Chińscy naukowcy opracowali nowy "sztuczny język" zdolny do obiektywnego pomiaru ostrości. Urządzenie, stworzone przez zespół z East China University of Science and Technology (ECUST), oferuje bezstronną alternatywę dla ludzkich degustatorów, unikając jednocześnie dyskomfortu związanego z testowaniem gorących potraw.
Wynalazek - szczegółowo opisany w czasopiśmie ACS Sensors - zastępuje kubki smakowe miękkim, elastycznym żelem wykonanym z mleka w proszku, kwasu akrylowego i chlorku choliny. Konstrukcja naśladuje sposób, w jaki mleko łagodzi pieczenie podniebienia. Kiedy żel napotyka kapsaicynę (źródło ciepła w papryce), wbudowane białka mleka wiążą się ze związkiem i pęcznieją w klastry. Reakcja ta blokuje przepływ jonów, powodując spadek prądu elektrycznego, który urządzenie przekłada na precyzyjny odczyt ostrości w ciągu 10 sekund.
Aby zweryfikować technologię, zespół przetestował osiem różnych papryczek chili, ustalając skalę ostrości od 0 (mdłe) do 70 (ekstremalnie ostre). Wyniki ściśle odpowiadały ocenom dokonanym przez przeszkolonych ludzkich panelistów. Urządzenie jest również w stanie mierzyć ostrość innych produktów spożywczych, w tym cebuli, czosnku i imbiru.
Autor korespondencyjny badania, profesor Hu Jing, podkreśla, że technologia ta otwiera drzwi do szerokiego zakresu zastosowań, od kontroli jakości żywności po leczenie. Naukowcy uważają również, że ten "bioniczny język" może w końcu rozwiązać poważną lukę w robotyce, potencjalnie integrując się ze sztuczną inteligencją, aby zapewnić humanoidalnym robotom funkcjonalny zmysł smaku.
Źródło(a)
Źródło zdjęcia: Silvana Carlos


