Notebookcheck Logo

Chińscy naukowcy opracowali sztuczny język do pomiaru ostrości

Pies wystawiający język z pyska (źródło zdjęcia: Silvana Carlos via Unplash; przycięte)
Pies wystawiający język z pyska (źródło zdjęcia: Silvana Carlos via Unplash; przycięte)
Naukowcy z East China University of Science and Technology opracowali inspirowane biologią, żelowe urządzenie, które wykorzystuje białka mleka do dokładnego pomiaru ostrości, potencjalnie dając humanoidalnym robotom poczucie smaku.
Biotech Science

Chińscy naukowcy opracowali nowy "sztuczny język" zdolny do obiektywnego pomiaru ostrości. Urządzenie, stworzone przez zespół z East China University of Science and Technology (ECUST), oferuje bezstronną alternatywę dla ludzkich degustatorów, unikając jednocześnie dyskomfortu związanego z testowaniem gorących potraw.

Wynalazek - szczegółowo opisany w czasopiśmie ACS Sensors - zastępuje kubki smakowe miękkim, elastycznym żelem wykonanym z mleka w proszku, kwasu akrylowego i chlorku choliny. Konstrukcja naśladuje sposób, w jaki mleko łagodzi pieczenie podniebienia. Kiedy żel napotyka kapsaicynę (źródło ciepła w papryce), wbudowane białka mleka wiążą się ze związkiem i pęcznieją w klastry. Reakcja ta blokuje przepływ jonów, powodując spadek prądu elektrycznego, który urządzenie przekłada na precyzyjny odczyt ostrości w ciągu 10 sekund.

Aby zweryfikować technologię, zespół przetestował osiem różnych papryczek chili, ustalając skalę ostrości od 0 (mdłe) do 70 (ekstremalnie ostre). Wyniki ściśle odpowiadały ocenom dokonanym przez przeszkolonych ludzkich panelistów. Urządzenie jest również w stanie mierzyć ostrość innych produktów spożywczych, w tym cebuli, czosnku i imbiru.

Autor korespondencyjny badania, profesor Hu Jing, podkreśla, że technologia ta otwiera drzwi do szerokiego zakresu zastosowań, od kontroli jakości żywności po leczenie. Naukowcy uważają również, że ten "bioniczny język" może w końcu rozwiązać poważną lukę w robotyce, potencjalnie integrując się ze sztuczną inteligencją, aby zapewnić humanoidalnym robotom funkcjonalny zmysł smaku.

Źródło(a)

ACS przez CGTN

Źródło zdjęcia: Silvana Carlos

Please share our article, every link counts!
Mail Logo
> laptopy testy i recenzje notebooki > Nowinki > Archiwum v2 > Archiwum 2025 12 > Chińscy naukowcy opracowali sztuczny język do pomiaru ostrości
Chibuike Okpara, 2025-12- 5 (Update: 2025-12- 5)