Według nowego badania, sposób przygotowania frytek jest głównym czynnikiem wpływającym na związek między spożyciem ziemniaków a cukrzycą typu 2. Badanie wykazało, że na każde trzy tygodniowe porcje frytek, szansa na rozwój choroby wzrastała o 20%. W przeciwieństwie do tego, badanie wykazało, że podobny wskaźnik spożycia pieczonych, puree lub gotowanych ziemniaków nie dawał takich samych rezultatów.
Odkrycia oparto na długoterminowej analizie trzech dużych amerykańskich badań, które trwały około 40 lat i objęły ponad 205 000 pracowników służby zdrowia. Zespół badawczy przeprowadził również metaanalizę 13 badań z udziałem ponad 587 000 osób, co dodatkowo wzmocniło ich wnioski.
Podczas gdy ziemniaki są znane z tego, że zawierają korzystne składniki odżywcze, takie jak błonnik i witamina C, mają one również wysoką zawartość skrobi, dzięki czemu mają wysoki indeks glikemiczny - od dawna budzący obawy dotyczące ryzyka cukrzycy. Badanie wykazało również, że zastąpienie frytek produktami pełnoziarnistymi skutkowało 19% niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy.
Naukowcy zauważają, że jest to jedynie badanie obserwacyjne i nie dowodzi bezpośredniej przyczyny i skutku, dlatego też potrzebne będą bardziej rozległe i kompleksowe badania, aby dojść do ugruntowanych wniosków. Wyniki podkreślają jednak silny związek między frytkami a cukrzycą typu 2.
Źródło(a)
Źródło zdjęcia: Pixzolo Photography