Notebookcheck Logo

Koniec z nagrzewaniem piekarnika: Technologia grafenowa Midea osiąga 1300 °C w 0,2 sekundy

Schemat grafenowej rury grzewczej opracowanej przez firmę Midea. (Źródło zdjęcia: Midea via PR Newswire)
Schemat grafenowej rury grzewczej opracowanej przez firmę Midea. (Źródło zdjęcia: Midea via PR Newswire)
Wstępne nagrzewanie piekarnika jest często nie tylko irytujące, ale także zużywa "niepotrzebnie" duże ilości energii. Na targach IFA 2025 firma Midea zaprezentowała nową technologię grzewczą opartą na grafenie, która ma położyć kres temu problemowi.
IFA 2025 IFA 2025 Launch

Domowy chleb w 25 minut zamiast 49, a pieczeń mięsna w 70 minut zamiast 110. Midea obiecuje oszczędność czasu do 49%, co jest możliwe dzięki nowej grafenowej rurze grzewczej, która podobno niemal natychmiast osiąga wysokie temperatury. W szczególności producent obiecuje 1300°C w zaledwie 0,2 sekundy, co wyeliminowałoby potrzebę wstępnego podgrzewania frytownic lub piekarników, a docelowa temperatura zostałaby osiągnięta niemal natychmiast.

Byłoby to nie tylko praktyczne, ale także skróciłoby całkowity czas gotowania. Spowodowałoby to również mniejsze straty ciepła, oszczędzając w ten sposób energię elektryczną. Ale jak to właściwie działa?

Grafen: cudowny materiał?

Na dzień 6 września 2025 r., poza najnowszym komunikatem prasowym firmy Midea, dostępnych jest bardzo niewiele informacji na temat wykorzystania grafenu w elementach grzejnych piekarników, frytkownic, płyt kuchennych lub innych urządzeń kuchennych. Pewne jest jednak, że sam grafen jest modyfikacją węgla o dwuwymiarowej strukturze, zgodnie z Wikipedia. Ten "cudowny materiał", składający się z pojedynczej warstwy atomów węgla ułożonych w strukturę plastra miodu, jest doskonałym przewodnikiem elektrycznym.

Do tej pory materiał ten był jednak częściej kojarzony z systemami grzewczymi, głównie w foliach grzewczych do montażu w podłogach. Oczekuje się, że w nowych rurach grzewczych Midea materiał ten pokaże swoje mocne strony, ponieważ oprócz szybszego transferu ciepła, ma oferować szczególnie dobrą trwałość i lepiej wytrzymywać wyższe temperatury. Nowe rury grzewcze emitują również silne promieniowanie bliskiej podczerwieni, które ma być znacznie bardziej efektywne niż to emitowane przez kwarcowe lub metalowe elementy grzewcze. Ma to zapewnić ładne przyrumienienie przy jednoczesnym zachowaniu wilgoci wewnątrz wypieków.

Miłym efektem ubocznym jest to, że grafen świeci znacznie jaśniej niż inne elementy grzewcze, co pozwala na lepszy widok żywności. Midea planuje zintegrować nową technologię we wszystkich obszarach swojej gamy produktów. Jednak tylko opinie użytkowników nowych urządzeń pokażą, jak dobrze nowy system faktycznie działa

Dwuwymiarowa struktura atomowa grafenu. (Źródło zdjęcia: AlexanderAIUS | Wikimedia)
Dwuwymiarowa struktura atomowa grafenu. (Źródło zdjęcia: AlexanderAIUS | Wikimedia)

Źródło(a)

Midea przez PR Newswire, Wikipedia

Źródło obrazu: AlexanderAIUS via Wikimedia, bez zmian

Please share our article, every link counts!
Mail Logo
> laptopy testy i recenzje notebooki > Nowinki > Archiwum v2 > Archiwum 2025 09 > Koniec z nagrzewaniem piekarnika: Technologia grafenowa Midea osiąga 1300 °C w 0,2 sekundy
Bernhard Rotter, 2025-09- 7 (Update: 2025-09- 7)