pod PCIe.

Xiaomi Mi Notebook Pro i5
Procesor
Intel Core i5-8250U
Karta grafiki
NVIDIA GeForce MX150 (Laptop GT 1030) - 2048 MB, rdzeń: 1252 MHz, pamięć: 5010 MHz, GDDR5, 388.00, Optimus
Pamięć
16384 MB 
, DDR4 2400 MHz
Matryca
15.6 cali 16:9, 1920x1080 pikseli 141 PPI, BOE0747 NV156FHM-N61, IPS, podświetlanie diodami LED, refleksująca: tak
Chipset
Intel Kaby Lake-U iHDCP 2.2 Premium PCH
Dysk twardy
Samsung PM961 MZVLW256HEHP, 256 GB 
, 256 GB SSD
Karta dźwiękowa
Intel Kaby Lake-U/Y PCH - High Definition Audio
Złącza
2 USB 3.0, 2 USB 3.1 Gen2, 1 HDMI, gniazda audio: wejście/wyjście audio w jednym, czytnik kart: SD/SDHC/SDXC, 1 czytnik linii papilarnych
Łączność
Intel 8265 Tri-Band WiFi (Oak Peak) Network Adapter (a/b/g/n/ac), Bluetooth 4.1
Gabaryty
wysokość x szerokość x głębokość (mm): 15 x 360 x 244
Akumulator
60 Wh, 8000 mAh litowo-polimerowy
System operacyjny
Microsoft Windows 10 Home 64 Bit
Camera
kamerka: 720p
Primary Camera: 1 MPix
Inne
głośniki: stereo, Harman Infinity, 2x 2,5 W, klawiatura: Chiclet, podświetlanie klawiatury: tak, -, 12 miesiące(y) gwarancji
Released
01/10/2017
Waga
1.95 kg, zasilacz: 200 g
Cena
- PLN

 

Obudowa

Xiaomi Mi Notebook Pro posiada aluminiową obudowę. Jej wygląd może się podobać. Jednolity dekiel jest jednak mało ciekawy. Odczucia przy dotykaniu obudowy i jej sztywność można ocenić pozytywnie. Dolne krawędzie boczne jednostki zasadniczej są wszelako nieco zbyt ostre. 

Mi Notebook Po ma 16 mm wysokości i waży około 2 kg. 

Na spodzie obudowy widać osiem śrubek Torx TX5, które łatwo odkręcić (o ile dysponujemy odpowiednim narzędziem). Dziewiąta śrubka jest ukryta pod środkową z tylnych nóżek laptopa. Po zdjęciu spodniej pokrywy uzyskuje się m.in. dostęp do akumulatora, wentylatorów i dysku SSD. Poza zajętym złączem M.2 jest jeszcze drugie, wolne takie złącze na drugi SSD.

Xiaomi Mi Notebook Pro
Xiaomi Mi Notebook Pro
Xiaomi Mi Notebook Pro
Xiaomi Mi Notebook Pro
Xiaomi Mi Notebook Pro
Xiaomi Mi Notebook Pro
Xiaomi Mi Notebook Pro
Xiaomi Mi Notebook Pro
Xiaomi Mi Notebook Pro
ukryta śrubka (jedna z dziewięciu do odkręcenia)
ukryta śrubka (jedna z dziewięciu do odkręcenia)
podzespoły wewnątrz obudowy
podzespoły wewnątrz obudowy
dodany drugi SSD
dodany drugi SSD

Na lewym boku obudowy znajdują się wyjście HDMI, dwa porty USB 3.0 oraz gniazdo audio. Z prawej strony mamy natomiast dwa porty USB typu C. Jeden z nich jest wykorzystywany jako gniazdo zasilania i jest to także niestety port pozwalający podłączenie zewnętrznego monitora (wspiera DisplayPort). W ramach testu z powodzeniem podłączono przez to gniazdo monitor Dell U3415W i uzyskano obraz o rozdzielczości 3440 x 1440 pikseli z częstotliwością odświeżania 60 Hz. By jednocześnie mieć zasilanie i podłączony monitor, trzeba posłużyć się adapterem.

MacBook Pro 15 i Xiaomi Mi Notebook Pro
MacBook Pro 15 i Xiaomi Mi Notebook Pro
MacBook Pro 15 i Xiaomi Mi Notebook Pro
MacBook Pro 15 i Xiaomi Mi Notebook Pro
MacBook Pro 15 i Xiaomi Mi Notebook Pro
MacBook Pro 15 i Xiaomi Mi Notebook Pro
MacBook Pro 15 i Xiaomi Mi Notebook Pro

Osprzęt

klawiatura QWERTY
klawiatura QWERTY

Z wyglądu klawiatura przypomina te z laptopów Apple. Właściwości użytkowe znacznie się jednak różnią. Skok klawiszy jest mianowicie relatywnie długi (wg producenta ma to być 1,5 mm). Opór przy naciskaniu i odbijanie są w subiektywnej ocenie autora dobrze zestawione. Klawisze są nieco wklęsłe.  

Płytka dotykowa jest dość duża (8,4 x 12,8 cm). Wrażenia przy dotykaniu okazały się znakomite. Palec porusza się na powierzchni gładzika bez przeszkód. Funkcje dotyku wielopunktowego działały dobrze. Trochę przeszkadza tylko umieszczony w prawym górnym narożniku płytki czytnik linii papilarnych. Funkcja kliku działa dobrze tylko w dolnej części płytki. Dla niektórych użytkowników siła potrzebna do wykonania kliknięcia może być ciut zbyt duża.  

Generalnie urządzenia wejścia zasługują na bardzo pozytywną notę.

Obraz

ekran wyświetlający czarne tło
ekran wyświetlający czarne tło

Zastosowana w omawianym laptopie matryca ma przekątną 15,6 cala i rozdzielczość 1920 x 1080 pikseli (Full HD). Ostrość obrazu jest dostateczna. Przy zagęszczeniu pikseli na poziomie 141 ppi nie może się jednak równać z tym, co oferują współczesne smartfony. Ekran w testowanym modelu został zidentyfikowany jako BOE0747 (NV156FHM-N61).

293
cd/m²
298
cd/m²
296
cd/m²
281
cd/m²
296
cd/m²
292
cd/m²
265
cd/m²
284
cd/m²
286
cd/m²
podświetlenie ekranu
X-Rite i1 Display
maksimum: 298 cd/m² średnia: 287.9 cd/m² Minimum: 5.9 cd/m²
rozświetlenie: 89 %
na akumulatorze: 277 cd/m²
kontrast: 925:1 (czerń: 0.32 cd/m²)
ΔE Color 4.3 | - Ø
ΔE Greyscale 3 | - Ø
86.86% sRGB (Argyll) 56.83% AdobeRGB 1998 (Argyll)
Gamma: 2.1

Wyniki pomiarów okazały się generalnie dobre. Luminancja przy maksymalnej intensywności podświetlenia ekranu osiągnęła maksymalnie 298 cd/m². W stanie fabrycznym średni błąd dE2000 w odwzorowaniu kolorów miał wartość 4,3 a dla szarości - 3. Widać było lekkie zaniebieszczenie obrazu. Po kalibracji średni błąd dla kolorów spadł do 3,1 a dla szarości - do 0,7.

Zmierzone czasy reakcji można uznać na przeciętne. Migotanie obrazu występowało przy zmniejszaniu jasności od poziomu 99%, z tym że miało ono bardzo dużą częstotliwość (21,8 kHz).

skala szarości (przed kalibracją)
skala szarości (przed kalibracją)
wierność kolorów (przed kalibracją)
wierność kolorów (przed kalibracją)
skala szarości (po kalibracji)
skala szarości (po kalibracji)
wierność kolorów (po kalibracji)
wierność kolorów (po kalibracji)

Display Response Times

Display response times show how fast the screen is able to change from one color to the next. Slow response times can lead to afterimages and can cause moving objects to appear blurry (ghosting). Gamers of fast-paced 3D titles should pay special attention to fast response times.
       Response Time Black to White
33.7 ms ... rise ↗ and fall ↘ combined↗ 19.2 ms rise
↘ 14.5 ms fall
The screen shows slow response rates in our tests and will be unsatisfactory for gamers.
In comparison, all tested devices range from 0.8 (minimum) to 240 (maximum) ms. » 86 % of all devices are better.
This means that the measured response time is worse than the average of all tested devices (26.6 ms).
       Response Time 50% Grey to 80% Grey
47.9 ms ... rise ↗ and fall ↘ combined↗ 22.4 ms rise
↘ 25.5 ms fall
The screen shows slow response rates in our tests and will be unsatisfactory for gamers.
In comparison, all tested devices range from 0.9 (minimum) to 636 (maximum) ms. » 76 % of all devices are better.
This means that the measured response time is worse than the average of all tested devices (42.5 ms).

Screen Flickering / PWM (Pulse-Width Modulation)

To dim the screen, some notebooks will simply cycle the backlight on and off in rapid succession - a method called Pulse Width Modulation (PWM) . This cycling frequency should ideally be undetectable to the human eye. If said frequency is too low, users with sensitive eyes may experience strain or headaches or even notice the flickering altogether.
Screen flickering / PWM detected 21800 Hz99 % brightness setting

The display backlight flickers at 21800 Hz (Likely utilizing PWM) Flickering detected at a brightness setting of 99 % and below. There should be no flickering or PWM above this brightness setting.

The frequency of 21800 Hz is quite high, so most users sensitive to PWM should not notice any flickering.

In comparison: 54 % of all tested devices do not use PWM to dim the display. If PWM was detected, an average of 8581 (minimum: 43 - maximum: 142900) Hz was measured.

Kąty widzenia okazały się szerokie. Na co dzień użytkownik nie będzie doświadczał przekłamań kolorów przy odchyleniach od pozycji na wprost. Z powodu błyszczącej powierzchni ekranu na porządku dziennym będą jednak refleksy - w zależności od usytuowania użytkownika względem źródła światła ich nasilenie może się różnić.

kąty widzenia
kąty widzenia
na dworze
na dworze

Osiągi

Intel XTU (ustawienia fabryczne)
Intel XTU (ustawienia fabryczne)

Xiaomi oferuje Mi Notebook Pro z procesorem Core i5-8250U oraz z Core i7-8550U. Obie te jednostki są 4-rdzeniowe i mają TDP w wysokości 15 W. Poszczególne warianty mają 8 lub 16 GB. Ta druga opcja jest przypisana tylko do procesora i7. Jeżeli chodzi o kartę grafiki, wszystkie wersje posiadają układ GeForce MX150 z 2 GB pamięci GDDR5. Co do dysku - aktualnie oferowane są modele posiadające jeden dysk SSD 256 GB, choć omawiany laptop posiada dwa gniazda M.2

Testowany egzemplarz był wyposażony w procesor i5-8250U. Jego bazowe taktowanie to 1,6 GHz a maksymalne wynosi 3,4 GHz. Dla porównania w przypadku i7-8550U jest to odpowiednio 1,8 i 4 GHz. Oznacza to, że ten drugi powinien być wyraźnie wydajniejszy zwłaszcza w pracy jednowątkowej. W teście jednowątkowym aplikacji Cinebench R15 przewaga wyposażonego w procesor i7-8550U laptopa Razer Blade Stealth nad Mi Notebook Pro wyniosła 13%. Co ciekawe, w teście wielowątkowym lepszy (o 11%) okazał się Mi Notebook Pro. Interesujące jest porównanie z laptopami wyposażonymi w procesor i7-7700HQ (Dell XPS 15 9560, Asus N580VD). W teście renderowania jednowątkowego okazały się one o kilkanaście procent lepsze od bohatera niniejszej recenzji, natomiast w renderowaniu wielowątkowym ich przewaga nad Mi Notebook Pro wyniosła 26-28%. W porównaniu z modelami z procesorem i7-7500U (Huawei MateBook D, Dell XPS 13 9360) testowany laptop wypadł o 68-71% lepiej w renderowaniu wielowątkowym i osiągnął wynik podobny do ich rezultatów w renderowaniu jednowątkowym. 

Jak zwykle sprawdzona została wydajność procesora w pętli testu wielowątkowego Cinebench R15. Po pierwszym przejściu tego testu w drugim uzyskano rezultat o około 5% gorszy i w kolejnych przejściach osiągnięcia CPU nie były już dużo lepsze. Przy długotrwałym dużym obciążeniu procesora trzeba się więc liczyć z niewielkim pogorszeniem wydajności.

GeForce MX150 to układ grafiki oparty na architekturze Pascal, posiadający 384 rdzenie CUDA. W teście 3DMark 11 bohater niniejszej recenzji uzyskał rezultat o ponad 150% lepszy od wyników dwóch laptopów z układem UHD Graphics 620 i o około 50% lepszy od osiągnięcia ThinkPada 25 z kartą GeForce 940MX. Dysponujący kartą GTX 1050 laptop Asus UX550VD może się natomiast pochwalić wynikiem o 75% lepszym od wyniku Mi Notebook Pro a Razer Blade z kartą GTX 1060 - wynikiem o 226% lepszym. Jeżeli chodzi o porównanie z czterema innymi modelami wyposażonymi w kartę MX150, omawiany laptop wypadł od nich o 6-10% gorzej.

3DMark 11 Performance
4521 pkt.
3DMark Cloud Gate Standard Score
13662 pkt.
3DMark Fire Strike Score
2954 pkt.
3DMark Time Spy Score
1084 pkt.
Pomoc
PCMark 8 Home Score Accelerated v2
3766 pkt.
PCMark 8 Creative Score Accelerated v2
5354 pkt.
PCMark 8 Work Score Accelerated v2
4746 pkt.
Pomoc
Cinebench R15 CPU Single 64Bit
145 Points
Cinebench R15 CPU Multi 64Bit
576 Points
Cinebench R15 OpenGL 64Bit
93.96 fps
Cinebench R15 Ref. Match 64Bit
99.62 %
Pomoc
Cinebench R15
CPU Single 64Bit
Lenovo Yoga 920-13IKB-80Y7
Intel Core i7-8550U
170 Points ∼100% +17%
Razer Blade Stealth QHD i7-8550U
Intel Core i7-8550U
164 Points ∼96% +13%
Dell XPS 15 9560 (i7-7700HQ, UHD)
Intel Core i7-7700HQ
157 Points ∼92% +8%
Huawei MateBook D
Intel Core i7-7500U
149 Points ∼88% +3%
Asus VivoBook Pro 15 N580VD-DM028T
Intel Core i7-7700HQ
148 Points ∼87% +2%
Acer Spin 5 SP513-52N-566U
Intel Core i5-8250U
145 Points ∼85% 0%
Acer Swift 3 SF315-51G-57E5
Intel Core i5-8250U
145 Points ∼85% 0%
Xiaomi Mi Notebook Pro i5
Intel Core i5-8250U
145 (min: 144.66) Points ∼85%
Dell XPS 13 9360-4764
Intel Core i7-7500U
142 Points ∼84% -2%
CPU Multi 64Bit
Dell XPS 15 9560 (i7-7700HQ, UHD)
Intel Core i7-7700HQ
735 Points ∼100% +28%
Asus VivoBook Pro 15 N580VD-DM028T
Intel Core i7-7700HQ
724 Points ∼99% +26%
Xiaomi Mi Notebook Pro i5
Intel Core i5-8250U
576 (min: 544.28) Points ∼78%
Lenovo Yoga 920-13IKB-80Y7
Intel Core i7-8550U
576 Points ∼78% 0%
Acer Swift 3 SF315-51G-57E5
Intel Core i5-8250U
560 Points ∼76% -3%
Acer Spin 5 SP513-52N-566U
Intel Core i5-8250U
543 Points ∼74% -6%
Acer Spin 5 SP513-52N-566U
Intel Core i5-8250U
538 (min: 467.61) Points ∼73% -7%
Razer Blade Stealth QHD i7-8550U
Intel Core i7-8550U
521 (min: 508.92) Points ∼71% -10%
Huawei MateBook D
Intel Core i7-7500U
343 Points ∼47% -40%
Dell XPS 13 9360-4764
Intel Core i7-7500U
337 Points ∼46% -41%
0102030405060708090100110120130140150160170180190200210220230240250260270280290300310320330340350360370380390400410420430440450460470480490500510520530540550560570580Tooltip
wyniki kolejnych prób testu renderowania wielowątkowego Cinebench R15 w pętli
PCMark 8
Work Score Accelerated v2
Asus ZenBook Pro UX550VD
GeForce GTX 1050 (Notebook), 7700HQ, Samsung PM961 NVMe MZVLW512HMJP
5028 (min: 5001) Points ∼100% +6%
Asus VivoBook Pro 15 N580VD-DM028T
GeForce GTX 1050 (Notebook), 7700HQ, Micron 1100 MTFDDAV256TBN
4934 Points ∼98% +4%
Xiaomi Mi Notebook Pro i5
GeForce MX150, 8250U, Samsung PM961 MZVLW256HEHP
4746 Points ∼94%
Apple MacBook Pro 15 2017 (2.8 GHz, 555)
Radeon Pro 555, 7700HQ, Apple SSD SM0256L
4648 Points ∼92% -2%
Dell XPS 15 9560 (i7-7700HQ, UHD)
GeForce GTX 1050 (Notebook), 7700HQ, Lite-on CX2-8B512-Q11 NVMe SSD
4422 Points ∼88% -7%
Home Score Accelerated v2
Asus ZenBook Pro UX550VD
GeForce GTX 1050 (Notebook), 7700HQ, Samsung PM961 NVMe MZVLW512HMJP
4207 (min: 4206) Points ∼100% +12%
Apple MacBook Pro 15 2017 (2.8 GHz, 555)
Radeon Pro 555, 7700HQ, Apple SSD SM0256L
4054 Points ∼96% +8%
Asus VivoBook Pro 15 N580VD-DM028T
GeForce GTX 1050 (Notebook), 7700HQ, Micron 1100 MTFDDAV256TBN
3833 Points ∼91% +2%
Xiaomi Mi Notebook Pro i5
GeForce MX150, 8250U, Samsung PM961 MZVLW256HEHP
3766 Points ∼90%
Dell XPS 15 9560 (i7-7700HQ, UHD)
GeForce GTX 1050 (Notebook), 7700HQ, Lite-on CX2-8B512-Q11 NVMe SSD
3588 Points ∼85% -5%

W specyfikacji producenta można znaleźć mylący zapis, a mianowicie "256GB PCIe × 4 NVMe SSD, Maximum read speed of 1.5GBs". W rzeczywistości zastosowany Samsung PM961 jest bardzo szybkim dyskiem pod PCIe, ale w Mi Notebook Pro jego osiągi są ograniczane. W teście CrystalDiskMark 5.2.0 maksymalny odczyt sekwencyjny osiągnął 1838 MB/s. Jest to rezultat grubo poniżej możliwości tego dysku. W innych laptopach dyski Samsung PM961 osiągały odczyt znacznie przekraczający 3000 MB/s. 

Drugie złącze M.2 ma ten sam interfejs (wykorzystuje dwie linie PCIe). Podłączony na próbę dysk Samsung PM951 osiągnął maksymalny odczyt 1511 MB/s. W recenzji serwisu TechTablets.com stwierdzono, że model z procesorem i7 także ma dwa złącza M.2 z dwiema liniami PCIe.

CDM (fabryczny Samsung PM961 256 GB)
CDM (fabryczny Samsung PM961 256 GB)
CDM (dołożony Samsung PM951 256 GB)
CDM (dołożony Samsung PM951 256 GB)
Xiaomi Mi Notebook Pro i5
Samsung PM961 MZVLW256HEHP
Apple MacBook Pro 15 2017 (2.8 GHz, 555)
Apple SSD SM0256L
Asus ZenBook Pro UX550VD
Samsung PM961 NVMe MZVLW512HMJP
Asus VivoBook Pro 15 N580VD-DM028T
Micron 1100 MTFDDAV256TBN
Lenovo Yoga 920-13IKB-80Y7
Samsung PM961 MZVLW256HEHP
CrystalDiskMark 5.2
16%
40%
-53%
32%
Write 4K
150
86.72
-42%
187.02
25%
82.77
-45%
142.1
-5%
Read 4K
36
23.33
-35%
48.96
36%
25.89
-28%
44.19
23%
Write Seq
1057
1473.23
39%
1378.45
30%
413.3
-61%
1112
5%
Read Seq
1074
1571.73
46%
1877.57
75%
493.8
-54%
1884
75%
Write 4K Q32T1
429
470.54
10%
515.99
20%
245.1
-43%
747.3
74%
Read 4K Q32T1
441
572.52
30%
583.14
32%
213.5
-52%
446.8
1%
Write Seq Q32T1
1283
1546
20%
1586.6
24%
430.7
-66%
1255
-2%
Read Seq Q32T1
1838
2993.4
63%
3266.5
78%
525.2
-71%
3400
85%
Samsung PM961 MZVLW256HEHP
Sequential Read: 1260 MB/s
Sequential Write: 1241 MB/s
512K Read: 1039 MB/s
512K Write: 827 MB/s
4K Read: 60 MB/s
4K Write: 154 MB/s
4K QD32 Read: 526 MB/s
4K QD32 Write: 435 MB/s
3DMark 11 - 1280x720 Performance GPU
Razer Blade (2017)
NVIDIA GeForce GTX 1060 (Laptop), Intel Core i7-7700HQ
13870 Points ∼100% +226%
Asus ZenBook Pro UX550VD
NVIDIA GeForce GTX 1050 (Notebook), Intel Core i7-7700HQ
7461 (min: 7273) Points ∼54% +75%
Apple MacBook Pro 15 2017 (2.8 GHz, 555)
AMD Radeon Pro 555, Intel Core i7-7700HQ
5185 Points ∼37% +22%
Acer Swift 3 SF315-51G-57E5
NVIDIA GeForce MX150 (Laptop GT 1030), Intel Core i5-8250U
4742 Points ∼34% +12%
HP Spectre x360 15t-bl100
NVIDIA GeForce MX150 (Laptop GT 1030), Intel Core i7-8550U
4564 Points ∼33% +7%
Acer Aspire 5 A517-51G-80L
NVIDIA GeForce MX150 (Laptop GT 1030), Intel Core i7-8550U
4519 Points ∼33% +6%
Dell Inspiron 17-7773-0043
NVIDIA GeForce MX150 (Laptop GT 1030), Intel Core i7-8550U
4507 Points ∼32% +6%
Xiaomi Mi Notebook Pro i5
NVIDIA GeForce MX150 (Laptop GT 1030), Intel Core i5-8250U
4252 Points ∼31%
Lenovo ThinkPad 25
NVIDIA GeForce 940MX, Intel Core i7-7500U
2849 Points ∼21% -33%
Apple MacBook Pro 13 2017
Intel Iris Plus Graphics 640, Intel Core i5-7360U
2379 (min: 2355) Points ∼17% -44%
Razer Blade Stealth QHD i7-8550U
Intel UHD Graphics 620, Intel Core i7-8550U
1675 Points ∼12% -61%
Acer Spin 5 SP513-52N-566U
Intel UHD Graphics 620, Intel Core i5-8250U
1653 Points ∼12% -61%
3DMark
1920x1080 Fire Strike Graphics
Razer Blade (2017)
NVIDIA GeForce GTX 1060 (Laptop), Intel Core i7-7700HQ
10853 Points ∼100% +233%
Dell XPS 15 9560 (i7-7700HQ, UHD)
NVIDIA GeForce GTX 1050 (Notebook), Intel Core i7-7700HQ
6074 Points ∼56% +86%
Asus ZenBook Pro UX550VD
NVIDIA GeForce GTX 1050 (Notebook), Intel Core i7-7700HQ
6032 (min: 6004) Points ∼56% +85%
Apple MacBook Pro 15 2017 (2.8 GHz, 555)
AMD Radeon Pro 555, Intel Core i7-7700HQ
3721 Points ∼34% +14%
Acer Swift 3 SF315-51G-57E5
NVIDIA GeForce MX150 (Laptop GT 1030), Intel Core i5-8250U
3688 Points ∼34% +13%
HP Spectre x360 15t-bl100
NVIDIA GeForce MX150 (Laptop GT 1030), Intel Core i7-8550U
3563 Points ∼33% +9%
Acer Aspire 5 A517-51G-80L
NVIDIA GeForce MX150 (Laptop GT 1030), Intel Core i7-8550U
3542 Points ∼33% +9%
Dell Inspiron 17-7773-0043
NVIDIA GeForce MX150 (Laptop GT 1030), Intel Core i7-8550U
3401 Points ∼31% +4%
Xiaomi Mi Notebook Pro i5
NVIDIA GeForce MX150 (Laptop GT 1030), Intel Core i5-8250U
3263 Points ∼30%
Lenovo ThinkPad 25
NVIDIA GeForce 940MX, Intel Core i7-7500U
2340 Points ∼22% -28%
Apple MacBook Pro 13 2017
Intel Iris Plus Graphics 640, Intel Core i5-7360U
1541 (min: 1484) Points ∼14% -53%
Acer Spin 5 SP513-52N-566U
Intel UHD Graphics 620, Intel Core i5-8250U
1124 Points ∼10% -66%
1280x720 Cloud Gate Standard Graphics
Asus ZenBook Pro UX550VD
NVIDIA GeForce GTX 1050 (Notebook), Intel Core i7-7700HQ
37128 (min: 36802) Points ∼100% +112%
Dell XPS 15 9560 (i7-7700HQ, UHD)
NVIDIA GeForce GTX 1050 (Notebook), Intel Core i7-7700HQ
31274 Points ∼84% +78%
Apple MacBook Pro 15 2017 (2.8 GHz, 555)
AMD Radeon Pro 555, Intel Core i7-7700HQ
22624 Points ∼61% +29%
Acer Swift 3 SF315-51G-57E5
NVIDIA GeForce MX150 (Laptop GT 1030), Intel Core i5-8250U
21666 Points ∼58% +23%
Dell Inspiron 17-7773-0043
NVIDIA GeForce MX150 (Laptop GT 1030), Intel Core i7-8550U
21134 Points ∼57% +20%
HP Spectre x360 15t-bl100
NVIDIA GeForce MX150 (Laptop GT 1030), Intel Core i7-8550U
20470 Points ∼55% +17%
Acer Aspire 5 A517-51G-80L
NVIDIA GeForce MX150 (Laptop GT 1030), Intel Core i7-8550U
18188 Points ∼49% +4%
Xiaomi Mi Notebook Pro i5
NVIDIA GeForce MX150 (Laptop GT 1030), Intel Core i5-8250U
17552 Points ∼47%
Lenovo ThinkPad 25
NVIDIA GeForce 940MX, Intel Core i7-7500U
13362 Points ∼36% -24%
Apple MacBook Pro 13 2017
Intel Iris Plus Graphics 640, Intel Core i5-7360U
11495 (min: 10969) Points ∼31% -35%
Acer Spin 5 SP513-52N-566U
Intel UHD Graphics 620, Intel Core i5-8250U
9499 Points ∼26% -46%
Razer Blade Stealth QHD i7-8550U
Intel UHD Graphics 620, Intel Core i7-8550U
9349 Points ∼25% -47%

Testy gier

W testach gier, podobnie jak w testach syntetycznych, omawiany model wypadł nieco gorzej od innych laptopów z układem grafiki MX150. Różnice w liczbach bezwzględnych (mierzone w klatkach na sekundę) są niewielkie. Jeżeli chce się grać na tym laptopie, często trzeba będzie zmniejszyć rozdzielczość do 1366 x 768 pikseli i ustawienia jakościowe do poziomu średniego. W teście gry PUBG uzyskano np. na średniej nastawie w rozdzielczości HD 38,2 kl/s (minimalnie 15, maksymalnie 47 kl/s) , co nie jest do końca zadowalającym wynikiem. W mniej wymagających grach, jak choćby FIFA 18, będzie można uzyskać płynność w natywnej rozdzielczości Full HD i na wysokich detalach.

Playerunknown's Battlegrounds (PUBG)
1920x1080 Ultra Preset
Acer Nitro 5 AN515-51-788E
GeForce GTX 1050 Ti (Notebook), 7700HQ, Intel SSD 600p SSDPEKKW256G7
35.9 fps ∼100% +143%
Xiaomi Mi Notebook Pro i5
GeForce MX150, 8250U, Samsung PM961 MZVLW256HEHP
14.8 fps ∼41%
Apple MacBook Pro 15 2017 (2.8 GHz, 555)
Radeon Pro 555, 7700HQ, Apple SSD SM0256L
13.4 (min: 8) fps ∼37% -9%
Lenovo IdeaPad 320-15IKB 80XL01NEGE
GeForce 940MX, 7200U, SK Hynix HFS256G3BTND
10.1 fps ∼28% -32%
1920x1080 High Preset
Acer Nitro 5 AN515-51-788E
GeForce GTX 1050 Ti (Notebook), 7700HQ, Intel SSD 600p SSDPEKKW256G7
51.5 fps ∼100% +142%
MSI PL62 MX150 7700HQ
GeForce MX150, 7700HQ, Kingston RBU-SNS8152S3128GG6
22.1 (min: 13) fps ∼43% +4%
Xiaomi Mi Notebook Pro i5
GeForce MX150, 8250U, Samsung PM961 MZVLW256HEHP
21.3 fps ∼41%
Apple MacBook Pro 15 2017 (2.8 GHz, 555)
Radeon Pro 555, 7700HQ, Apple SSD SM0256L
21.2 (min: 16) fps ∼41% 0%
Lenovo IdeaPad 320-15IKB 80XL01NEGE
GeForce 940MX, 7200U, SK Hynix HFS256G3BTND
15.3 fps ∼30% -28%
1366x768 Medium Preset
Xiaomi Mi Notebook Pro i5
GeForce MX150, 8250U, Samsung PM961 MZVLW256HEHP
38.2 fps ∼100%
Asus F555LF-XO029H
GeForce 930M, 5200U
21.6 fps ∼57% -43%
1280x720 Very Low Preset
Acer Nitro 5 AN515-51-788E
GeForce GTX 1050 Ti (Notebook), 7700HQ, Intel SSD 600p SSDPEKKW256G7
126 fps ∼100% +81%
MSI PL62 MX150 7700HQ
GeForce MX150, 7700HQ, Kingston RBU-SNS8152S3128GG6
79 (min: 63) fps ∼63% +13%
Apple MacBook Pro 15 2017 (2.8 GHz, 555)
Radeon Pro 555, 7700HQ, Apple SSD SM0256L
74 (min: 59) fps ∼59% +6%
Acer Swift 3 SF315-51G-55Z9
GeForce MX150, 7200U, Kingston RBUSNS8180DS3128GH
71.4 fps ∼57% +2%
Xiaomi Mi Notebook Pro i5
GeForce MX150, 8250U, Samsung PM961 MZVLW256HEHP
69.7 fps ∼55%
Lenovo IdeaPad 320-15IKB 80XL01NEGE
GeForce 940MX, 7200U, SK Hynix HFS256G3BTND
44.9 fps ∼36% -36%
Asus F555LF-XO029H
GeForce 930M, 5200U
34.5 fps ∼27% -51%
Acer Spin 5 SP513-52N-566U
UHD Graphics 620, 8250U, Micron 1100 MTFDDAV256TBN
18 (min: 12) fps ∼14% -74%
The Witcher 3
1920x1080 Ultra Graphics & Postprocessing (HBAO+)
Razer Blade (2017)
GeForce GTX 1060 (Laptop), 7700HQ, Samsung PM951 NVMe MZVLV256
37 fps ∼100% +239%
Acer Nitro 5 AN515-51-788E
GeForce GTX 1050 Ti (Notebook), 7700HQ, Intel SSD 600p SSDPEKKW256G7
24.2 fps ∼65% +122%
Asus ZenBook Pro UX550VD
GeForce GTX 1050 (Notebook), 7700HQ, Samsung PM961 NVMe MZVLW512HMJP
20 fps ∼54% +83%
Asus VivoBook Pro 15 N580VD-DM028T
GeForce GTX 1050 (Notebook), 7700HQ, Micron 1100 MTFDDAV256TBN
20 fps ∼54% +83%
Dell XPS 15 9560 (i7-7700HQ, UHD)
GeForce GTX 1050 (Notebook), 7700HQ, Lite-on CX2-8B512-Q11 NVMe SSD
19.8 fps ∼54% +82%
Acer Aspire 5 A515-51G-51RL
GeForce MX150, 7200U, Kingston RBUSNS8180DS3128GH
17 fps ∼46% +56%
Apple MacBook Pro 15 2017 (2.8 GHz, 555)
Radeon Pro 555, 7700HQ, Apple SSD SM0256L
13.9 (min: 11) fps ∼38% +28%
MSI PL62 MX150 7700HQ
GeForce MX150, 7700HQ, Kingston RBU-SNS8152S3128GG6
12.8 (min: 10) fps ∼35% +17%
Xiaomi Mi Notebook Pro i5
GeForce MX150, 8250U, Samsung PM961 MZVLW256HEHP
10.9 fps ∼29%
Acer Swift 3 SF314-52G-89SL
GeForce MX150, 8550U, Intel SSD 600p SSDPEKKW512G7
10.2 fps ∼28% -6%
HP Envy 13-ad006ng
GeForce MX150, 7500U, Toshiba NVMe THNSN5256GPUK
9 fps ∼24% -17%
Dell Inspiron 15-7570
GeForce 940MX, 8550U, Samsung PM961 NVMe MZVLW512HMJP
7.12 fps ∼19% -35%
1920x1080 High Graphics & Postprocessing (Nvidia HairWorks Off)
Razer Blade (2017)
GeForce GTX 1060 (Laptop), 7700HQ, Samsung PM951 NVMe MZVLV256
68 fps ∼100% +252%
Acer Nitro 5 AN515-51-788E
GeForce GTX 1050 Ti (Notebook), 7700HQ, Intel SSD 600p SSDPEKKW256G7
47.4 fps ∼70% +146%
Dell XPS 15 9560 (i7-7700HQ, UHD)
GeForce GTX 1050 (Notebook), 7700HQ, Lite-on CX2-8B512-Q11 NVMe SSD
38.2 fps ∼56% +98%
Asus ZenBook Pro UX550VD
GeForce GTX 1050 (Notebook), 7700HQ, Samsung PM961 NVMe MZVLW512HMJP
37 fps ∼54% +92%
Asus VivoBook Pro 15 N580VD-DM028T
GeForce GTX 1050 (Notebook), 7700HQ, Micron 1100 MTFDDAV256TBN
31.02 fps ∼46% +61%
MSI PL62 MX150 7700HQ
GeForce MX150, 7700HQ, Kingston RBU-SNS8152S3128GG6
23.8 (min: 19) fps ∼35% +23%
Apple MacBook Pro 15 2017 (2.8 GHz, 555)
Radeon Pro 555, 7700HQ, Apple SSD SM0256L
23.2 (min: 20) fps ∼34% +20%
Acer Aspire 5 A515-51G-51RL
GeForce MX150, 7200U, Kingston RBUSNS8180DS3128GH
20.3 fps ∼30% +5%
Xiaomi Mi Notebook Pro i5
GeForce MX150, 8250U, Samsung PM961 MZVLW256HEHP
19.3 fps ∼28%
HP Envy 13-ad006ng
GeForce MX150, 7500U, Toshiba NVMe THNSN5256GPUK
14.47 fps ∼21% -25%
Dell Inspiron 15-7570
GeForce 940MX, 8550U, Samsung PM961 NVMe MZVLW512HMJP
10.64 fps ∼16% -45%
1366x768 Medium Graphics & Postprocessing
Acer Nitro 5 AN515-51-788E
GeForce GTX 1050 Ti (Notebook), 7700HQ, Intel SSD 600p SSDPEKKW256G7
86.3 fps ∼100% +150%
Asus VivoBook Pro 15 N580VD-DM028T
GeForce GTX 1050 (Notebook), 7700HQ, Micron 1100 MTFDDAV256TBN
69.75 fps ∼81% +102%
Asus ZenBook Pro UX550VD
GeForce GTX 1050 (Notebook), 7700HQ, Samsung PM961 NVMe MZVLW512HMJP
68.4 fps ∼79% +98%
Dell XPS 15 9560 (i7-7700HQ, UHD)
GeForce GTX 1050 (Notebook), 7700HQ, Lite-on CX2-8B512-Q11 NVMe SSD
64.9 fps ∼75% +88%
MSI PL62 MX150 7700HQ
GeForce MX150, 7700HQ, Kingston RBU-SNS8152S3128GG6
43.2 (min: 36) fps ∼50% +25%
Acer Aspire 5 A515-51G-51RL
GeForce MX150, 7200U, Kingston RBUSNS8180DS3128GH
36.9 fps ∼43% +7%
Xiaomi Mi Notebook Pro i5
GeForce MX150, 8250U, Samsung PM961 MZVLW256HEHP
34.5 fps ∼40%
HP Envy 13-ad006ng
GeForce MX150, 7500U, Toshiba NVMe THNSN5256GPUK
27.64 fps ∼32% -20%
Dell Inspiron 15-7570
GeForce 940MX, 8550U, Samsung PM961 NVMe MZVLW512HMJP
22.22 fps ∼26% -36%
1024x768 Low Graphics & Postprocessing
Razer Blade (2017)
GeForce GTX 1060 (Laptop), 7700HQ, Samsung PM951 NVMe MZVLV256
183 fps ∼100% +229%
Acer Nitro 5 AN515-51-788E
GeForce GTX 1050 Ti (Notebook), 7700HQ, Intel SSD 600p SSDPEKKW256G7
141.1 fps ∼77% +154%
Asus VivoBook Pro 15 N580VD-DM028T
GeForce GTX 1050 (Notebook), 7700HQ, Micron 1100 MTFDDAV256TBN
111.45 fps ∼61% +100%
MSI PL62 MX150 7700HQ
GeForce MX150, 7700HQ, Kingston RBU-SNS8152S3128GG6
72 (min: 61) fps ∼39% +29%
Apple MacBook Pro 15 2017 (2.8 GHz, 555)
Radeon Pro 555, 7700HQ, Apple SSD SM0256L
66.7 (min: 59) fps ∼36% +20%
Acer Aspire 5 A515-51G-51RL
GeForce MX150, 7200U, Kingston RBUSNS8180DS3128GH
60.7 fps ∼33% +9%
Xiaomi Mi Notebook Pro i5
GeForce MX150, 8250U, Samsung PM961 MZVLW256HEHP
55.6 fps ∼30%
HP Envy 13-ad006ng
GeForce MX150, 7500U, Toshiba NVMe THNSN5256GPUK
45.13 fps ∼25% -19%
Dell Inspiron 15-7570
GeForce 940MX, 8550U, Samsung PM961 NVMe MZVLW512HMJP
26.34 fps ∼14% -53%
Acer Spin 5 SP513-52N-566U
UHD Graphics 620, 8250U, Micron 1100 MTFDDAV256TBN
15.5 (min: 11) fps ∼8% -72%
Rise of the Tomb Raider
1920x1080 Very High Preset AA:FX AF:16x
Razer Blade (2017)
GeForce GTX 1060 (Laptop), 7700HQ, Samsung PM951 NVMe MZVLV256
57 fps ∼100% +239%
Dell XPS 15 9560 (i7-7700HQ, UHD)
GeForce GTX 1050 (Notebook), 7700HQ, Lite-on CX2-8B512-Q11 NVMe SSD
32.9 fps ∼58% +96%
Asus VivoBook Pro 15 N580VD-DM028T
GeForce GTX 1050 (Notebook), 7700HQ, Micron 1100 MTFDDAV256TBN
31.59 fps ∼55% +88%
Asus ZenBook Pro UX550VD
GeForce GTX 1050 (Notebook), 7700HQ, Samsung PM961 NVMe MZVLW512HMJP
31.1 fps ∼55% +85%
MSI PL62 MX150 7700HQ
GeForce MX150, 7700HQ, Kingston RBU-SNS8152S3128GG6
20 (min: 18) fps ∼35% +19%
Acer Aspire 5 A517-51G-80L
GeForce MX150, 8550U, Micron 1100 MTFDDAV256TBN
17.4 (min: 16) fps ∼31% +4%
Acer Aspire 5 A515-51G-51RL
GeForce MX150, 7200U, Kingston RBUSNS8180DS3128GH
17.2 fps ∼30% +2%
Xiaomi Mi Notebook Pro i5
GeForce MX150, 8250U, Samsung PM961 MZVLW256HEHP
16.8 fps ∼29%
Dell Inspiron 15-7570
GeForce 940MX, 8550U, Samsung PM961 NVMe MZVLW512HMJP
8.55 fps ∼15% -49%
1920x1080 High Preset AA:FX AF:4x
Razer Blade (2017)
GeForce GTX 1060 (Laptop), 7700HQ, Samsung PM951 NVMe MZVLV256
71 fps ∼100% +257%
Dell XPS 15 9560 (i7-7700HQ, UHD)
GeForce GTX 1050 (Notebook), 7700HQ, Lite-on CX2-8B512-Q11 NVMe SSD
39.8 fps ∼56% +100%
Asus VivoBook Pro 15 N580VD-DM028T
GeForce GTX 1050 (Notebook), 7700HQ, Micron 1100 MTFDDAV256TBN
39.12 fps ∼55% +97%
Asus ZenBook Pro UX550VD
GeForce GTX 1050 (Notebook), 7700HQ, Samsung PM961 NVMe MZVLW512HMJP
37.7 fps ∼53% +89%
MSI PL62 MX150 7700HQ
GeForce MX150, 7700HQ, Kingston RBU-SNS8152S3128GG6
24.1 (min: 22) fps ∼34% +21%
Apple MacBook Pro 15 2017 (2.8 GHz, 555)
Radeon Pro 555, 7700HQ, Apple SSD SM0256L
23.5 (min: 21) fps ∼33% +18%
Acer Swift 3 SF315-51G-55Z9
GeForce MX150, 7200U, Kingston RBUSNS8180DS3128GH
21.8 fps ∼31% +10%
Acer Aspire 5 A517-51G-80L
GeForce MX150, 8550U, Micron 1100 MTFDDAV256TBN
20.6 (min: 18) fps ∼29% +4%
Acer Aspire 5 A515-51G-51RL
GeForce MX150, 7200U, Kingston RBUSNS8180DS3128GH
20.4 fps ∼29% +3%
Xiaomi Mi Notebook Pro i5
GeForce MX150, 8250U, Samsung PM961 MZVLW256HEHP
19.9 fps ∼28%
HP Envy 13-ad006ng
GeForce MX150, 7500U, Toshiba NVMe THNSN5256GPUK
17 fps ∼24% -15%
Dell Inspiron 15-7570
GeForce 940MX, 8550U, Samsung PM961 NVMe MZVLW512HMJP
10.39 fps ∼15% -48%
1366x768 Medium Preset AF:2x
Dell XPS 15 9560 (i7-7700HQ, UHD)
GeForce GTX 1050 (Notebook), 7700HQ, Lite-on CX2-8B512-Q11 NVMe SSD
71.9 fps ∼100% +94%
Asus VivoBook Pro 15 N580VD-DM028T
GeForce GTX 1050 (Notebook), 7700HQ, Micron 1100 MTFDDAV256TBN
69.29 fps ∼96% +87%
Asus ZenBook Pro UX550VD
GeForce GTX 1050 (Notebook), 7700HQ, Samsung PM961 NVMe MZVLW512HMJP
68.5 fps ∼95% +85%
MSI PL62 MX150 7700HQ
GeForce MX150, 7700HQ, Kingston RBU-SNS8152S3128GG6
44.6 (min: 41) fps ∼62% +21%
Acer Swift 3 SF315-51G-55Z9
GeForce MX150, 7200U, Kingston RBUSNS8180DS3128GH
42.3 fps ∼59% +14%
Acer Aspire 5 A517-51G-80L
GeForce MX150, 8550U, Micron 1100 MTFDDAV256TBN
37.2 (min: 34) fps ∼52% +1%
Xiaomi Mi Notebook Pro i5
GeForce MX150, 8250U, Samsung PM961 MZVLW256HEHP
37 fps ∼51%
HP Envy 13-ad006ng
GeForce MX150, 7500U, Toshiba NVMe THNSN5256GPUK
34.06 fps ∼47% -8%
Acer Aspire 5 A515-51G-51RL
GeForce MX150, 7200U, Kingston RBUSNS8180DS3128GH
33.6 fps ∼47% -9%
Dell Inspiron 15-7570
GeForce 940MX, 8550U, Samsung PM961 NVMe MZVLW512HMJP
13.39 fps ∼19% -64%
1024x768 Lowest Preset
Razer Blade (2017)
GeForce GTX 1060 (Laptop), 7700HQ, Samsung PM951 NVMe MZVLV256
158 fps ∼100% +150%
Asus VivoBook Pro 15 N580VD-DM028T
GeForce GTX 1050 (Notebook), 7700HQ, Micron 1100 MTFDDAV256TBN
124.17 fps ∼79% +96%
MSI PL62 MX150 7700HQ
GeForce MX150, 7700HQ, Kingston RBU-SNS8152S3128GG6
76.2 (min: 70) fps ∼48% +21%
Apple MacBook Pro 15 2017 (2.8 GHz, 555)
Radeon Pro 555, 7700HQ, Apple SSD SM0256L
73.6 (min: 65) fps ∼47% +16%
Acer Aspire 5 A517-51G-80L
GeForce MX150, 8550U, Micron 1100 MTFDDAV256TBN
67.1 (min: 62) fps ∼42% +6%
Xiaomi Mi Notebook Pro i5
GeForce MX150, 8250U, Samsung PM961 MZVLW256HEHP
63.2 fps ∼40%
HP Envy 13-ad006ng
GeForce MX150, 7500U, Toshiba NVMe THNSN5256GPUK
59.97 fps ∼38% -5%
Acer Aspire 5 A515-51G-51RL
GeForce MX150, 7200U, Kingston RBUSNS8180DS3128GH
51.3 fps ∼32% -19%
Dell Inspiron 15-7570
GeForce 940MX, 8550U, Samsung PM961 NVMe MZVLW512HMJP
35.9 fps ∼23% -43%
Acer Spin 5 SP513-52N-566U
UHD Graphics 620, 8250U, Micron 1100 MTFDDAV256TBN
21 (min: 17) fps ∼13% -67%
Overwatch
1920x1080 Epic (Render Scale 100 %) AA:SM AF:16x
Dell XPS 15 9560 (i7-7700HQ, UHD)
GeForce GTX 1050 (Notebook), 7700HQ, Lite-on CX2-8B512-Q11 NVMe SSD
54.5 fps ∼100% +41%
Acer Swift 3 SF315-51G-57E5
GeForce MX150, 8250U, Hynix HFS128G39TND
41.9 fps ∼77% +9%
Xiaomi Mi Notebook Pro i5
GeForce MX150, 8250U, Samsung PM961 MZVLW256HEHP
38.6 fps ∼71%
MSI PL62 MX150 7700HQ
GeForce MX150, 7700HQ, Kingston RBU-SNS8152S3128GG6
32.9 (min: 28) fps ∼60% -15%
Apple MacBook Pro 15 2017 (2.8 GHz, 555)
Radeon Pro 555, 7700HQ, Apple SSD SM0256L
30.5 (min: 26) fps ∼56% -21%
1920x1080 High (Render Scale 100 %) AA:SM AF:4x
Dell XPS 15 9560 (i7-7700HQ, UHD)
GeForce GTX 1050 (Notebook), 7700HQ, Lite-on CX2-8B512-Q11 NVMe SSD
90.7 fps ∼100% +46%
MSI PL62 MX150 7700HQ
GeForce MX150, 7700HQ, Kingston RBU-SNS8152S3128GG6
74.5 (min: 60) fps ∼82% +20%
Acer Swift 3 SF315-51G-57E5
GeForce MX150, 8250U, Hynix HFS128G39TND
66.8 fps ∼74% +7%
Apple MacBook Pro 15 2017 (2.8 GHz, 555)
Radeon Pro 555, 7700HQ, Apple SSD SM0256L
63.6 (min: 51) fps ∼70% +2%
Xiaomi Mi Notebook Pro i5
GeForce MX150, 8250U, Samsung PM961 MZVLW256HEHP
62.3 fps ∼69%
Acer Spin 5 SP513-52N-566U
UHD Graphics 620, 8250U, Micron 1100 MTFDDAV256TBN
12.2 (min: 10) fps ∼13% -80%
1366x768 Medium (Render Scale 100 %) AA:FX AF:2x
MSI PL62 MX150 7700HQ
GeForce MX150, 7700HQ, Kingston RBU-SNS8152S3128GG6
118 (min: 93) fps ∼100% +20%
Xiaomi Mi Notebook Pro i5
GeForce MX150, 8250U, Samsung PM961 MZVLW256HEHP
98 fps ∼83%
Acer Swift 3 SF315-51G-57E5
GeForce MX150, 8250U, Hynix HFS128G39TND
87.4 fps ∼74% -11%
Asus F555LF-XO029H
GeForce 930M, 5200U
48.1 fps ∼41% -51%
Acer Spin 5 SP513-52N-566U
UHD Graphics 620, 8250U, Micron 1100 MTFDDAV256TBN
26.5 (min: 20) fps ∼22% -73%
1280x720 Low (Render Scale 100 %) AA:FX AF:1x
MSI PL62 MX150 7700HQ
GeForce MX150, 7700HQ, Kingston RBU-SNS8152S3128GG6
174 (min: 135) fps ∼100% +21%
Xiaomi Mi Notebook Pro i5
GeForce MX150, 8250U, Samsung PM961 MZVLW256HEHP
143.4 fps ∼82%
Acer Swift 3 SF315-51G-57E5
GeForce MX150, 8250U, Hynix HFS128G39TND
121.7 fps ∼70% -15%
Asus F555LF-XO029H
GeForce 930M, 5200U
68.3 fps ∼39% -52%
Acer Spin 5 SP513-52N-566U
UHD Graphics 620, 8250U, Micron 1100 MTFDDAV256TBN
38 (min: 29) fps ∼22% -74%
FIFA 18
1920x1080 Ultra Preset AA:4xMS
Xiaomi Mi Notebook Pro i5
GeForce MX150, 8250U, Samsung PM961 MZVLW256HEHP
72.3 fps ∼100%
MSI PL62 MX150 7700HQ
GeForce MX150, 7700HQ, Kingston RBU-SNS8152S3128GG6
71.4 (min: 61) fps ∼99% -1%
Acer Swift 3 SF315-51G-57E5
GeForce MX150, 8250U, Hynix HFS128G39TND
59.5 fps ∼82% -18%
Lenovo IdeaPad 320-15IKB 80XL01NEGE
GeForce 940MX, 7200U, SK Hynix HFS256G3BTND
56.3 fps ∼78% -22%
1920x1080 High Preset AA:2xMS
Acer Swift 3 SF315-51G-57E5
GeForce MX150, 8250U, Hynix HFS128G39TND
76.6 fps ∼100% +5%
Xiaomi Mi Notebook Pro i5
GeForce MX150, 8250U, Samsung PM961 MZVLW256HEHP
73.2 fps ∼96%
Lenovo IdeaPad 320-15IKB 80XL01NEGE
GeForce 940MX, 7200U, SK Hynix HFS256G3BTND
58.5 fps ∼76% -20%
1366x768 Medium Preset
Xiaomi Mi Notebook Pro i5
GeForce MX150, 8250U, Samsung PM961 MZVLW256HEHP
161.4 fps ∼100%
Asus F555LF-XO029H
GeForce 930M, 5200U
78.3 fps ∼49% -51%
1280x720 Low Preset
Acer Swift 3 SF315-51G-57E5
GeForce MX150, 8250U, Hynix HFS128G39TND
174.2 fps ∼100% +28%
Xiaomi Mi Notebook Pro i5
GeForce MX150, 8250U, Samsung PM961 MZVLW256HEHP
135.6 fps ∼78%
Lenovo IdeaPad 320-15IKB 80XL01NEGE
GeForce 940MX, 7200U, SK Hynix HFS256G3BTND
115.2 fps ∼66% -15%
Asus F555LF-XO029H
GeForce 930M, 5200U
94.7 fps ∼54% -30%
low med. high ultra
The Witcher 3 (2015) 55.634.519.310.9fps
Rise of the Tomb Raider (2016) 63.23719.916.8fps
Overwatch (2016) 143.49862.338.6fps
Playerunknown's Battlegrounds (PUBG) (2017) 69.721.314.8fps
FIFA 18 (2017) 135.673.272.3fps

Wpływ na otoczenie

Hałas

Przy niewymagających zastosowaniach omawiany laptop potrafił być długo bezgłośny. Kiedy wentylatory działały, ich prędkość obrotowa była mała a wytwarzany przez nie szum miał niską tonację. Podczas pracy z grafiką 3D natężenie hałasu przekraczało 40 dB; omawiany laptop był więc wówczas znacznie głośniejszy. Również wtedy jednak generowany szum miał niską tonację.

Hałas

luz
31 / 31 / 32.6 dB
obciążenie
41.6 / 44.7 dB
 
 
 
30 dB
cichy
40 dB(A)
słyszalny
50 dB(A)
irytujący
 
min: dark, med: mid, max: light   Audix TM1, Arta (odległość 15 cm)   environment noise: 31 dB(A)
temperatury podzespołów w teście gry Wiedźmin 3
temperatury podzespołów w teście gry Wiedźmin 3

Temperatury

Pod obciążeniem nagrzewa się zwłaszcza środkowy fragment tyłu jednostki zasadniczej. Tam znajdują się procesor i karta grafiki. Gorącymi obszarami są także okolice umieszczonych z tyłu wylotów powietrza z układu chłodzenia. Pod pełnym obciążeniem najwyższą temperaturą było prawie 45°C (na spodzie jednostki zasadniczej). W teście gry Wiedźmin 3 uzyskano maksymalnie 41,2°C. Temperatura procesora przekraczała w tym teście 60°C a temperatura GPU osiągnęła maksymalnie 58°C. Nie są to wysokie wartości.

 39.4 °C43.8 °C41.8 °C 
 39.1 °C42.5 °C39.7 °C 
 28.6 °C27.7 °C29.2 °C 
maks. w ogóle: 43.8 °C
średnia: 36.9 °C
43.6 °C44.9 °C43.6 °C
31.4 °C36.3 °C32.1 °C
39.8 °C30.8 °C29.7 °C
maks. w ogóle: 44.9 °C
średnia: 36.9 °C
zasilacz  58.3 °C | temperatura otoczenia 21.2 °C | Raytek Raynger ST
pod pełnym obciążeniem (wierzch)
pod pełnym obciążeniem (wierzch)
pod pełnym obciążeniem (spód)
pod pełnym obciążeniem (spód)

Głośniki

Pierwsze wrażenia ze słuchania były bardzo dobre. Mi Notebook Pro ustępuje jednak pod względem jakości głośników MacBookowi Pro 15, którego głośniki zapewniają wyższą głośność maksymalną oraz lepsze odwzorowanie tonów niskich. Generalnie jednak jak na standard laptopów jakość głośników jest w porządku.

Wydajność akumulatora

Xiaomi Mi Notebook Pro posiada akumulator litowo-polimerowy o pojemności 60 Wh. W teście korzystania z internetu pozwolił on na działanie laptopa przez niemal 10 godzin. To znakomity wynik, ale MacBook Pro 13 z procesorem i5-7360U i akumulatorem o pojemności 54,5 Wh wytrzymał w tym teście o ponad godzinę dłużej (pod MacOS).

Pobór mocy
wyłączony / stan wstrzymaniadarklight 0.9 / 1.1 W
luzdarkmidlight 3.7 / 7.5 / 8 W
obciążenie midlight 49 / 55.2 W
 color bar
Legenda: min: dark, med: mid, max: light        Metrahit Energy
Wydajność akumulatora
sieć przez WLAN v1.3
9h 57min
Big Buck Bunny H.264 1080p
10h 32min
obciążenie
2h 02min
Xiaomi Mi Notebook Pro i5
8250U, GeForce MX150, 60 Wh
Apple MacBook Pro 15 2017 (2.8 GHz, 555)
7700HQ, Radeon Pro 555, 76 Wh
Asus ZenBook Pro UX550VD
7700HQ, GeForce GTX 1050 (Notebook), 73 Wh
Dell XPS 15 9560 (i7-7700HQ, UHD)
7700HQ, GeForce GTX 1050 (Notebook), 97 Wh
Asus VivoBook Pro 15 N580VD-DM028T
7700HQ, GeForce GTX 1050 (Notebook), 47 Wh
Apple MacBook Pro 13 2017
7360U, Iris Plus Graphics 640, 54.5 Wh
Czasy pracy
-21%
-26%
-22%
-37%
-5%
Reader / Idle
1061
831
609
H.264
632
511
-19%
465
-26%
352
-44%
683
8%
WiFi v1.3
597
644
8%
535
-10%
434
-27%
392
-34%
681
14%
Load
122
60
-51%
70
-43%
103
-16%
82
-33%
78
-36%
Witcher 3 ultra
87
68

Za

+ wygląd
+ dobra jakość materiałów
+ możliwość zamontowania dwóch SSD
+ urządzenia wejścia
+ matryca o dość dobrym odwzorowaniu kolorów
+ całkiem dobre czasy pracy na akumulatorze
+ niezłe głośniki

Przeciw

- powierzchnie obudowy nie wydają się odporne na trudy użytkowania
- rozmieszczenie portów
- interfejs PCIe x2 dla obu SSD
- wydajność CPU i GPU nieco poniżej oczekiwań
- natężenie hałasu pod obciążeniem

Podsumowanie

Xiaomi Mi Notebook Pro
Xiaomi Mi Notebook Pro

Mi Notebook Pro zaskoczył pozytywnie. Aluminiowa obudowa jest ładna i wydaje się być wysokiej jakości. Jeżeli chodzi o złącza, szkoda, że do zasilania urządzenia trzeba wykorzystywać jeden z portów USB typu C. Pozytywne jest to, że można dodać drugi dysk SSD, ale niestety oba złącza M.2 wykorzystują tylko dwie linie PCIe, więc osiągi najszybszych dysków pod ten interfejs są mocno ograniczane. Urządzenia wejścia przeszły testy z pozytywnym efektem końcowym. Matryca wypadła dobrze pod względem jasności obrazu, kontrastu i palety kolorów. Nieźle prezentuje się też wierność kolorów. Jeżeli chodzi o wydajność, nowy, niskonapięciowy, czterordzeniowy procesor Intela i karta grafiki MX150 to dość mocne zestawienie. Dla zapalonych graczy ten sprzęt będzie jednak za słaby, gdyż tylko w mniej wymagających sprzętowo tytułach da się uzyskiwać płynność w natywnej rozdzielczości FHD i na wysokich ustawieniach grafiki. Czasy pracy na akumulatorze okazały się bardzo dobre.

 

> laptopy testy i recenzje notebooki > Laptopy > Recenzja Xiaomi Mi Notebook Pro
26. listopad 2017

 

Please share our article, every link counts!