Apple zadebiutowały wczoraj telefony iPhone 17 wraz z zasilającymi je chipsetami A19 i A19 Pro. Zgodnie z wcześniejszymi doniesieniami, nowe chipsety nie powinny oferować znaczącej poprawy wydajności, a wczesne testy porównawcze procesorów wydają się to potwierdzać.
Jak zauważono w Geekbench, Apple A19 Pro w iPhonie 17 Pro Max uzyskuje jednordzeniowy wynik 3,895 i wielordzeniowy wynik 9,746. The A18 Pro w zeszłorocznym iPhone 16 Pro Max uzyskał 3 479 i 8 568 punktów w tych samych testach, co wskazuje na około 10% wzrost wydajności procesora dla nowego chipsetu.
Standardowy iPhone 17 jest wyposażony w A19, a nie A19 Pro w swoim rodzeństwie. Zeszłoroczny A18 był tylko nieznacznie gorszy od A18 Pro po stronie procesora i wydaje się, że tak jest i tym razem. Waniliowy iPhone 17 uzyskał wynik 3,608 w teście jednordzeniowym i 8,810 w teście wielordzeniowym. W porównaniu do iPhone 16 który w naszych testach uzyskał wyniki 3,377 i 8,362, A19 i iPhone 17 wydają się być o około 7% mocniejsze.
Ważne jest, aby pamiętać, że są to raczej wczesne testy porównawcze dla nowych wersji Apple. Można jednak oczekiwać, że w nadchodzących dniach pojawi się więcej możliwych do zweryfikowania wyników, a ostatecznie poddamy wszystkie cztery modele iPhone'a z serii 17 naszym rygorystycznym testom wewnętrznym. Do tego czasu wydaje się jednak, że Apple wyposażył swoje nowe chipsety w znaczące ulepszenia w działach poza surową wydajnością procesora.