Notebookcheck
laptopy testy i recenzje notebooki > Laptopy > Recenzja Dell XPS 15 (9530)

Test Dell XPS 15 (9530)

16/02/2014

Dell XPS 15 miał różne wcielenia i nie zawsze były to laptopy z najwyższej półki. W przypadku modelu XPS 15 9530 mamy do czynienia z artykułem luksusowym, o czym nie świadczy tylko cena. Omawiany laptop otrzymał matrycę IGZO o rozdzielczości 3200 x 1800 pikseli, czterordzeniowy procesor Intel Haswell, kartę GeForce GT 750M i dysk SSD o pojemności 512 GB.

Obudowa

W najnowszym modelu XPS 15 widać nacisk na zmniejszenie obrysu laptopa. Obudowa ma w najgrubszym miejscu 18 mm wysokości. To o około 5 mm (22%) mniej, niż w modelu L521x. Omawiany laptop jest też lżejszy od poprzednika. Waży 2 kg, o 1/4 mniej od L521x (2,7 kg). 

Podobnie jak w modelu XPS 13 L322x, jednostka zasadnicza jest wykonana częściowo z włókna węglowego a częściowo ze stopu aluminium. Spód i wierzch korpusu mają silikonowe wykończenia (powierzchnie soft touch), dzięki czemu te elementy obudowy wydają się miękkie w dotyku. 

Sztywność i jakość wykonania stoją na najwyższym poziomie. Pod tym względem XPS 15 może śmiało równać się z MacBookiem Pro 15.

Ekran można odchylić o 135 stopni. Do podnoszenia klapy trzeba używać dwóch rąk. Duży, centralny zawias utrzymuje ekran dość stabilnie. Pokrywa nie kiwa się po zmianie jej ustawienia. 

Ekran jest dotykowy i ma osłonę w postaci szyby Gorilla Glass, która obejmuje również ramkę ekranu. 

Choć omawiany model nie posiada klasycznej pokrywy serwisowej. można uzyskać dostęp do podzespołów wewnętrznych. Trzeba jednak posiadać odpowiedni śrubokręt (Torx TX5). Autor akurat nie posiadał tego narzędzia. Podręcznik użytkownika pozwala przekonać się, że możliwa jest wymiana akumulatora, dysku (mSATA), modułów pamięci RAM (osadzonych w dwóch gniazdach) oraz karty Wi-Fi. W celu wyczyszczenia wentylatora i radiatora da się wymontować te elementy układu chłodzenia.

Wadą cienkiej obudowy jest to, że utrudnia ona sensowne rozlokowanie złączy zewnętrznych. XPS 15 9530 nie posiada wbudowanego napędu optycznego i gniazda LAN (RJ-45). Użytkownik ma do dyspozycji cztery USB (w tym trzy USB 3.0), wyjścia mini DisplayPort i HDMI oraz czytnik kart pamięci. Na pochwałę zasługuje rozmieszczenie portów USB w tylnych częściach ścianek bocznych. Również pozostałe złącza zostały odsunięte w stronę tylnej krawędzi jednostki zasadniczej. Oznacza to, że po bokach laptopa można wygospodarować dużo wolnego miejsca na operowanie myszką komputerową.

lewy bok: gniazdo zasilania, HDMI, DisplayPort, 2 USB 3.0, gniazdo audio, kontrolka stanu naładowania akumulatora
lewy bok: gniazdo zasilania, HDMI, DisplayPort, 2 USB 3.0, gniazdo audio, kontrolka stanu naładowania akumulatora
prawy bok: czytnik kart pamięci, USB 3.0, USB 2.0 (powered), gniazdo Noble Lock
prawy bok: czytnik kart pamięci, USB 3.0, USB 2.0 (powered), gniazdo Noble Lock

Osprzęt

Klawiatura omawianego modelu niewiele różni się pod względem wyglądu i właściwości użytkowych od klawiatury starszego modelu L521x. Jest to więc klawiatura wyspowa, o czarnych, matowych płytkach, które są nieco wklęsłe. Klawiatura jest podświetlana, co przydaje się podczas pracy po ciemku. Dyskusyjna jest niecodzienna czcionka wybrana na oznaczenia klawiszy, ale można do niej przywyknąć. Klawisze mają raczej krótki skok i bardzo dobrą odpowiedź. Uginanie się przy mocnym nacisku jest ograniczone. Pewnym mankamentem klawiatury jest przechylanie się klawiszy, kiedy naciska się je przy brzegu. Nie zawsze wtedy klawisz załapuje.

Gładzik jest wprawdzie duży i ma przyjemną powierzchnię, ale jego działanie nie podobało się autorowi. Nie chodzi o właściwości ślizgowe, które są dobre, ani o skok zintegrowanych przycisków, ale o odczytywanie ruchów palca przez oprogramowanie. Szczególnie szybkie przesuwanie i przewijanie nie działały odpowiednio do tego, do czego autor jest przyzwyczajony w laptopie Apple. Zdarzało się wręcz, że autor bywał zmuszony użyć ekranu dotykowego zamiast gładzika i skazić powierzchnię świetnego ekranu odciskami palców. 

Ekran dotykowy z kolei działał bez zarzutu.

klawiatura QWERTY (fot. Dell)
klawiatura QWERTY (fot. Dell)
płytka dotykowa
płytka dotykowa

Obraz

w starszych programach występują błędy w wyświetlaniu różnych elementów
w starszych programach występują błędy w wyświetlaniu różnych elementów

Elementem nowego modelu XPS 15, który robi największe wrażenie, jest matryca QHD+ (15,6", 3200 x 1800 pikseli). Ma ona nieco większą rozdzielczość od matrycy Retina MacBooka Pro 15. Co to oznacza dla użytkownika? Bez problemu można rozmieścić na ekranie wiele otwartych okien obok siebie. Wyświetlane treści są mniejsze, ale bardzo ostre. Jeżeli pracujemy na materiale o wysokiej rozdzielczości, jakość zdjęć i filmów jest znakomita. Najwięcej zyskuje jednak tekst, gdyż nawet czcionki o najmniejszej wielkości wyglądają idealnie. Jest jednak druga strona medalu. W starszych programach nie zawsze wspierana jest tak wysoka rozdzielczość. W efekcie niektóre elementy obrazu stają się poważnie zniekształcone.

1) EU model 2) US model
337
cd/m²
337
cd/m²
314
cd/m²
329
cd/m²
349
cd/m²
305
cd/m²
316
cd/m²
325
cd/m²
288
cd/m²
podświetlenie ekranu
EU model
maksimum: 349 cd/m² średnia: 322.2 cd/m²
rozświetlenie: 83 %
na akumulatorze: 285 cd/m²
kontrast: 1662:1 (czerń: 0.21 cd/m²)
ΔE Color 8.27 | - Ø
ΔE Greyscale 7.99 | - Ø
69.08% AdobeRGB 1998 (Argyll)
Gamma: 3.42
428
cd/m²
413
cd/m²
345
cd/m²
416
cd/m²
419
cd/m²
335
cd/m²
427
cd/m²
416
cd/m²
347
cd/m²
podświetlenie ekranu
US model
maksimum: 428 cd/m² średnia: 394 cd/m²
rozświetlenie: 78 %
na akumulatorze: 341 cd/m²
kontrast: 1460:1 (czerń: 0.287 cd/m²)


skala szarości w stanie fabrycznym
skala szarości w stanie fabrycznym
wierność kolorów w stanie fabrycznym
wierność kolorów w stanie fabrycznym
nasycenie kolorów w stanie fabrycznym
nasycenie kolorów w stanie fabrycznym
skala szarości po kalibracji
skala szarości po kalibracji
wierność kolorów po kalibracji
wierność kolorów po kalibracji
nasycenie kolorów po kalibracji
nasycenie kolorów po kalibracji

Zastosowany w Dellu wyświetlacz to matryca IGZO produkcji formy Sharp. Luminancja na środku ekranu wyniosła 349 cd/m², a średnia dla całego ekranu miała wartość 322 cd/m². Równomierność podświetlenia osiągnięto w 83%. Nawet na ciemnym tle nie widać różnic w jasności obrazu między poszczególnymi obszarami ekranu.  

Z części wyników pomiarów aplikacji CalMAN 5 nie można być zadowolonym. I tak średni błąd DeltaE 2000 dla skali szarości wyniósł 7,99, a dla wierności kolorów - 8,27. To rezultaty dalekie od ideału. W wyniku kalibracji wartości te spadły do odpowiednio 5,78 i 5,08. Dla porównania w MacBooku Pro 13 Retina przed kalibracją średni błąd DeltaE 2000 wyniósł 1,87 dla kolorów, a 2,19 dla skali szarości. Matryca Della zapewnia pokrycie dużej części przestrzeni kolorów sRGB, a przestrzeń Adobe RGB jest odwzorowana w 69%.

Dell XPS 15 9530 z matrycą QHD+ a przestrzeń kolorów Adobe RGB (siatka)
XPS 15 9530 a Adobe RGB
Dell XPS 15 9530 z matrycą QHD+ a przestrzeń kolorów sRGB (siatka)
XPS 15 9530 a sRGB
na dworze
na dworze

Matryca z błyszczącą szybą nie sprawdza się w jasnych miejscach, np. na dworze. Co prawda wysoka luminancja i dobry kontrast robią swoje, ale autor często zmagał się z przeszkadzającymi w używaniu laptopa refleksami (szczególnie kiedy na ekranie były wyświetlane ciemne treści).

Matryca IGZO z modelu XPS 15 9530 cechuje się dość szerokimi kątami widzenia, ale pozostawiają one nieco do życzenia. Szczególnie przy odchyleniach w pionie można zauważyć blednięcie kolorów. W praktyce nie stanowi to jednak znaczącego ograniczenia. Dużo większym problemem są refleksy, które stają się bardziej widoczne w przypadku patrzenia na ekran nie na wprost.

kąty widzenia matrycy QHD+ laptopa Dell XPS 15 9530
kąty widzenia matrycy QHD+ laptopa Dell XPS 15 9530

Osiągi

HWiNFO64
HWiNFO64

Konfiguracja nie wygląda jakoś bardzo imponująco na tle tego, co można znaleźć w innych laptopach, z wyjątkiem może pamięci dyskowej. Testowany Dell XPS 15 9530 był wyposażony w czterordzeniowy procesor Intel Core i7-4702HQ, kartę grafiki GeForce GT 750M (2 GB VRAM GDDR5), 16 GB pamięci RAM i dysk SSD Samsunga o pojemności 512 GB.

Jeżeli chodzi o procesor, warto odnotować, że cyfra "2" przed literowym sufiksem w oznaczeniu wskazuje na wariant z obniżonym TDP (37 W wobec standardowych 47 W). Procesor i7-4702HQ jest pomyślany o stosowaniu w cienkich laptopach. W porównaniu z i7-4700HQ jego wydajność jest o kilka procent gorsza. 

Wyniki testów syntetycznych CPU stoją na oczekiwanym poziomie. Przy obliczeniach jednowątkowych Turbo Boost zwiększał częstotliwość taktowania procesora do 3,1 GHz, a w obliczeniach wielowątkowych taktowanie wynosiło stale 2,9 GHz. W teście wielowątkowym Cinebench R11.5 Dell XPS 15 z i7-4702HQ uzyskał 6,29 pkt. Samsung 880Z5E z procesorem i7-3635QM zdobył w nim 6,46 pkt. (o 3% więcej), a Asus N550JV z i7-4700HQ - 6,68 pkt. (o 6% więcej). Rezultat Acera V7-582PG z dwurdzeniowym procesorem i7-4500U okazał się o ponad połowę gorszy (2,63 pkt.). 

Podczas pracy na akumulatorze nie ma ograniczeń w osiągach CPU i w testach syntetycznych procesor notował wyniki zbliżone do tych uzyskiwanych na zasilaniu sieciowym. 

GeForce GT 750M to karta grafiki Nvidii średniej klasy wydajnościowej. Jest oparta na architekturze Kepler. Posiada 384 rdzenie CUDA i 128-bitową szynę danych. W omawiamy Dellu ma ona 2 GB własnej pamięci GDDR5 (o efektywnym taktowaniu 5000 MHz). Maksymalna częstotliwość taktowania GPU osiągała w testach 1058 MHz.

W teście 3DMark 11 Dell XPS 15 9530 uzyskał 2974 pkt. To najlepszy jak dotąd wynik modelu z kartą GT 750M. Dla porównania Acer V7-582PG z GT 750M w wersji z pamięcią DDR3 osiągnął w tym teście 2419 pkt. (o 19% mniej od Della). Laptopy z kartą GTX 760M osiągają średnio około 3600 pkt. (o ponad 20% więcej), a modele z kartą GTX 765M - około 4150 pkt. (o 40% więcej). Starszy XPS 15 L521x z kartą GT 640M zdobył 1930 pkt., Samsung 880Z5E z Radeonem HD 8870M - 3252 pkt., a Asus N550JV z GT 750M z pamięcią DDR3 - 2678 pkt.  

Na zasilaniu akumulatorowym wyniki testów 3DMark były w omawianym Dellu o około 20% gorsze.

XPS 15 9530 posiada technologię Nvidia Optimus, a więc wykorzystuje zintegrowany z procesorem układ grafiki HD Graphics 4600.

3DMark 11 Performance
2974 pkt.
3DMark (2013) Ice Storm Standard Score
55377 pkt.
3DMark (2013) Cloud Gate Standard Score
9739 pkt.
3DMark (2013) Fire Strike Standard Score
1953 pkt.
3DMark (2013) Fire Strike Extreme Score
970 pkt.
Pomoc
PCMark 7 Score
5937 pkt.
PCMark 8 Home Score Accelerated
3128 pkt.
PCMark 8 Creative Score Accelerated
4480 pkt.
PCMark 8 Work Score Accelerated
3583 pkt.
Pomoc
Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
4585
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
16584
Cinebench R10 Shading 32Bit
6723
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
6021 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
22243 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
6755 Points
Cinebench R11.5 CPU Single 64Bit
1.38 Points
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
6.29 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
52.7 fps
Pomoc
Cinebench R11.5 - CPU Multi 64Bit (sortuj wg wyników)
Dell XPS 15 (Late 2013)
6.29 Points ∼9%
Samsung ATIV Book 8 Touch 880Z5E X01
6.46 Points ∼9% +3%
Asus N550JV-CN201H
6.68 Points ∼9% +6%
Asus UX51VZ
5.64 Points ∼8% -10%
Acer Aspire V7-582PG-74508G52tkk
2.63 Points ∼4% -58%

Legenda

 
Dell XPS 15 (Late 2013) Intel Core i7-4702HQ, NVIDIA GeForce GT 750M, Samsung SSD SM841 512GB
 
Samsung ATIV Book 8 Touch 880Z5E X01 Intel Core i7-3635QM, AMD Radeon HD 8870M, Toshiba MQ01ABD100
 
Asus N550JV-CN201H Intel Core i7-4700HQ, NVIDIA GeForce GT 750M, HGST Travelstar 5K1000 HTS541010A9E680
 
Asus UX51VZ Intel Core i7-3612QM, NVIDIA GeForce GT 650M, 2x ADATA XM11 256 GByte
 
Acer Aspire V7-582PG-74508G52tkk Intel Core i7-4500U, NVIDIA GeForce GT 750M, Toshiba MQ01ABF050
PCMark 7 - Score (sortuj wg wyników)
Dell XPS 15 (Late 2013)
5937 Points ∼74%
Asus N550JV-CN201H
3395 Points ∼42% -43%
Samsung ATIV Book 8 Touch 880Z5E X01
3290 Points ∼41% -45%
Acer Aspire V7-582PG-74508G52tkk
4255 Points ∼53% -28%
Asus UX51VZ
5454 Points ∼68% -8%
Dell XPS 15 (L521X)
4009 Points ∼50% -32%

Legenda

 
Dell XPS 15 (Late 2013) Intel Core i7-4702HQ, NVIDIA GeForce GT 750M, Samsung SSD SM841 512GB
 
Asus N550JV-CN201H Intel Core i7-4700HQ, NVIDIA GeForce GT 750M, HGST Travelstar 5K1000 HTS541010A9E680
 
Samsung ATIV Book 8 Touch 880Z5E X01 Intel Core i7-3635QM, AMD Radeon HD 8870M, Toshiba MQ01ABD100
 
Acer Aspire V7-582PG-74508G52tkk Intel Core i7-4500U, NVIDIA GeForce GT 750M, Toshiba MQ01ABF050
 
Asus UX51VZ Intel Core i7-3612QM, NVIDIA GeForce GT 650M, 2x ADATA XM11 256 GByte
 
Dell XPS 15 (L521X) Intel Core i7-3612QM, NVIDIA GeForce GT 640M, WDC Scorpio Blue WD10JPVT + SSD-Cache

Testowany model był wyposażony w dysk SSD mSATA Samsung SSD SM841 o pojemności 512 GB. XPS 15 posiada miejsce na dysk SATA 2,5", które może być wykorzystane w wersji z akumulatorem o mniejszej pojemności.  

Wspomniany dysk zalicza się do najszybszych SSD. W testach aplikacji CrystalDiskMark odczyt sekwencyjny osiągnął 512 MB/s, a zapis - 413 MB/s. Odczyt 4K miał wartość 24,6 MB/s, a zapis - 66,1 MB/s. W testach 4K dysk ten okazał się znacznie szybszy od dysku SSD Samsunga pod PCI-e z MacBooka Pro 13. 

Wydajny procesor, niezła karta grafiki, szybki dysk SSD i 16 GB pamięci RAM pozwalają spodziewać się dobrych wyników w testach ogólnej wydajności. W teście PCMark 7 omawiany model uzyskał 5937 pkt. Rezultaty wyposażonych w dysk twardy laptopów Samsung 880Z5E (3290 pkt.) i Asus N550JV (3395 pkt.) okazały się o ponad 40% gorsze. Dell XPS 15 L521x, model z hybrydowym dyskiem twardym, zdobył 4009 pkt. (o 32% mniej od bohatera niniejszej recenzji).

CrystalDiskMark 3.0
Write 4k (sortuj wg wyników)
Dell XPS 15 (Late 2013)
66.07 MB/s ∼26%
Apple MacBook Pro Retina 13 inch 2013-10
30.9 MB/s ∼12% -53%
Read 4k (sortuj wg wyników)
Dell XPS 15 (Late 2013)
24.57 MB/s ∼41%
Apple MacBook Pro Retina 13 inch 2013-10
17.4 MB/s ∼29% -29%
Write Seq (sortuj wg wyników)
Dell XPS 15 (Late 2013)
412.9 MB/s ∼16%
Apple MacBook Pro Retina 13 inch 2013-10
634 MB/s ∼24% +54%
Read Seq (sortuj wg wyników)
Dell XPS 15 (Late 2013)
511.9 MB/s ∼16%
Apple MacBook Pro Retina 13 inch 2013-10
705 MB/s ∼22% +38%

Legenda

 
Dell XPS 15 (Late 2013) Intel Core i7-4702HQ, NVIDIA GeForce GT 750M, Samsung SSD SM841 512GB
 
Apple MacBook Pro Retina 13 inch 2013-10 Intel Core i5-4258U, Intel Iris Graphics 5100, Apple SSD SM0256F
Samsung SSD SM841 512GB
Sequential Read: 511.9 MB/s
Sequential Write: 412.9 MB/s
512K Read: 449.2 MB/s
512K Write: 407.5 MB/s
4K Read: 24.57 MB/s
4K Write: 66.07 MB/s
4K QD32 Read: 402.57 MB/s
4K QD32 Write: 348.3 MB/s

Testy gier

Jak pokazały testy świeżych gier, płynność udało się uzyskiwać przeważnie do wysokiego poziomu ustawień jakościowych i rozdzielczości 1366 x 768 pikseli. W testach gier Crysis 3 i Company of Heroes 2 na naszych ustawieniach wysokich osiągany efekt nie był dobry i do uzyskania poprawy trzeba by schodzić w dół z ustawieniami. Użycie rozdzielczości Full HD i najwyższego poziomu ustawień grafiki jest możliwe tylko w tytułach o niskich wymaganiach sprzętowych, jak np. FIFA 14. Nie ma więc co marzyć o wykorzystaniu w grach rozdzielczości QHD+. Karta GeForce GT 750M jest na to za słaba.

Jeżeli chodzi o gry, technologia Optimus nie zawsze dokonuje odpowiedniego wyboru GPU. W przypadku gry Battlefield 4 ten system był zdania, że będzie ona działać lepiej przy wykorzystaniu zintegrowanego układu HD Graphics 4600, co oczywiście nie jest prawdą. W takim przypadku trzeba wybrać odpowiednie ustawienie ręcznie. Regularne aktualizowanie sterowników powinno jednak załatwić problem. 

Poza tym w niektórych grach zdarzało się, że nie chciały one działać w trybie pełnoekranowym przy wybranych niskich ustawieniach. Jako że obszar o wielkości 1366 x 768 pikseli nie zajmuje nawet ćwierci ekranu omawianego laptopa, nie jest to korzystne dla wzroku użytkownika.

BioShock Infinite - 1366x768 High Preset (sortuj wg wyników)
Dell XPS 15 (Late 2013)
61.08 fps ∼21%
Acer Aspire V7-582PG-74508G52tkk
37.8 fps ∼13% -38%
Tomb Raider - 1366x768 High Preset AA:FX AF:8x (sortuj wg wyników)
Dell XPS 15 (Late 2013)
58.2 fps ∼11%
Samsung ATIV Book 8 Touch 880Z5E X01
58.4 fps ∼12% 0%
Asus N550JV-CN201H
38.9 fps ∼8% -33%
Acer Aspire V7-582PG-74508G52tkk
36.6 fps ∼7% -37%

Legenda

 
Dell XPS 15 (Late 2013) Intel Core i7-4702HQ, NVIDIA GeForce GT 750M, Samsung SSD SM841 512GB
 
Samsung ATIV Book 8 Touch 880Z5E X01 Intel Core i7-3635QM, AMD Radeon HD 8870M, Toshiba MQ01ABD100
 
Asus N550JV-CN201H Intel Core i7-4700HQ, NVIDIA GeForce GT 750M, HGST Travelstar 5K1000 HTS541010A9E680
 
Acer Aspire V7-582PG-74508G52tkk Intel Core i7-4500U, NVIDIA GeForce GT 750M, Toshiba MQ01ABF050
low med. high ultra
Crysis 3 (2013) 63.8147.9729.4211.6fps
Tomb Raider (2013) 132.976.358.223.6fps
BioShock Infinite (2013) 117.5176.161.0821.85fps
Company of Heroes 2 (2013) 32.8427.7117.427.89fps
Dota 2 (2013) 107.4882.0140.03fps
Fifa 14 (2013) 398.36237.34197.78133.34fps
Battlefield 4 (2013) 65.0745.7434.814.95fps

Wpływ na otoczenie

Hałas

W spoczynku i przy zastosowaniach niebędących dużym obciążeniem dla podzespołów (np. w czasie korzystania z internetu) omawiany laptop jest absolutnie cichy. Dopiero dłuższe obciążenie CPU lub GPU sprawia, że uaktywnia się wentylator. W testach średniego obciążenia (3DMark) i pełnego obciążenia (Prime95 i FurMark) zmierzono maksymalnie 42,1 dB. Szum wentylatorów (po jednym dla CPU i GPU) jest wtedy dość głośny. W cichym pomieszczeniu lokuje się on na granicy irytującego.

Hałas

luz
28 / 28 / 29.8 dB
obciążenie
42.1 / 42.1 dB
 
 
 
30 dB
cichy
40 dB(A)
słyszalny
50 dB(A)
irytujący
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft sl-300 (odległość 15 cm)

Ciepło

temperatury podzespołów w teście pełnego obciążenia
temperatury podzespołów w teście pełnego obciążenia

XPS 15 L521x nie zaliczał się do chłodnych laptopów. Podobnie jest z modelem XPS 15 9530. 

Już w teście bez znaczącego obciążenia obudowa omawianego laptopa była dość ciepła. Na spodzie zmierzono ponad 39°C. Na szczęście w miejscach oparcia dłoni temperatury były dużo niższe (poniżej 30°C) i panował tam przyjemny chłód. 

W teście pełnego obciążenia CPU i GPU obudowa Della była bardzo gorąca. Na spodzie zmierzono aż 64,6°C. I w tym teście jednak miejsca oparcia dłoni pozostały chłodne.

W czasie normalnego obciążenia, tj. dłuższej partii gry Battlefield 4, temperatury obudowy były zdecydowanie niższe. Na spodzie zmierzono maksymalnie około 50-55°C. Temperatura procesora szybko osiągnęła w tej próbie 95-97°C, a jego taktowanie wynosiło przy tym 2,3-2,6 GHz. Taktowanie karty grafiki Nvidii zostało szybko ograniczone do 405 MHz, a temperatura GPU wynosiła stale około 80°C.

W teście FurMark (maksymalne obciążenie GPU) taktowanie karty GT 750M wynosiło na samym początku 1058 MHz, po chwili przy 80°C spadło do 966 MHz, a po pewnym czasie zostało ograniczone do 914 MHz i od tej pory utrzymywało się na tym poziomie. W teście Prime95 (maksymalne obciążenie CPU) taktowanie procesora wynosiło początkowo 2,9 GHz. Jego temperatura szybko wzrosła do 80-85°C, a taktowanie zostało zmniejszone do 2,6-2,7 GHz, wskutek czego temperatura CPU spadła po pewnym czasie do około 80°C. W teście jednoczesnego pełnego obciążenia CPU i GPU (Prime95 i FurMark) taktowanie procesora wynosiło 2,3-2,6 GHz, a jego temperatura osiągnęła maksymalnie aż 99°C. Po około 20-30 minutach tego testu komputer się wyłączał, co było powtarzalnym zjawiskiem. Temperatura CPU była po prostu zbyt wysoka.

w stresie
 45.4 °C48.4 °C44.1 °C 
 39.4 °C46.9 °C35.3 °C 
 32.8 °C35.7 °C30.8 °C 
maks. w ogóle: 48.4 °C
średnia: 39.9 °C
44.9 °C64.6 °C61.1 °C
38.4 °C55.5 °C41.8 °C
27.5 °C28.9 °C29.8 °C
maks. w ogóle: 64.6 °C
średnia: 43.6 °C
zasilacz  45.2 °C | temperatura otoczenia 23 °C | Raytek Raynger ST

Głośniki

Głośniki są umieszczone z przodu, na spodzie obudowy. Przetestowane utwory reprezentujące różne gatunki muzyki brzmiały na omawiamy laptopie dość dobrze. Program MaxxAudio Pro pozwala uzyskiwać znaczne modyfikacje odtwarzanego dźwięku.

Wydajność akumulatora

Dell oferuje do omawianego modelu akumulatory o pojemności 61 Wh i 91 Wh. Ten drugi jest dostępny tylko w konfiguracji z dyskiem SSD pod mSATA, gdyż jest na tyle duży, że zasłania zatokę dysku SATA 2,5". Właśnie taki akumulator znalazł się w testowanym egzemplarzu. Dla porównania MacBook Pro 15 otrzymuje akumulator o pojemności 95 Wh, Samsung 880Z5E dysponuje akumulatorem o pojemności 91 Wh, a Asus N550JV ma akumulator o pojemności 59 Wh.

W teście czytelnika aplikacji Battery Eater Dell XPS 15 9530 działał ponad 14 godzin. W teście symulującym korzystanie z internetu przez Wi-Fi osiągnął on 8:50 h. Wspomniany Samsung wytrzymał w nim około 6,5 h, a Asus - około 4 h. Według Apple MBP 15 osiąga 8 h.

porównanie wielkości akumulatorów o pojemności 61 Wh i 91 Wh (fot. Dell)
porównanie wielkości akumulatorów o pojemności 61 Wh i 91 Wh (fot. Dell)
Pobór mocy
wyłączony / stan wstrzymaniadarklight 0.1 / 0.3 W
luzdarkmidlight 10.2 / 15.1 / 17.4 W
obciążenie midlight 87.4 / 115.2 W
 color bar
Legenda: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940
Wydajność akumulatora
luz
14h 10min
sieć przez WLAN
8h 50min
obciążenie
2h 10min

Podsumowanie

Najnowszy XPS 15 nie ustępuje najnowszemu MBP 15 pod względem jakości wykonania. Obudowa z elementami z aluminium i włókna węglowego sprawia, że ma indywidualny wygląd i różni się od laptopa Apple, mimo że można dostrzec pewne podobieństwa między nimi. 

Jeżeli chodzi o matryce, nie mamy możliwości porównania z najnowszym MBP 15 z ekranem Retina, gdyż nie przeprowadziliśmy jeszcze jego testów. Jeżeli założymy, że zastosowany został w nim ten sam wyświetlacz, co w starszym modelu, można powiedzieć, że jest remis. Matryca Della oferuje więcej pikseli, wyższą jasność i lepszy kontrast (oraz funkcję dotyku, jeśli ma ona jakieś znaczenie), natomiast matryca MBP 15 prezentuje lepsze odwzorowanie kolorów oraz lepsze dostosowanie oprogramowania do wysokiej rozdzielczości ekranu. Błędy w wyświetlaniu, które w modelu XPS 15 z systemem Windows 8.1 są na porządku dziennym, w MBP 15 praktycznie nie występują.

Jeżeli chodzi o wydajność Della i MBP 15, jest ona zbliżona, aczkolwiek w laptopie Apple są oferowane wydajniejsze procesory i zintegrowany układ grafiki Iris Pro, podczas gdy w Dellu jest to HD Graphics 4600. Dodatkowa karta grafiki jest ta sama (GT 750M z 2 GB pamięci VRAM GDDR5).

XPS 15 jest bezgłośny podczas pracy bez obciążenia, natomiast pod obciążeniem hałasuje i staje się w niektórych miejscach bardzo gorący. Temperatury procesora osiągają niepokojąco wysokie wartości (krytycznie wysokie pod pełnym obciążeniem). Również w MBP 15 stwierdzono jednak wysokie temperatury. Czasy pracy na akumulatorze Della i MBP 15 powinny być zbliżone. 

Wydaje się więc, że można stwierdzić, iż XPS 15 i MBP 15 to równorzędne konstrukcje.

Aktualne ceny Della XPS 15 9530-8264

Laptop Dell XPS 15 najlepiej kupić w sklepie kuzniewski.pl

Dell XPS 15 - kuzniewski.pl
bohater testu: Dell XPS 15 9530
bohater testu: Dell XPS 15 9530

Specyfikacja techniczna

Dell XPS 15 (Late 2013)
Procesor
Karta grafiki
NVIDIA GeForce GT 750M - 2048 MB, rdzeń: 941 MHz, GDDR5, 326.80, Nvidia Optimus
Pamięć
16384 MB 
, DDR3L 1600 MHz, Dual-Channel
Matryca
15.6 cali 16:9, 3200x1800 pikseli, dotykowy, Sharp LQ156Z1, IGZO PPS, podświetlanie diodami LED, refleksująca: tak
Chipset
Intel HM87 (Lynx Point)
Dysk twardy
Samsung SSD SM841 512GB, 512 GB 
, mSATA
Karta dźwiękowa
Intel Lynx Point PCH - High Definition Audio Controller
Złącza
1 USB 2.0, 3 USB 3.0, 1 HDMI, 1 DisplayPort, Noble Schloss blokada Kensingtona, gniazda audio: wejście/wyjście audio w jednym, czytnik kart: SD, SDIO, SDXC, Intel Wireless Display 3.0, NFC
Łączność
Intel Wireless-AC 7260 (a/b/g/n/ac), Bluetooth 4.0
Gabaryty
wysokość x szerokość x głębokość (mm): 18 x 372 x 254
Akumulator
91 Wh litowo-jonowy, zintegrowany
System operacyjny
Microsoft Windows 8.1 64 Bit
Camera
kamerka: 720p
Inne
podświetlanie klawiatury: tak
Waga
2.02 kg, zasilacz: 430 g
Cena
- PLN

 

Autorzy

Tekst i zdjęcia: J. Simon Leitner
Tłumaczenie: Tomasz Cyba

Podobne laptopy

Notebooki innego producenta i/lub z innym CPU

Recenzja Acer Aspire V5-573G
GeForce GT 750M, Core i5 4200U

Laptopy z tym samym GPU i/lub rozmiarem ekranu

Recenzja Dell Inspiron 15 7537
GeForce GT 750M, Core i7 4500U, 2.6 kg
Recenzja Asus N550JV
GeForce GT 750M, Core i7 4700HQ, 2.7 kg

Notebooki z tym samym GPU

Recenzja Dell Inspiron 17 7737
GeForce GT 750M, Core i7 4500U, 17.3", 3.287 kg

Laptopy z tą samą przekątną ekranu i/lub wagą

Recenzja Dell XPS 15 9550
GeForce GTX 960M, Core i5 6300HQ, 15.6", 1.958 kg
Recenzja Dell Inspiron 15 7559 (UHD)
GeForce GTX 960M, Core i7 6700HQ, 15.6", 2.67 kg
Recenzja Dell Inspiron 15 5558
GeForce 920M, Core i5 5200U, 15.6", 2 kg

Za

+solidna obudowa z materiałów o świetnej jakości
+znakomita ogólna wydajność
+jasność, kontrast i ostrość obrazu
+czasy pracy na akumulatorze
+dostęp do podzespołów
 

Przeciw

-bardzo wysokie temperatury pod obciążeniem
-częste problemy z wyświetleniem poszczególnych elementów obrazu w systemie Windows (wskutek wysokiej rozdzielczości)
-mocno refleksująca powierzchnia ekranu

 

> laptopy testy i recenzje notebooki > Laptopy > Recenzja Dell XPS 15 (9530)
8. lipiec 2015