Automaty vendingowe gotujące kompletne posiłki nie są niczym nowym - automaty z pizzą i burgerami istnieją już od lat. Ale hamburski start-up Circus zamierza rozwinąć tę koncepcję dzięki sztucznej inteligencji. Jego produkt, Circus CA-1to oparty na sztucznej inteligencji robot kuchenny, który samodzielnie zarządza całym procesem - od siekania i podgrzewania po serwowanie i czyszczenie naczyń. W środę 29 października 2025 r. CA-1 zadebiutował na całym świecie w supermarkecie Rewe w dzielnicy Heerdt w Düsseldorfie. Według Circus, jest to obecnie jedyna firma na świecie produkująca takie systemy na skalę komercyjną.
Robot w kształcie pudełka, o eleganckiej konstrukcji ze stali nierdzewnej, zajmuje około siedmiu metrów kwadratowych. Za jego wyświetlaczem dwa robotyczne ramiona przygotowują jedno z ośmiu dań - w tym penne arrabiata, curry z soczewicy i austriacki deser Kaiserschmarrn - w oparciu o wybór klienta. Korzystając z sześciu kamer, system monitoruje cały proces, czerpiąc z maksymalnie 36 pojemników ze składnikami, aby gotować, podawać i czyścić bez pomocy człowieka. Teoretycznie można go zaprogramować do przygotowywania dowolnej liczby potraw, pod warunkiem, że dostępne są niezbędne składniki i przepisy. Wideo od RTL WEST pozwala zobaczyć robota w akcji. Wczesne opinie klientów były w dużej mierze pozytywne, z pochwałami za smak i świeżość, choć niektórzy twierdzili, że jedzenie mogłoby być nieco gorętsze.
Uruchomienie to początek sześciomiesięcznego programu pilotażowego w trzech sklepach Rewe w Düsseldorfie i Bonn. Roboty zostały wynajęte na czas trwania programu, choć dokładne koszty wynajmu pozostają nieujawnione. Cena zakupu Circus CA-1 wynosi 250 000 euro. Lars Klein, dyrektor zarządzający Rewe West, podkreślił, że robot ma stanowić dodatkową usługę, a nie zastępować personel. Celem jest pomoc w rozwiązaniu problemu niedoboru wykwalifikowanych pracowników przy jednoczesnym zapewnieniu klientom dodatkowej opcji świeżej żywności.
Być może wkrótce wszędzie
Według Circus, firma wyprodukowała do tej pory dziesięć jednostek i obecnie pracuje nad rozszerzeniem produkcji seryjnej. W przyszłości każdego roku może powstawać nawet 6000 robotów kuchennych. Być może już niedługo w wielu supermarketach pojawią się podobne maszyny, a nawet całe samoobsługowe restauracje oparte w całości na tej technologii.
Dopiero okaże się, czy miejsca pracy w branży gastronomicznej będą naprawdę bezpieczne w dłuższej perspektywie. Z jednej strony, roboty mogą przejąć pewne rutynowe zadania; z drugiej strony, autonomiczne systemy gotowania mogą stworzyć nowe zawody - na przykład w zakresie konserwacji i programowania maszyn lub opracowywania receptur. Mimo to robot ma swoje ograniczenia: nie może jeszcze przygotowywać potraw wymagających panierowania, smażenia w głębokim tłuszczu lub flambirowania.



