Applem5 SoC to najnowsza generacja własnego krzemu Apple i zarówno modele iPada Pro, jak i podstawowy model MacBooka Pro 14 są dostępne z nowym chipem. Dokonaliśmy już przeglądu zarówno iPada Pro 11, jak i MacBooka Pro 14, a także porównaliśmy nowy M5 z jego rywalami z AMD, Intel i Qualcomm w naszym artykule analitycznym, zarówno pod względem wydajności, jak i wydajności.
Trudno się dziwić, że wydajność jest doskonała, ponieważ stary M4 był już bardzo wydajnym układem. Zauważyliśmy jednak, że czas działania Wi-Fi jest nieco krótszy niż wcześniej, zarówno w przypadku nowego iPada Pro, jak i MacBooka Pro. Wszystkie pozostałe komponenty są identyczne, więc musi to być związane z procesorem. Bliższe spojrzenie szybko ujawnia, że M5 wymaga więcej mocy dla zwiększonego zegara, zarówno w scenariuszach jedno-, jak i wielordzeniowych. Jest to szczególnie zauważalne w codziennych sytuacjach, które są definiowane przez krótkie okresy szczytowego obciążenia. Różnica nie jest duża, ale dodatkowe zużycie sumuje się przez wiele godzin.
Jest oczywiste, że Apple dotarł do trzeciej generacji procesu produkcyjnego 3 nm, a wyższe zegary zawsze wymagają stosunkowo dużej mocy. Biorąc pod uwagę wyższe wartości zużycia energii, pasywnie chłodzone modele, takie jak iPad Pro lub nadchodzący MacBook Air, będą miały więcej problemów, a różnica w wydajności w porównaniu do urządzeń z aktywnym chłodzeniem, takich jak MacBook Pro, będzie nieco większa niż w przypadku obecnych modeli M4. Już teraz z niecierpliwością czekamy na wyniki nadchodzącej generacji M6, ponieważ najprawdopodobniej będą to pierwsze układy wykonane w technologii 2 nm.
Proszę zobaczyć naszą analizę nowego SoC M5 a także nasze recenzje iPada Pro 11 i MacBooka Pro 14 aby uzyskać więcej informacji.




