Notebookcheck Logo

Recenzja Amazon Fire HD 8 Kids 2022 i Kids Pro 2022 - niedrogie tablety dla dzieci z kontrolą rodzicielską

Kwestia cierpliwości. Fire HD 8 Kids 2022 i Kids Pro 2022 to tablety przeznaczone dla dzieci. Dzięki Amazon Kids Dashboard rodzice mają pełną kontrolę nad korzystaniem z tabletów. Są jednak pewne wady pod względem sprzętowym. Więcej na ich temat przeczytacie w recenzji.
Android Tablet Touchscreen
Recenzja Tablet Amazon Fire HD 8 Kids and Kids Pro 2022
Amazon Fire HD 8 Kids 2022
Procesor
MediaTek MT8169A 6 x 2 GHz, Cortex-A55
Karta grafiki
ARM Mali-G52 MP2
Pamięć
2048 MB 
Matryca
8.00 cali 16:10, 1280 x 800 pikseli 189 PPI, Capacitive Touchscreen, IPS LCD, 60 Hz
Dysk twardy
32 GB eMMC Flash, 32 GB 
, 24 GB wolne miejsce
Złącza
1 USB 2.0, USB-C Power Delivery (PD), gniazda audio: 3.5 mm jack, czytnik kart: microSDXC (up to 1TB), Brightness Sensor, czujniki: acceleration sensor, OTG
Łączność
802.11 a/b/g/n/ac (a/b/g/n = Wi-Fi 4/ac = Wi-Fi 5/), Bluetooth 5.2
Gabaryty
wysokość x szerokość x głębokość (mm): 17 x 212 x 165
Akumulator
4850 mAh litowo-polimerowy
System operacyjny
Android 11
Camera
Primary Camera: 2 MPix
Secondary Camera: 2 MPix
Inne
głośniki: Stereo, USB cable, charger, Info material, case, Fire OS, 24 miesiące(y) gwarancji, widevine L1, fanless
Waga
509 g, zasilacz: 61 g
Cena
160 PLN
Note: The manufacturer may use components from different suppliers including display panels, drives or memory sticks with similar specifications.

 

Potencjalni konkurenci w porównaniu

rating
date
model
weight
drive
size
resolution
price from
79.3 %
01/2023
Amazon Fire HD 8 Kids 2022
MT8169A, Mali-G52 MP2
509 g32 GB eMMC Flash8.00"1280x800
81.3 %
Amazon Fire HD 8 Kids Edition 2020
MT8168, Mali-G52 MP1
355 g32 GB eMMC Flash8.00"1280x800
79.7 %
Samsung Galaxy Tab A7 Lite
Helio P22T MT8768T, PowerVR GE8320
366 g32 GB eMMC Flash8.70"1340x800
90.7 %
Apple iPad Mini 6
A15, A15 GPU 5-Core
297 g64 GB SSD8.30"2266x1488

Obudowa i funkcje - Fire HD 8 Kids 2022 i Kids Pro 2022 z jackiem 3,5 mm

Model Fire HD 8 Kids przeznaczony jest dla dzieci w wieku od 3 do 7 lat, natomiast Fire HD 8 Kids Pro dla dzieci w wieku szkolnym. Oba tablety zawierają roczny pakiet Amazon Kids+ z dostępem do treści rozrywkowych i edukacyjnych, a także solidne etui ochronne i 2-letnią bezproblemową gwarancję. W pozostałych przypadkach Amazon Fire HD 8 Kids i Kids Pro to standardFire HD 8 2022więc możemy odesłać do naszej szczegółowej recenzji tabletu Amazonu.

Kolorowe etui ochronne dostępne są w kolorze fioletowym, czerwonym i niebieskim (Kids Edition) oraz niebiesko-zielonym (Kids Pro). Wersja Pro ma również dwa warianty wzornicze z motywem cyber i tęczy do wyboru.

Wytrzymałe futerały posiadają płynnie regulowaną podstawkę, która umożliwia korzystanie z tabletu bez trzymania go w dłoniach. Etui wykonane jest z czegoś w rodzaju mieszanki plastiku i pianki, która wydaje się lekko elastyczna, a okazuje się dość masywna - szczególnie w wersji Kids Edition, której etui jest znacznie mocniejsze od etui wersji Pro ze względu na niższe zalecenie wiekowe.

Gdyby mimo wszystko tablet Fire uległ jakiemuś uszkodzeniu, obowiązuje dwuletnia Beztroska Gwarancjapomoże bezpłatnie wymienić Fire HD 8 Kids i Kids Pro.

Poza portem USB-C, do tabletów Amazonu można jeszcze podłączyć przyjazne dzieciom słuchawki z jackiem 3,5 mm.

Test tabletu Amazon Fire HD 8 Kids i Kids Pro 2022
Test tabletu Amazon Fire HD 8 Kids i Kids Pro 2022
Test tabletu Amazon Fire HD 8 Kids i Kids Pro 2022
Test tabletu Amazon Fire HD 8 Kids i Kids Pro 2022
Test tabletu Amazon Fire HD 8 Kids i Kids Pro 2022

Porównanie wielkości

212 mm 165 mm 17 mm 509 g212.5 mm 124.7 mm 8 mm 366 g202 mm 137 mm 9.7 mm 355 g195.4 mm 134.8 mm 6.3 mm 297 g210 mm 148 mm 1 mm 2.9 g
SD Card Reader - average JPG Copy Test (av. of 3 runs)
Samsung Galaxy Tab A7 Lite
  (Toshiba Exceria Pro M501)
53.2 MB/s +158%
Average of class Tablet
  (7.61 - 101.6, n=62, last 2 years)
31.8 MB/s +54%
Amazon Fire HD 8 Kids 2022
  (Angelbird V60)
20.6 MB/s

Cross Platform Disk Test (CPDT)

05101520253035404550556065707580Tooltip
Amazon Fire HD 8 Kids 2022 Mali-G52 MP2, MT8169A, 32 GB eMMC Flash; SDCard Sequential Write 0.5 GB; Angelbird V60: Ø29.4 (20.1-35.9)
Samsung Galaxy Tab A7 Lite PowerVR GE8320, Helio P22T MT8768T, 32 GB eMMC Flash; SDCard Sequential Write 0.5 GB; Toshiba Exceria Pro M501: Ø34.8 (22.7-43.5)
Amazon Fire HD 8 Kids 2022 Mali-G52 MP2, MT8169A, 32 GB eMMC Flash; SDCard Sequential Read 0.5 GB; Angelbird V60: Ø72.9 (34.2-84.6)
Samsung Galaxy Tab A7 Lite PowerVR GE8320, Helio P22T MT8768T, 32 GB eMMC Flash; SDCard Sequential Read 0.5 GB; Toshiba Exceria Pro M501: Ø76.1 (48.6-80.9)

Komunikacja, oprogramowanie i obsługa - Fire HD 8 Kids 2022 i Kids Pro 2022 z pulpitem nawigacyjnym dla rodziców

Transfer danych przez moduł WLAN udaje się z solidną prędkością ponad 300 Mbit/s w zakresie częstotliwości 2,4 GHz i 5 GHz dzięki standardom 802.11 a/b/g/a i ac z naszym referencyjnym routerem Asus ROG Rapture GT-AXE11000.

Interfejs użytkownika tabletu Amazonu oparty jest na Fire OS, a nie na klasycznym Android. Obie zakładki dla dzieci otrzymują gwarantowane aktualizacje bezpieczeństwa oprogramowania przez co najmniej cztery lata. Pulpit rodzicielski umożliwia filtrowanie treści, ustalanie limitów czasowych i dostęp do dodatkowych treści, takich jak aplikacje, za pomocą jego kontroli rodzicielskiej. Dzieci nie mogą uzyskać dostępu do mediów społecznościowych lub sklepu z aplikacjami bez zgody rodziców - która jest udzielana natychmiast na żądanie za pośrednictwem poczty elektronicznej na konto Amazon. Przeglądarka internetowa Amazon Kids umożliwia również filtrowany dostęp do Internetu i blokuje strony internetowe, które nie są odpowiednie dla wieku.

Technicznie rzecz biorąc, Kids Edition i Kids Pro z Fire HD 8 2022 nie różnią się od normalnej wersji, więc tabletów Amazonu nie można odblokować za pomocą czujnika linii papilarnych lub biometrycznego rozpoznawania twarzy.

Networking
iperf3 transmit AX12 (sortuj wg wyników)
Amazon Fire HD 8 Kids Edition 2020
802.11 a/b/g/n/ac
348 (175min - 353max) MBit/s
Samsung Galaxy Tab A7 Lite
802.11 a/b/g/n/ac
293 (287min - 299max) MBit/s
Apple iPad Mini 6
802.11 a/b/g/n/ac/ax
827 (783min - 852max) MBit/s
iperf3 receive AX12 (sortuj wg wyników)
Amazon Fire HD 8 Kids Edition 2020
802.11 a/b/g/n/ac
330 (313min - 336max) MBit/s
Samsung Galaxy Tab A7 Lite
802.11 a/b/g/n/ac
342 (312min - 367max) MBit/s
Apple iPad Mini 6
802.11 a/b/g/n/ac/ax
718 (680min - 726max) MBit/s
iperf3 transmit AXE11000 (sortuj wg wyników)
Amazon Fire HD 8 Kids 2022
802.11 a/b/g/n/ac
374 (360min - 392max) MBit/s
iperf3 receive AXE11000 (sortuj wg wyników)
Amazon Fire HD 8 Kids 2022
802.11 a/b/g/n/ac
349 (337min - 355max) MBit/s
020406080100120140160180200220240260280300320340360380Tooltip
Amazon Fire HD 8 Kids 2022 MediaTek MT8169A, ARM Mali-G52 MP2; iperf3 receive AXE11000; iperf 3.1.3: Ø349 (337-355)
Samsung Galaxy Tab A7 Lite Mediatek Helio P22T MT8768T, PowerVR GE8320; iperf3 receive AX12; iperf 3.1.3: Ø340 (312-367)
Amazon Fire HD 8 Kids 2022 MediaTek MT8169A, ARM Mali-G52 MP2; iperf3 transmit AXE11000; iperf 3.1.3: Ø374 (360-392)
Samsung Galaxy Tab A7 Lite Mediatek Helio P22T MT8768T, PowerVR GE8320; iperf3 transmit AX12; iperf 3.1.3: Ø293 (287-299)

Kamery - Fire HD 8 Kids 2022 i Kids Pro 2022 z 2 MP

Selfie z Fire HD 8 Kids Pro
Selfie z Fire HD 8 Kids Pro

W górnej ramce wyświetlacza oraz z tyłu zainstalowano 2-megapikselowy aparat. Tablet Amazonu nagrywa filmy w rozdzielczości do 720p, a nagrania w rozdzielczości co najmniej 1080p są możliwe dzięki głównej kamerze.

Ostrość i szczegółowość zdjęć powinna sprostać wymaganiom młodzieży przy jasnym świetle, choć pod względem jakości nie należy oczekiwać wiele. Natomiast odwzorowanie kolorów przy sztucznym świetle i z pomocą X-Rite ColorChecker Passport można określić jako solidne, ale wyraźnie rozjaśnione.

Porównanie zdjęć

Wybierz jedną z dostępnych scen i porównuj powiększone fragmenty zdjęć. Jeden klik w oknie "kliknij aby powiększyć" rozpoczyna cały proces. Lewy klik w oknach poniżej otwiera oryginalne zdjęcia w nowym oknie przeglądarki. Zdjęcia wykonane urządzeniem z niniejszej recenzji można zobaczyć w większym oknie poniżej.

Main cameraMain cameraLow Light
kliknij aby powiększyć
ColorChecker
15.5 ∆E
14.8 ∆E
17.7 ∆E
21.1 ∆E
15.8 ∆E
13.5 ∆E
17.4 ∆E
14.9 ∆E
14.5 ∆E
10.6 ∆E
15.7 ∆E
15.1 ∆E
7.1 ∆E
17.5 ∆E
14.9 ∆E
13.3 ∆E
16.1 ∆E
15 ∆E
2.9 ∆E
13.5 ∆E
16 ∆E
14.9 ∆E
9.9 ∆E
3.4 ∆E
ColorChecker Amazon Fire HD 8 Kids 2022: 13.79 ∆E min: 2.9 - max: 21.11 ∆E
ColorChecker
29.9 ∆E
55.3 ∆E
39.4 ∆E
35.3 ∆E
45.2 ∆E
62.4 ∆E
54.2 ∆E
34.8 ∆E
44.4 ∆E
28.2 ∆E
65.7 ∆E
64.1 ∆E
29.4 ∆E
48.1 ∆E
38.1 ∆E
77 ∆E
44.1 ∆E
41.9 ∆E
93.7 ∆E
71 ∆E
52.5 ∆E
37 ∆E
23.9 ∆E
13.9 ∆E
ColorChecker Amazon Fire HD 8 Kids 2022: 47.07 ∆E min: 13.95 - max: 93.7 ∆E

Wyświetlacz - Fire HD 8 Kids 2022 i Kids Pro 2022 z matrycą IPS

Struktura subpikselowa
Struktura subpikselowa

8-calowy panel LCD w Fire HD 8 Kids 2022 i Fire HD 8 Kids Pro 2022 oferuje taką samą rozdzielczość 1 280 x 800 pikseli jak zwykłe Fire HD 8.

Poza niskim zagęszczeniem pikseli poniżej 200 PPI, niezbyt wysoka jest też maksymalna jasność poniżej 400 cd/m². Tablet Amazonu osiąga też tylko 398 cd/m² w teście APL18. Odpowiednio, maluchy będą musiały znosić ograniczoną czytelność, gdy będą używane w ogrodzie.

Zbadaliśmy odwzorowanie kolorów wyświetlacza za pomocą fotospektrometru i programu do analizy CalMAN. Panel IPS w modelach Kids Edition i Kids Pro oferuje solidną kalibrację wyświetlacza, ale znaczne różnice kolorów są widoczne nawet w przestrzeni barw sRGB.

358
cd/m²
375
cd/m²
350
cd/m²
354
cd/m²
388
cd/m²
358
cd/m²
360
cd/m²
380
cd/m²
355
cd/m²
podświetlenie ekranu
tested with X-Rite i1Pro 2
maksimum: 388 cd/m² (Nits) średnia: 364.2 cd/m² Minimum: 3.4 cd/m²
rozświetlenie: 90 %
na akumulatorze: 388 cd/m²
kontrast: 1078:1 (czerń: 0.36 cd/m²)
ΔE Color 4.38 | 0.5-29.43 Ø5
ΔE Greyscale 2.9 | 0.57-98 Ø5.3
77.1% sRGB (Calman 2D)
Gamma: 2.232
Amazon Fire HD 8 Kids 2022
IPS LCD, 1280x800, 8.00
Amazon Fire HD 8 Kids Edition 2020
IPS, 1280x800, 8.00
Samsung Galaxy Tab A7 Lite
TFT, 1340x800, 8.70
Apple iPad Mini 6
IPS, 2266x1488, 8.30
Response Times
-29%
-37%
-17%
Response Time Grey 50% / Grey 80% *
40.1 ?(22.6, 17.5)
47.6 ?(23.6, 24)
-19%
52.8 ?(26, 26.8)
-32%
34 ?(15, 19)
15%
Response Time Black / White *
19.5 ?(13, 6.5)
27.2 ?(14, 13.2)
-39%
27.6 ?(14.4, 13.2)
-42%
29 ?(15, 14)
-49%
PWM Frequency
65790 ?(6)
178600 ?(10)
Screen
34%
-23%
24%
Brightness middle
388
501
29%
360
-7%
453
17%
Brightness
364
463
27%
332
-9%
440
21%
Brightness Distribution
90
85
-6%
85
-6%
94
4%
Black Level *
0.36
0.25
31%
0.24
33%
0.4
-11%
Contrast
1078
2004
86%
1500
39%
1133
5%
Colorchecker dE 2000 *
4.38
3.6
18%
6.7
-53%
1.52
65%
Colorchecker dE 2000 max. *
10.7
8.4
21%
12.4
-16%
3.28
69%
Greyscale dE 2000 *
2.9
1
66%
7.6
-162%
2.3
21%
Gamma
2.232 99%
2.17 101%
2.33 94%
2.26 97%
CCT
6221 104%
6473 100%
8744 74%
6900 94%
Total Average (Program / Settings)
3% / 21%
-30% / -26%
4% / 16%

* ... im mniej tym lepiej

Display Response Times

Display response times show how fast the screen is able to change from one color to the next. Slow response times can lead to afterimages and can cause moving objects to appear blurry (ghosting). Gamers of fast-paced 3D titles should pay special attention to fast response times.
       Response Time Black to White
19.5 ms ... rise ↗ and fall ↘ combined↗ 13 ms rise
↘ 6.5 ms fall
The screen shows good response rates in our tests, but may be too slow for competitive gamers.
In comparison, all tested devices range from 0.1 (minimum) to 240 (maximum) ms. » 37 % of all devices are better.
This means that the measured response time is similar to the average of all tested devices (21.4 ms).
       Response Time 50% Grey to 80% Grey
40.1 ms ... rise ↗ and fall ↘ combined↗ 22.6 ms rise
↘ 17.5 ms fall
The screen shows slow response rates in our tests and will be unsatisfactory for gamers.
In comparison, all tested devices range from 0.2 (minimum) to 636 (maximum) ms. » 58 % of all devices are better.
This means that the measured response time is worse than the average of all tested devices (33.6 ms).

Screen Flickering / PWM (Pulse-Width Modulation)

To dim the screen, some notebooks will simply cycle the backlight on and off in rapid succession - a method called Pulse Width Modulation (PWM) . This cycling frequency should ideally be undetectable to the human eye. If said frequency is too low, users with sensitive eyes may experience strain or headaches or even notice the flickering altogether.
Screen flickering / PWM not detected

In comparison: 53 % of all tested devices do not use PWM to dim the display. If PWM was detected, an average of 17788 (minimum: 5 - maximum: 3846000) Hz was measured.

Seria pomiarowa z ustalonym poziomem powiększenia i różnymi ustawieniami jasności

Dokładność kolorów (docelowa przestrzeń kolorów: sRGB)
Dokładność kolorów (docelowa przestrzeń kolorów: sRGB)
Przestrzeń kolorów (docelowa przestrzeń kolorów: sRGB)
Przestrzeń kolorów (docelowa przestrzeń kolorów: sRGB)
Skala szarości (docelowa przestrzeń kolorów: sRGB)
Skala szarości (docelowa przestrzeń kolorów: sRGB)
Nasycenie koloru (docelowa przestrzeń kolorów: sRGB)
Nasycenie koloru (docelowa przestrzeń kolorów: sRGB)
Test tabletu Amazon Fire HD 8 Kids i Kids Pro 2022

Wydajność, emisja i czas pracy na baterii - Fire HD 8 Kids 2022 i Kids Pro 2022 z SoC Mediatek

Amazon opiera się na MediaTek MT8169Aw swoich tabletach dla dzieci. Jest on oparty na sześciu, dość mało wydajnych rdzeniach Cortex-A55 (2,0 GHz). Zintegrowana jednostka graficzna to Mali-G52 MP2.

Szybkość działania systemu w codziennym użytkowaniu jest solidna, ale nie wolna od zacięć. Przewijanie stron internetowych też nie jest w większości przypadków płynne. Młody człowiek często musi się tutaj uzbroić w cierpliwość. To samo dotyczy czasów ładowania. Zastosowany typ pamięci masowej eMMC jest tymczasem przestarzały i bardzo wolny.

Temperatury powierzchni obudowy są na niegroźnym poziomie i w połączeniu z grubą pokrywą ochronną są praktycznie mało odczuwalne.

Głośnik w Fire HD 8 Kids i Kids Pro dość liniowo oddaje tony ze średnich i wysokich częstotliwości. Jakość jest w porządku do odtwarzania multimediów i aplikacji dla dzieci. W menu ustawień nie jest jednak dostępna blokada głośności, co nie do końca pasuje do koncepcji producenta.

Pobór mocy tabletów Amazonu jest wyraźnie wyższy od m.in modeli z 2020 r i nie jest zbyt wydajny - 1,4 W w stanie spoczynku. Czasy pracy są mimo to dobre w naszym praktycznym teście WLAN przy jasności wyświetlacza 150 cd/m².

PCMark for Android - Work 3.0
Average of class Tablet
  (3195 - 17267, n=70, last 2 years)
8907 Points +77%
Samsung Galaxy Tab A7 Lite
Mediatek Helio P22T MT8768T, PowerVR GE8320, 3072
5120 Points +2%
Amazon Fire HD 8 Kids 2022
MediaTek MT8169A, Mali-G52 MP2, 2048
5028 Points
Average MediaTek MT8169A
  (5028 - 5028, n=2)
5028 Points 0%
3DMark
2560x1440 Sling Shot Extreme (ES 3.1)
Average of class Tablet
  (361 - 14235, n=54, last 2 years)
1996 Points +139%
Amazon Fire HD 8 Kids 2022
MediaTek MT8169A, Mali-G52 MP2, 2048
836 Points
Average MediaTek MT8169A
  (836 - 836, n=2)
836 Points 0%
Amazon Fire HD 8 Kids Edition 2020
MediaTek MT8168, Mali-G52 MP1, 2048
651 Points -22%
2560x1440 Sling Shot Extreme (ES 3.1) Graphics
Average of class Tablet
  (290 - 24605, n=54, last 2 years)
2089 Points +177%
Amazon Fire HD 8 Kids 2022
MediaTek MT8169A, Mali-G52 MP2, 2048
754 Points
Average MediaTek MT8169A
  (754 - 754, n=2)
754 Points 0%
Amazon Fire HD 8 Kids Edition 2020
MediaTek MT8168, Mali-G52 MP1, 2048
574 Points -24%
Samsung Galaxy Tab A7 Lite
Mediatek Helio P22T MT8768T, PowerVR GE8320, 3072
435 Points -42%
2560x1440 Sling Shot Extreme (ES 3.1) Physics
Average of class Tablet
  (858 - 5751, n=54, last 2 years)
2793 Points +61%
Amazon Fire HD 8 Kids 2022
MediaTek MT8169A, Mali-G52 MP2, 2048
1732 Points
Average MediaTek MT8169A
  (1732 - 1732, n=2)
1732 Points 0%
Amazon Fire HD 8 Kids Edition 2020
MediaTek MT8168, Mali-G52 MP1, 2048
1222 Points -29%
Samsung Galaxy Tab A7 Lite
Mediatek Helio P22T MT8768T, PowerVR GE8320, 3072
369 Points -79%
2560x1440 Sling Shot Extreme (ES 3.1) Unlimited
Apple iPad Mini 6
Apple A15 Bionic, A15 GPU 5-Core, 4096
6175 Points +599%
Average of class Tablet
  (267 - 14235, n=65, last 2 years)
3301 Points +274%
Samsung Galaxy Tab A7 Lite
Mediatek Helio P22T MT8768T, PowerVR GE8320, 3072
1166 Points +32%
Amazon Fire HD 8 Kids 2022
MediaTek MT8169A, Mali-G52 MP2, 2048
883 Points
Average MediaTek MT8169A
  (883 - 883, n=2)
883 Points 0%
Amazon Fire HD 8 Kids Edition 2020
MediaTek MT8168, Mali-G52 MP1, 2048
643 Points -27%
2560x1440 Sling Shot Extreme (ES 3.1) Unlimited Graphics
Apple iPad Mini 6
Apple A15 Bionic, A15 GPU 5-Core, 4096
13133 Points +1575%
Average of class Tablet
  (240 - 24605, n=65, last 2 years)
3969 Points +406%
Amazon Fire HD 8 Kids 2022
MediaTek MT8169A, Mali-G52 MP2, 2048
784 Points
Average MediaTek MT8169A
  (784 - 784, n=2)
784 Points 0%
Amazon Fire HD 8 Kids Edition 2020
MediaTek MT8168, Mali-G52 MP1, 2048
564 Points -28%
Samsung Galaxy Tab A7 Lite
Mediatek Helio P22T MT8768T, PowerVR GE8320, 3072
516 Points -34%
2560x1440 Sling Shot Extreme (ES 3.1) Unlimited Physics
Average of class Tablet
  (441 - 5751, n=65, last 2 years)
3264 Points +75%
Apple iPad Mini 6
Apple A15 Bionic, A15 GPU 5-Core, 4096
2163 Points +16%
Amazon Fire HD 8 Kids 2022
MediaTek MT8169A, Mali-G52 MP2, 2048
1863 Points
Average MediaTek MT8169A
  (1863 - 1863, n=2)
1863 Points 0%
Amazon Fire HD 8 Kids Edition 2020
MediaTek MT8168, Mali-G52 MP1, 2048
1263 Points -32%
Samsung Galaxy Tab A7 Lite
Mediatek Helio P22T MT8768T, PowerVR GE8320, 3072
443 Points -76%
GFXBench
on screen Aztec Ruins High Tier Onscreen
Apple iPad Mini 6
Apple A15 Bionic, A15 GPU 5-Core, 4096
51.8 fps +685%
Average of class Tablet
  (1.9 - 106.4, n=77, last 2 years)
16.1 fps +144%
Amazon Fire HD 8 Kids 2022
MediaTek MT8169A, Mali-G52 MP2, 2048
6.6 fps
Average MediaTek MT8169A
  (6.6 - 6.6, n=2)
6.6 fps 0%
Amazon Fire HD 8 Kids Edition 2020
MediaTek MT8168, Mali-G52 MP1, 2048
5.5 fps -17%
Samsung Galaxy Tab A7 Lite
Mediatek Helio P22T MT8768T, PowerVR GE8320, 3072
5 fps -24%
2560x1440 Aztec Ruins High Tier Offscreen
Apple iPad Mini 6
Apple A15 Bionic, A15 GPU 5-Core, 4096
41.2 fps +905%
Average of class Tablet
  (0.9 - 114.5, n=77, last 2 years)
15.9 fps +288%
Amazon Fire HD 8 Kids 2022
MediaTek MT8169A, Mali-G52 MP2, 2048
4.1 fps
Average MediaTek MT8169A
  (4.1 - 4.1, n=2)
4.1 fps 0%
Amazon Fire HD 8 Kids Edition 2020
MediaTek MT8168, Mali-G52 MP1, 2048
1.8 fps -56%
Samsung Galaxy Tab A7 Lite
Mediatek Helio P22T MT8768T, PowerVR GE8320, 3072
1.5 fps -63%
on screen Aztec Ruins Normal Tier Onscreen
Apple iPad Mini 6
Apple A15 Bionic, A15 GPU 5-Core, 4096
59.6 fps +397%
Average of class Tablet
  (3 - 120, n=77, last 2 years)
23.5 fps +96%
Amazon Fire HD 8 Kids 2022
MediaTek MT8169A, Mali-G52 MP2, 2048
12 fps
Average MediaTek MT8169A
  (12 - 12, n=2)
12 fps 0%
Amazon Fire HD 8 Kids Edition 2020
MediaTek MT8168, Mali-G52 MP1, 2048
9.7 fps -19%
Samsung Galaxy Tab A7 Lite
Mediatek Helio P22T MT8768T, PowerVR GE8320, 3072
7.9 fps -34%
1920x1080 Aztec Ruins Normal Tier Offscreen
Apple iPad Mini 6
Apple A15 Bionic, A15 GPU 5-Core, 4096
116.1 fps +1408%
Average of class Tablet
  (2.5 - 340, n=77, last 2 years)
43.1 fps +460%
Amazon Fire HD 8 Kids 2022
MediaTek MT8169A, Mali-G52 MP2, 2048
7.7 fps
Average MediaTek MT8169A
  (7.7 - 7.7, n=2)
7.7 fps 0%
Amazon Fire HD 8 Kids Edition 2020
MediaTek MT8168, Mali-G52 MP1, 2048
5.1 fps -34%
Samsung Galaxy Tab A7 Lite
Mediatek Helio P22T MT8768T, PowerVR GE8320, 3072
4 fps -48%
on screen Car Chase Onscreen
Apple iPad Mini 6
Apple A15 Bionic, A15 GPU 5-Core, 4096
57.6 fps +424%
Average of class Tablet
  (3.1 - 117.9, n=64, last 2 years)
23.5 fps +114%
Amazon Fire HD 8 Kids 2022
MediaTek MT8169A, Mali-G52 MP2, 2048
11 fps
Average MediaTek MT8169A
  (11 - 11, n=2)
11 fps 0%
Samsung Galaxy Tab A7 Lite
Mediatek Helio P22T MT8768T, PowerVR GE8320, 3072
5.7 fps -48%
1920x1080 Car Chase Offscreen
Apple iPad Mini 6
Apple A15 Bionic, A15 GPU 5-Core, 4096
99.2 fps +2511%
Average of class Tablet
  (2.2 - 284, n=64, last 2 years)
41.2 fps +984%
Amazon Fire HD 8 Kids 2022
MediaTek MT8169A, Mali-G52 MP2, 2048
3.8 fps
Average MediaTek MT8169A
  (3.8 - 3.8, n=2)
3.8 fps 0%
Samsung Galaxy Tab A7 Lite
Mediatek Helio P22T MT8768T, PowerVR GE8320, 3072
3.4 fps -11%
GFXBench (DX / GLBenchmark) 2.7
T-Rex Onscreen
Average of class Tablet
  (14 - 144, n=65, last 2 years)
62.5 fps +52%
Apple iPad Mini 6
Apple A15 Bionic, A15 GPU 5-Core, 4096
60 fps +46%
Amazon Fire HD 8 Kids 2022
MediaTek MT8169A, Mali-G52 MP2, 2048
41 fps
Average MediaTek MT8169A
  (41 - 41, n=2)
41 fps 0%
Samsung Galaxy Tab A7 Lite
Mediatek Helio P22T MT8768T, PowerVR GE8320, 3072
29 fps -29%
1920x1080 T-Rex Offscreen
Apple iPad Mini 6
Apple A15 Bionic, A15 GPU 5-Core, 4096
439.6 fps +1416%
Average of class Tablet
  (15 - 873, n=65, last 2 years)
158.1 fps +445%
Amazon Fire HD 8 Kids 2022
MediaTek MT8169A, Mali-G52 MP2, 2048
29 fps
Average MediaTek MT8169A
  (29 - 29, n=2)
29 fps 0%
Samsung Galaxy Tab A7 Lite
Mediatek Helio P22T MT8768T, PowerVR GE8320, 3072
21 fps -28%
Octane V2 - Total Score
Apple iPad Mini 6
Apple A15 Bionic, A15 GPU 5-Core, 4096
57143 Points +878%
Average of class Tablet
  (2672 - 105035, n=79, last 2 years)
24228 Points +315%
Amazon Fire HD 8 Kids 2022
MediaTek MT8169A, Mali-G52 MP2, 2048
5843 Points
Average MediaTek MT8169A
  (5843 - 5843, n=2)
5843 Points 0%
Samsung Galaxy Tab A7 Lite
Mediatek Helio P22T MT8768T, PowerVR GE8320, 3072
5156 Points -12%
Amazon Fire HD 8 Kids 2022Amazon Fire HD 8 Kids Edition 2020Samsung Galaxy Tab A7 LiteApple iPad Mini 6Average 32 GB eMMC FlashAverage of class Tablet
AndroBench 3-5
39%
33%
0%
412%
Sequential Read 256KB
270.37
297
10%
271.1
0%
Sequential Write 256KB
113.44
184.9
63%
87.2
-23%
100.5 ?(14.8 - 196, n=247)
-11%
Random Read 4KB
39.46
67.4
71%
60.8
54%
Random Write 4KB
19.82
21.81
10%
39.51
99%

Temperatura

w stresie
 22.9 °C24.9 °C27.9 °C 
 23.2 °C24.3 °C30.4 °C 
 23.3 °C24.5 °C31.5 °C 
maks. w ogóle: 31.5 °C
średnia: 25.9 °C
29.3 °C24.2 °C23 °C
35.3 °C24.5 °C23.1 °C
36.6 °C24.8 °C23.7 °C
maks. w ogóle: 36.6 °C
średnia: 27.2 °C
zasilacz  42.3 °C | temperatura otoczenia 19.7 °C | Fluke t3000FC (calibrated), Voltcraft IR-260
(+) The average temperature for the upper side under maximal load is 25.9 °C / 79 F, compared to the average of 30 °C / 86 F for the devices in the class Tablet.
(+) The maximum temperature on the upper side is 31.5 °C / 89 F, compared to the average of 34.1 °C / 93 F, ranging from 20.7 to 361 °C for the class Tablet.
(+) The bottom heats up to a maximum of 36.6 °C / 98 F, compared to the average of 33.2 °C / 92 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 22.4 °C / 72 F, compared to the device average of 30 °C / 86 F.


No graph data

Mówca

dB(A) 0102030405060708090Deep BassMiddle BassHigh BassLower RangeMidsHigher MidsLower HighsMid HighsUpper HighsSuper Highs2037.536.4253532.93132.129.24032.529.85036.632.26330.332.2803121.210025.726.612525.631.116023.936.720019.741.125017.4473151952.640016.858.450017.862.963017.862.280022.664.5100022.665.712502266.4160021.567.8200021.966.8250020.662.731501763.9400016.265.6500015.468.363001564.8800015.3651000015.870.31250016.574.71600017.466.3SPL31.778.5N1.542.4median 17.8median 64.5Delta2.97.441.739.831.831.326.525.423.624.438.536.93028.127.625.424.527.414.831.418.345.115.944.216.651.515.353.714.25815.161.714.164.112.572.414.773.915.173.814.77414.371.514.771.514.576.914.376.414.176.214.372.414.468.614.366.214.356.413.148.426.785.50.861.3median 14.5median 66.20.710.5hearing rangehide median Pink NoiseAmazon Fire HD 8 Kids 2022Samsung Galaxy Tab A7 Lite
Frequency diagram (checkboxes can be checked and unchecked to compare devices)
Amazon Fire HD 8 Kids 2022 audio analysis

(±) | speaker loudness is average but good (78.5 dB)
Bass 100 - 315 Hz
(-) | nearly no bass - on average 25.4% lower than median
(±) | linearity of bass is average (11.2% delta to prev. frequency)
Mids 400 - 2000 Hz
(+) | balanced mids - only 2.3% away from median
(+) | mids are linear (4.7% delta to prev. frequency)
Highs 2 - 16 kHz
(+) | balanced highs - only 2% away from median
(+) | highs are linear (5.7% delta to prev. frequency)
Overall 100 - 16.000 Hz
(±) | linearity of overall sound is average (19.9% difference to median)
Compared to same class
» 49% of all tested devices in this class were better, 8% similar, 44% worse
» The best had a delta of 7%, average was 23%, worst was 129%
Compared to all devices tested
» 46% of all tested devices were better, 7% similar, 47% worse
» The best had a delta of 4%, average was 25%, worst was 134%

Samsung Galaxy Tab A7 Lite audio analysis

(+) | speakers can play relatively loud (85.5 dB)
Bass 100 - 315 Hz
(-) | nearly no bass - on average 24% lower than median
(±) | linearity of bass is average (9.7% delta to prev. frequency)
Mids 400 - 2000 Hz
(±) | higher mids - on average 6.2% higher than median
(+) | mids are linear (5.5% delta to prev. frequency)
Highs 2 - 16 kHz
(±) | higher highs - on average 6.4% higher than median
(+) | highs are linear (4.5% delta to prev. frequency)
Overall 100 - 16.000 Hz
(±) | linearity of overall sound is average (22.4% difference to median)
Compared to same class
» 61% of all tested devices in this class were better, 6% similar, 34% worse
» The best had a delta of 7%, average was 23%, worst was 129%
Compared to all devices tested
» 60% of all tested devices were better, 6% similar, 33% worse
» The best had a delta of 4%, average was 25%, worst was 134%

Żywotność baterii

Battery Runtime - WiFi Websurfing
Amazon Fire HD 8 Kids 2022
4850 mAh
935 min
Amazon Fire HD 8 Kids Edition 2020
4850 mAh
901 min -4%
Average of class Tablet
  (319 - 1764, n=74, last 2 years)
831 min -11%
Apple iPad Mini 6
5177 mAh
816 min -13%
Samsung Galaxy Tab A7 Lite
5100 mAh
803 min -14%
Wydajność akumulatora
WiFi Websurfing (Silk Browser 105)
15h 35min

Za

+ wszechstronne oprogramowanie dla dzieci
+ dobre czasy działania
+ długie wsparcie oprogramowania
+ mało ciepła odpadowego

Przeciw

- niska wydajność
- wolna pamięć
- Panel IPS mógłby być jaśniejszy
- tylko 2 GB RAM

Werdykt

W recenzji: Fire HD 8 Kids 2022 i Kids Pro 2022. Urządzenie testowe dostarczone przez cyberport.de
W recenzji: Fire HD 8 Kids 2022 i Kids Pro 2022. Urządzenie testowe dostarczone przez cyberport.de

Fire HD 8 Kids 2022 i Kids Pro 2022 oferują przemyślaną koncepcję użytkowania tabletu przez dzieci z uwzględnieniem nadzoru rodzicielskiego. Solidnie wyglądające etui ochronne i obszerna gwarancja dopełniają całości.

Fire HD 8 w wersji Kids i Kids Pro Edition to dobre tablety dla dzieci. Dlaczego jednak nieco cieńsza obudowa zasługuje na dodatek do nazwy "Pro" wciąż pozostaje tajemnicą producenta.

Niemniej, nasza recenzja dot Fire HD 8 2022dotyczy również dziecięcych tabletów od Amazonu; z technicznego punktu widzenia wersje dla dzieci nie różnią się od normalnego Fire Taba. Widzimy sporo miejsca do poprawy zarówno w wyświetlaczu, jak i w wydajności oraz funkcjach.

Jeśli szukacie małego i niedrogiego tabletu dla swoich dzieci i możecie się dogadać z Google's Family Link jako narzędziem monitorującym, to odpowiednią alternatywę znajdziecie w przypadku Samsung Galaxy Tab A7 Lite.

Cena i dostępność

Fire HD 8 Kids 2022 i Kids Pro 2022 można kupić za MSRP 160 euro bezpośrednio w Amazon.de lub w innych sklepach internetowych, takich jak Cyberport.de.

Amazon Fire HD 8 Kids 2022 - 09/01/2023 v7
Marcus Herbrich

Wykonanie
73 / 98 → 75%
Klawiatura
69 / 80 → 87%
Myszka
87%
Komunikacja
33 / 70 → 47%
Waga
83 / 40-88 → 90%
Akumulator
91%
Wyświetlacz
83%
Wydajność w grach
8 / 78 → 10%
Wydajność w programach użytkowych
40 / 92 → 43%
Temperatura
96%
Hałas
100%
Głośniki
75 / 91 → 82%
Kamerka
43 / 85 → 50%
Średnio
68%
79%
Tablet - Ważona średnia

Pricecompare

Please share our article, every link counts!
> laptopy testy i recenzje notebooki > Laptopy > Recenzja Amazon Fire HD 8 Kids 2022 i Kids Pro 2022 - niedrogie tablety dla dzieci z kontrolą rodzicielską
Marcus Herbrich, 2023-01-14 (Update: 2023-01-14)